Премиум горива - що е то и и има ли почва у нас ?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Toyko

Премиум горива - що е то и и има ли почва у нас ?

Мнение от Toyko » 06 Ное 2013 21:33

Здравейте колеги. Наскоро ми похвалиха OMV премиум горивата - дизел. Казвам си ок - наливам два резервоара - разлика никаква. Досега съм зареждал ЕКО нормален дизел и Ромпетрол нормален. Зареждал съм и ОМВ нормален. Сега заредих скъпия на ОМВ, който струва 20 стотинки повече (поради намаленията, които ползвам за ЕКО например) обаче в разхода разлика нямам.
Питам - има ли някаква полза от скъпия дизел или бензин и каква е точно тя, след като по разхода аз не я усетих след два резервоара?
Изводът за мене е един - или Тойота са толкова добри , че рационално горят всякакви горива или ОМВ и другите, които предлагат скъпи горива с "добавки" са просто мошеници ?

kalkam
Получена  благодарност: 1 път

Re: Премиум горива - що е то и и има ли почва у нас ?

Мнение от kalkam » 07 Ное 2013 08:07

Разлика има. Аз зареждам основно от Лукойл. Когато сипя екто дизел, колата при първоначално запалване работи по-меко и по-тихо. При вървенето като че ли е малко по-добре, а при разхода и аз не намирам разлика, но това е много относително.
Corolla Verso 2,2 D4D 2008г.

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 07 Ное 2013 09:51

В премиум дизела на ОМВ има добавка, която почиства горивната система.
Зимата и срещу замръзване на нафтата.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 09 Ное 2013 01:27

тукашните автомобилни клубове превиха тестове с извода,че няма абсолютно никакъв смисъл от набутване.а за замръзването си има някакъв уж европейски закон,който задължава всички бензинджии да слагат тия добавки,мисля от 15.11 до 15.3,само че надали някой ги контролира.защото миналата зима бая изядохме дървото с калпава нафта от словенската рафинерия.
още нещо важно>добавките против замръзване се размесват с нафтата само над 20 градуса,в противен случай няма желания ефект.при домашни условия ще рече само в топъл гараж!веднъж размесени вече няма проблеми и действа!
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 09 Ное 2013 09:47

Ако има наистина такъв европейски закон, то той, може би, се спазва в истинските държави, но не и тук.
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 11 Ное 2013 10:15

От 15 октомври Лукойл продава зимно гориво, пък от къде зареждат локалните бензиностанции е друг въпрос.
Изображение Изображение

tyrnovo_12

Мнение от tyrnovo_12 » 11 Ное 2013 10:17

Все повече хората от чужбина с бизнес в БГ започнаха да играят кат нашенците, правят си каквото си искат щот знаят че законите не работят в тая държава ..

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 11 Ное 2013 13:36

Европейската норма за дизеловото гориво е EN 590. Колко се спазва не знам, но проблем до сега с дизел и гориво не съм имал. Единствено една година в Сърбия ми бяха сипали някаква гадна нафта, но като се прибрах в българско, налях наша нафта и проблема се оправи. Разлика в от нашата, немската, австрийската и която и да е нафта не намирам. Разхода е един и същ, вървенето също.

grumpy
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 7 пъти

Мнение от grumpy » 11 Ное 2013 14:32

Аз лично не знам дали има Premium горива в нашата мила родина, но всеки път когато излизам зад граница се чудя как зареждам обикновено гориво на чуждите бензиностанции, а колата ( и служебната в това число) се държи все едно съм и сипал гориво за 5 лв./л в България. mad.gif
Иначе аз карам с Ecto дизел като отвреме на време зареждам и на OMV и Shell, но не бих казал, че има защо. Дори жената последно бе взела талон за отстъпка на Shell и си викам:" Еха и аз ще карам гориво по 2,85 лв./л!" biggrin.gif И заредих Shell V-Power Nitro + Diesel, но за мен, това е лично мое мнение, само цената му отговаря на името. no.gif
То какво да говоря бензиностанция с бензиностанция няма като хората. Спрях в Разград да заредя и да вземем на жената кафе и питам: " Имате ли Ecto Diesel? Отговор: Имаме, но само на 2 колонка от дясната страна! :thumbsup: Нали... No comment!
Hope is the worst of evils for it prolongs the torments of man!

tyrnovo_12

Мнение от tyrnovo_12 » 03 Дек 2013 17:49

Едно мнение на колега по темата..

Разликата от 15-20 ст не е просто ей така. Всички обикновенни бензини и нафта са с произход Лукойл. Газта също.
Няма смисъл да казвам че единствената лаборатория за тест на горива е също там - направете си изводите.

Единственият внос на горива са премиум бензините - 100 октана, V Power racing, и т.н., както и премиум нафтата - пример ОМВ алпин дизел.

На нашите цивилни коли трудно ще се хване разлика, но на тунинговани МПС-та има съществена. За пример - имам тунингован мотор и то доста сериозно, сгъстен и т.н. да не разводнявам темата - при 100 октана бензин на Ромпетрол, разхода на 100 ми пада с 1л, което е голям % при положение че е около 9 стандартно, това означава около 10% икономия, да не говорим че празният ход е по-добър и реакцията на газта е чувствително подобрена.

Отделно много колеги, които ходят в Гърция забелязват разлика в горивата там... Тук просто всичко което е възможно се прави на менте - нищо не е както трябва, но пък си плащаме яко...

scorpion

Мнение от scorpion » 03 Дек 2013 19:11

На май приятел брат му е гл.технолог в Нефтохим,койтонтвърди,че горивата излизат от там със съответните норми. Друг е въпроса за чистотата на цистерните,резервоарите по бензиностанциите,почистването им. Аз лично сипвам Лукойл Ектодизел но ме дразни,че не се намира на всипките им бензиностанции.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 03 Дек 2013 21:38

И аз нееднократно съм казвал, че съм на Ектодизел и съм мнооооого доволен. Има съществена разлика от обикновения дизел - и като вървеж и като пушек при "яко изпържване"!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 04 Дек 2013 08:33

tyrnovo_12 написа:...Отделно много колеги, които ходят в Гърция забелязват разлика в горивата там... Тук просто всичко което е възможно се прави на менте - нищо не е както трябва, но пък си плащаме яко...
За врътнати над 4х.км по техните пътища не съм забелязал разлика в бензина... За нафтата - не знам.
Бензин слагахме 95 - както и тук.
И в БГ не съм имал проблем с горивото досега (имам предвид по-ново време - през 90-те имах проблеми, но то в бензиностанциите имаше всякакви разтворители и бози в горивото), освен веднъж като заредих 'премиум' гориво в Шел - хълцахме, кихахме, но го изгорихме :)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

scorpion

Мнение от scorpion » 04 Дек 2013 09:56

zi_zi_top написа:И аз нееднократно съм казвал, че съм на Ектодизел и съм мнооооого доволен. Има съществена разлика от обикновения дизел - и като вървеж и като пушек при "яко изпържване"!
Пушека казваш ... не знам онзи ден се прибирам вкъщи и понеже за "по-пряко" от Плиска минавам през СУ, НДК, Сити Център и нагоре към Хладилника (благодарение на строежа при Семинарията и канските задръствания привечер) , та след като светна светофара зелено на Сити Центъра реших като първа кола да напъна малко дизелака нагоре по баира към Кемпински ... Леле .... видях отзад в огледалото да мъждукат светлините на колите зад мен между облаците пушиляк избълван от колата нагоре по баира biggrin.gif
Явно градското каране си казва думата ... сега през викенда ако позволява пътната обстановка имам пътуване и ще трябва да я продухам biggrin.gif

Иначе както казах и аз съм доволен от Екто Дизела и като вървене и като разход.

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 05 Дек 2013 10:04

Toyko написа:Премиум горива - що е то и и има ли почва у нас?
Ко, не........... tooth.gif
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Публикувай отговор