Нов съм във форума, както и нов собственик на Тойота. От 2 седмици притежавам Toyota Auris 2.0 D4D - 126к.с. - 2007г. Не е D-CAT.
Това е първият ми личен дизелов автомобил и бях предварително запознат с основните болежки в тази насока.
За мое съжаление обаче, твърде скоро се сблъсках с проблема DPF филтър. Светна ми check engine и vsc check. При диагностика в Тойота ми казаха, че проблема е в запушване на DPF. Направиха ми профилактика на EGR клапана и принудително са активирали "регенерация" или т.нар самопочистване на филтъра. За съжаление обаче след около 200 км, лампите отново светнаха. Не съм ходил пак на диагностика, но предполагам, че проблема е стщия. Така. Изчетох, каквото намерих в нета, както и тук във форума.
1. Видях за варианта софтуерно и физическо премахване, емулатори и т.н. За момента обаче искам да се опитам да избегна този вариант, ако е възможно. 2. Видях и варианти за почистване, които мога да обобщя горе-долу така:
- почистване чрез впръскване във филтъра на специализиран почистващ и после промиващ препарат, без демонтаж на филтъра. Видях е нета, че от 2012 има такива препарати на Liqui Moli, които "успешно" почиствали филтър. Няма да споменавам фирмата в България, за да не правя реклама.
- демонтаж на филтъра и пак процедура с почистване и промиване - пак "ефективно" почистване. Предлагат го някои сервизи.
- почистване чрез "изпичане" на филтър в някаква пещ.
Така. Въпросите ми са:
1.Има ли някой, който да се е справил с проблема и обаче да е минало повечко време оттогава, за да каже впечатления - плюсове и минуси.
2. Моля ако някой е ползвал някои от посочените методи на "почистване" да сподели резултат и препоръки, но например по възможност да са изминати поне 1000 - 1500км. след почистването. Интересува ме не непосредствения резултат от почистването, а ефекта след известна експлоатация.
Не търся най-евтиния вариант, а ефективен вариант. Е, цената също е от значение, иначе бих си купил нов филтър

Благодаря предварително!
Поздрави!