maslo

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Not_active_user_1

Re: maslo

Мнение от Not_active_user_1 » 14 Ное 2013 22:46

В крайна сметка, Тойота прави такива двигатели при които маслото е последна грижа. Истинско ли е в повечето случай, двигателя надживява автомобила и за това не трябва никой да се притеснява. Маслото „Тойота“ е напълно достатъчно според мен и няма нужда от кой знае какви други скъпи масла. Не знам в България на масло „Тойота“ каква му е цената, но тук в Германия е много на сметка и след време, ако реша да запазя колата си след изтичане на гаранцията бих е поддържал с такова масло без да се замисля. Таксиджиите на Приуси тук си поддържат колите в сервизите на Тойота и въртят стотици хиляди километри точно с масло „Тойота“. Ако имаше някакъв проблем, първо те щяха да изпищят. На продължителният тест на АБ при разглобяването на Приус и другите модели Тойота, минали през теста никой от тях не е показал износване на която и да е част от двигателя. Ако маслото не беше добро, едва ли щеше да има подобни резултати. smile.gif

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Japanese_fever » 14 Ное 2013 23:14

Изискванията към маслата за новите двигатели (да речем от 2003-та) насам, са по-ниски заради намаленото триене в самия двигател. Лагерите са по-нов тип, а отделно повдигачите на клапаните се движат чрез ролки, не чрез директно триене на разп. вал в тях. По много показатели новите двигатели имат по-малко триене при въртене от старите. От там и по екологични съображение новите масла имат по-ниски смазочни качества като основно е премахната цинковата добавка ZDDP, която намалява триенето и помага за смазването, зашото е доста токсична. Същата причина, поради която махнаха оловото от бензина, то също смазваше някои части на старите двигатели като седлата на клапаните примерно.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 15 Ное 2013 09:35

prius 3 написа:Не само ментата коли и масла, ами и в сайта си най нагло „лъжат“, че произвеждат от 1953 г.
http://www.toyota.de/modellzubehoer/motoroel.tmex
Тези, големи мошеници ще излязат... tooth.gif
И в крайна сметка Приуса научи нещо ново! Дядо Коледа съществува само в приказките:)))!
Точно защото моторите на Тойота не са претенциозни чак толкова на масла, затова набутват евтини отговарящи на спецификациите им в шишенцата си и ти казват, че са супер, мега, ултра "Тойотски" и ти плащаш "млечен продукт" на цената на истинско биволско сирене. Важното е на теб да ти е добре...:)! Не само при Тойота е така!
Нещо чипа за приемане ти е програмиран да вярваш сляпо, моя е по-добре да си е все така развален...:)))!
Да не забравиш да отговориш с линкове и факти за трансмисионните масла "Тойота", че ми е любопитно:)!
Последно промяна от mirott на 15 Ное 2013 11:15, променено общо 4 пъти.

Аватар
Me4oKyX
Обратна връзка:

Мнение от Me4oKyX » 15 Ное 2013 10:59

тоя сайт пак се побърка... писах писах и накрая ми даде грешка .... тъпотня ....

приусе - с две думи - хубаво, че има хора като теб да им вярват .... Особено на идеята, че тойота и другите големи производители правят нещата, за да ти е добре на теб laugh.gif

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 15 Ное 2013 14:07

Мен лично не ме изкефи това, че Мобил определят това като entry level масло.
Изображение Изображение

Аватар
Japanese_fever

Мнение от Japanese_fever » 15 Ное 2013 16:42

Airfan написа:Мен лично не ме изкефи това, че Мобил определят това като entry level масло.
И мен също, но пък от друга страна хората тук по писти ли карат, че им трябва златно масло?!?
Хора дето карат колата само до работа и обратно, дори и по магистрала да карат всеки ден, ако го смемнят на посочения интервал няма да имат проблеми.
Не разбрах за цинтетика или минерално говорим?
На какъв интервал Тойота препоръчва да се сменя това масло?

Който много се съмнява в това масло, да вземе малко ново масло и малко отработено (там на колкото км пробег го сменя) и да го занесе за анализ.
После да пусне резултатие тук. Който има интерес ще го направи, другото са празни приказки.
Аз съм носил минерално масло за анализ (от тукашното 5W30 и 10W30) на около 6500-7200 км и сам за себе си след резултатите от анализа реших, че с минерално масло аз повече от 4800-5000 км няма да карам.

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Аватар
Airfan
Автомобил: 2013 Avensis T27 1.8 Vmatic
Обратна връзка:

Мнение от Airfan » 15 Ное 2013 17:00

Japanese_fever написа:
Airfan написа:Мен лично не ме изкефи това, че Мобил определят това като entry level масло.
И мен също, но пък от друга страна хората тук по писти ли карат, че им трябва златно масло?!?
Хора дето карат колата само до работа и обратно, дори и по магистрала да карат всеки ден, ако го смемнят на посочения интервал няма да имат проблеми.
Не разбрах за цинтетика или минерално говорим?
На какъв интервал Тойота препоръчва да се сменя това масло?

Който много се съмнява в това масло, да вземе малко ново масло и малко отработено (там на колкото км пробег го сменя) и да го занесе за анализ.
После да пусне резултатие тук. Който има интерес ще го направи, другото са празни приказки.
Аз съм носил минерално масло за анализ (от тукашното 5W30 и 10W30) на около 6500-7200 км и сам за себе си след резултатите от анализа реших, че с минерално масло аз повече от 4800-5000 км няма да карам.
Кофти режими за маслото са също студените стартове и късите дистанции, а аз точно така карам. За това ми стана неприятно.
Изображение Изображение

Аватар
Japanese_fever

Мнение от Japanese_fever » 15 Ное 2013 17:03

Напълно си прав, тогава пък в маслото се задържа повече вода от обикновено.
Въпреки това без един анализ и случаи на проблеми с това масло не е много етично да се предполага какво е качеството му.
Това, че е от нисък клас на Мобил не значи, че не си върши работата.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 15 Ное 2013 18:40

mirott, наистина научих нещо ново и то е, че имаш неизживяно детство и се е случила явно, някаква кофти ситуация с дядо Коледа, който така настойчиво повтаряш във всеки свой пост. tooth.gif
Погледни си мненията в темата и кажи, колко от тях допринасят за развитието и, и за стигането до някаква крайна точка по въпроса! Явно ти е стил да се правиш на палячо. Лично на мен не ми пречиш. Когато отговориш на някакъв зададен въпрос в тема, където си се включил и даваш мнение, чак тогава искай другите да ти отговарят! В противен случай, някой може да си помисли, че нивото ти на култура е доста ниско. :)

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 15 Ное 2013 18:59

Me4oKyX написа:...

приусе - с две думи - хубаво, че има хора като теб да им вярват .... Особено на идеята, че тойота и другите големи производители правят нещата, за да ти е добре на теб laugh.gif
Само уточни в какво вярвам, за да го науча и аз! biggrin.gif
Зададох прост въпрос:
кой прави маслата на Тойота! Има отговор в темата, но той не е от тези, които се правеха на най-големи разбирачи, а как само исках да е от тях. ;)
За другите производители големи, нищо не мога да кажа, но на Тойота може да се има доверие според мен, по простата причина, че дават гаранция над средната и продуктите им са на върха във всички тестове и технически прегледи по света. Те са производител, който правят компромиси, както всеки друг, но техният компромис е премерен и не влияе толкова на срока на експлоатация на продукта. Явно ти и mirott не успяхте да разберете, че ви провокирах с въпроса, за да стане дискусия и за да се разберат някой неща, които толкова много се разискват, а именно аджеба какво да е маслото. Както по-рано споменах, двигателите на Тойота обикновено надживяват автомобила и от там следва, че маслото е последен проблем, стига то да е истинско и да е по спецификация. Маслото „Тойота“ е разумен компромис и не вярвам някой да каже, че двигателя му се е скапал от него. ;)

Scott

Мнение от Scott » 15 Ное 2013 19:04

prius 3 написа:... не успяхте да разберете, че ви провокирах с въпроса, за да стане дискусия и за да се разберат някой неща...
Ах ти, провокатор такъв wacko.gif Да не се окаже че си търговски представител на Original Toyota Motoröl ohmy.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 15 Ное 2013 19:26

Scott, чудесен английски хумор! :thumbsup: biggrin.gif

dimkaraganchev
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 8 пъти

Мнение от dimkaraganchev » 15 Ное 2013 23:03

prius 3 написа:...В противен случай, някой може да си помисли, че нивото ти на култура е доста ниско. :)
prius 3 написа:...и за да се разберат някой неща, които толкова много се разискват...
Никой не е застрахован.

mirott

Мнение от mirott » 16 Ное 2013 16:09

prius 3 написа:Не ти си вярвай! :whistle:
Аз ти давам линк, а ти ми разказваш приказки и градски легенди.
Още веднъж призовавам:
ако някой има информация кой, къде и как произвежда маслата на Тойота да сподели! До тогава можем само и единствено да вярваме на сайта на Тойота. punk.gif
Викаш знаех, че не произвеждат масла ама провокирах за да има дискусия! Така. И за да разбереш някоЙ неща с високото си ниво ще ти кажа-нищо не си знаел, щото вярваш сляпо и си леееекинко вманиачено (граничещо с фанатизъм) влюбен в определена марка! Лошо няма! До тогава си вярваш, до когато не излезе черно на бяло! От тогава вече не вярваш, а се измъкваш щото и то било добро!Но не обяснявай на нас, простите, как видиш ли знам всичко! Щото няма как да го знаеш. И не прави квалификацийки насам-натам, защото не е приятно! Да сме те обидили? Казахме ти няколко човека, че няма "Тойота" масло, ти си знаеш твоето! Доказателства да ти даваме? Ами ти ако имаш време си го хаби както искаш. Моето е ценно и на такива като теб няма нужда да обяснявам, да ровя! Искаш-ровиш! Не ровиш-вярваш на каквото там си прочел в официалния сайт! Точка!
И за да ти стане ясно ще ти го обясня по-простичко! Тойота нямат техни масла! Не произвеждат! Продават им ги други и купуват задоволително качество, покриващо спецификациите! А понеже са бутилирани в шишенца с логото на Тойота са доста по-скъпички! За тези пари може да се купи много по-качествено масло! Никой никъде не е казал, че е проблем. Имаш пара, искаш всичко да ти е Тойота-магазина и плащаш! Само дето не е това, за което си си дал парите! А само такива като теб си го мислят. Дето вярват в какво?! Дядо Коледаааа....! Ай сполай ти!

mirott

Мнение от mirott » 16 Ное 2013 16:22

prius 3 написа:Твърдите, че не произвежда, а не казвате кой ги произвежда. Дайте малко инфо по въпроса, че то така, както сте почнали може да изкарате, че и автомобили не произвеждат. Абе отивам аз в Тойота и си вземам масло „Тойота“ . Пише си Тойота и че е произведено от компанията. Купувам си кола от тях. Маслото било менте и не било тяхно, а колата? То по тая логика и тя е менте и не е тяхно производство. biggrin.gif
Баси, карам менте кола с менте масло... worthy.gif
И тоя ти пост ни подсказва колко си бил наясно! :)

Публикувай отговор