Смяна на масло автоматична кутия RAV4

dobrin93

Смяна на масло автоматична кутия RAV4

Мнение от dobrin93 » 25 Окт 2013 21:51

Така въпроса ми е следния, колата е RAV4 2007 2.0 автоматик, 80к. километра, човека от който я взех , каза че маслото не е сменяно до сега, звънях в тойота, оттам ми казаха не се сменя, познат ми каза, че на неговата 2006г грубо на 80к прави смяна. Някой може ли да разясни къде и истината...

memorex

Re: Смяна на масло автоматична кутия RAV4

Мнение от memorex » 25 Окт 2013 23:46

Знаеш ли колко им дреме на тойота ако не си в гаранция :whistle: .Всяко масло се сменя ,няма вечно.Винаги има износване има и влага и влошаване на качествата на маслото в резултат на това.Сменя се и филтъра че и картера/ако не греша/.80 к като че ли е време за смяна особено ако предния собственик е претоварвал с теглене или настъпване по мъжката.

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 26 Окт 2013 09:54

А ти знаеш ли колко е глупаво да се противоречи на предписанията на производителя. Нито аз, нито ти, нито дори двамата сме по умни от конструкторите създали даден модел. За някои модели няма изискване за смяна на маслото на автоматиците и то е написано и на пръчката и в книжката. За филтър също, при цена 150-200 лв ако има някакъв риск дали ще те изпуснат да ти обелят още малко кожа? Иначе който иска да си сменява маслото всяка седмица със все картера. При положение че сега купуваш и не знаеш как е експлоатирано/поддържано- добре, но иначе няма много смисъл.

memorex

Мнение от memorex » 26 Окт 2013 10:12

[quote="мехаННика"]А ти знаеш ли колко е глупаво да се противоречи на предписанията на производителя. Нито аз, нито ти, нито дори двамата сме по умни от конструкторите създали даден модел. За някои модели няма изискване за смяна на маслото на автоматиците и то е написано и на пръчката и в книжката. За филтър също, при цена 150-200 лв ако има някакъв риск дали ще те изпуснат да ти обелят още малко кожа? Иначе който иска да си сменява маслото всяка седмица със все картера. При положение че сега купуваш и не знаеш как е експлоатирано/поддържано- добре, но иначе няма много смисъл.[/quote]

Напълно си прав колега. :thumbsup:
http://www.autoshop101.com/forms/h17.pdf

dobrin93

Мнение от dobrin93 » 26 Окт 2013 11:22

благодаря за отговорите :)

Roko2105

Мнение от Roko2105 » 26 Окт 2013 20:07

Колега, имам абсолютно същия случай, само че колата е на 90 хил. От Тойота Варна ми казаха че се сменя след 100 хил, в Тойота София казват че не се сменя и нещо не им е ясно какво и кога се прави, явно почти не им се налага да правят смяна на течността на автоматици. Най-много инфо има в руския Рав4 форум http://4rav.ru/forums/, където се кара масово автоматик. Та те сменят на всеки 40 хил.км, но там експлоатацията е по-тежка от тук.

Следи се за цвета на течността - да е розова, без мирис и цвят на нагар, без наличие на метални примеси. Проверява се при топъл работещ двигател.
В сервиз Автоматик на Хладилника ми дадоха оферта от около 400 лв. за смяната, в Тойота искат над 600. Мисля да сменя след като стане на 100 хил. км.
Toyota Rav4 2007 2.0 Automatic
Kia Cerato 1.6 LPG

Публикувай отговор