разход на гориво rav4
разход на гориво rav4
Здравейте колеги,може ли някой да ми отговори какъв е разходът на гориво за RAV4 D-4D 136к.с. 2007 год.Моят RAV4 ми дава извънградско 7,5 на 100км.,а по борд компютър ми показва 5.8. Това нормално ли е или имам проблем?
Re: разход на гориво rav4
Аз съм с Корола Версо дизел 116 к.с. и разликата между показанията на т.нар. борд компютър и действителния е около литър на извънградско. Компа лъже и причината според мен (нека ме поправят ако бъркам), е че изчислява не тотала - изминати километри и изразходвано гориво, а средния разход за определен перид от време - примерно последния половин или един час. Иначе няма логика да дава разлика.
Corolla Verso 2.0 D4D 2005г.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
При мен никога не е имало разлика, но чисто теоретично е възможно да се получи такава...
Въпроса е в това, че БК смята средния разход на база получена информация за това, колко оборота е направило колелото, а също така - колко време са били отворени инжекторите (и евентуално - при какво налягане)...
Във връзка с по-горното са възможни следните погрешни данни:
1. нестандартни гуми - тогава изминатото разстояние няма да съвпада с броя на оборотите * запомнената обиколка на колелото
2. нестандартен дебит - например разлика в налягането. Например при 1 сек/2000 бара в единия случай ще премине 20 грама, а в другия - 10 грама гориво...
Затова например на БМВ можеш през бордовия компютър да промениш един коефициент, с което да изравниш изчисления с показвания от БК разход...
Но това - само ако имаш тенденциозна грешка. Защото при мен се получава грешка само лятото при големи температурни разлики и те са обясними с други физични процеси...
Въпроса е в това, че БК смята средния разход на база получена информация за това, колко оборота е направило колелото, а също така - колко време са били отворени инжекторите (и евентуално - при какво налягане)...
Във връзка с по-горното са възможни следните погрешни данни:
1. нестандартни гуми - тогава изминатото разстояние няма да съвпада с броя на оборотите * запомнената обиколка на колелото
2. нестандартен дебит - например разлика в налягането. Например при 1 сек/2000 бара в единия случай ще премине 20 грама, а в другия - 10 грама гориво...
Затова например на БМВ можеш през бордовия компютър да промениш един коефициент, с което да изравниш изчисления с показвания от БК разход...
Но това - само ако имаш тенденциозна грешка. Защото при мен се получава грешка само лятото при големи температурни разлики и те са обясними с други физични процеси...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
[quote="airpenev"]Здравейте колеги,може ли някой да ми отговори какъв е разходът на гориво за RAV4 D-4D 136к.с. 2007 год.Моят RAV4 ми дава извънградско 7,5 на 100км.,а по борд компютър ми показва 5.8. Това нормално ли е или имам проблем?[/quote]
7.5 -8.0 /100 някъде трябва да е средния разход а извънградския при нормално шофиране около 5.5-6 /100.Да не би да искаш да попиташ обратното на това което си написал?
7.5 -8.0 /100 някъде трябва да е средния разход а извънградския при нормално шофиране около 5.5-6 /100.Да не би да искаш да попиташ обратното на това което си написал?
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
За целия период на експлоатация на РАВ-ката на колегата разхода бе около 6.2л/100км... Предимно леко градско (навярно над 95%, но пък е по основни булеварди)...
Над 65г е и кара спокойно...
Над 65г е и кара спокойно...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
е днес моят разход за около 200км извънградско беше 6.5 по борд, не вярвам да е толкова защото го натисках доста т.е. колкото може
Всъщност много съм доволен от тези 136 кс, както писах и по-рано очаквах да върви много по-малко.6-те скорости ми идват малко повече, но като ги свикнеш предполагам ще е ок. Само веднъж съм го засичал на колонка до сега и реалният разход беше +1литър спрямо показанията на таблото. Явно и тук както при БМВ ще се лъжем с числата. При БМВ дори и да променях този коефициент (от 0.9 до 1.1) не можах да го изравня
Предполагам средният нормален разход на тази кола ще е между 7 и 8л.
Все пак 1600кг с 4х4 (макар и от време на време laugh.gif ) е нормално да харчи поне толкова
Всъщност много съм доволен от тези 136 кс, както писах и по-рано очаквах да върви много по-малко.6-те скорости ми идват малко повече, но като ги свикнеш предполагам ще е ок. Само веднъж съм го засичал на колонка до сега и реалният разход беше +1литър спрямо показанията на таблото. Явно и тук както при БМВ ще се лъжем с числата. При БМВ дори и да променях този коефициент (от 0.9 до 1.1) не можах да го изравня
Предполагам средният нормален разход на тази кола ще е между 7 и 8л.
Все пак 1600кг с 4х4 (макар и от време на време laugh.gif ) е нормално да харчи поне толкова
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
колега чукни на линка под профила ми(8,1) и поразгледай реален разход.иначе и моят бк дава много голяма разлика с реалния разход,в началото беше към 0,8л но понякога стига до 1-2л отгоре.просто много неточен unit.по-късно слагат читави табла и показанието става по-точно.само смяна на таблото оправя проблема,но дали си струва,аз се отказах.airpenev написа:Здравейте колеги,може ли някой да ми отговори какъв е разходът на гориво за RAV4 D-4D 136к.с. 2007 год.Моят RAV4 ми дава извънградско 7,5 на 100км.,а по борд компютър ми показва 5.8. Това нормално ли е или имам проблем?
Смяната на таблото просто смяна ли е или се изисква някакво програмиране, смяна на VIN номер вътре и т.н.? В него ли е цялата информация относно показанията за разхода ?
- jim_beam
- Автомобил: Honda HR-V RU
- Благодарил/а: 11 пъти
- Получена благодарност: 6 пъти
- Обратна връзка:
При мен за последните 2700км сумарният е 8.3,като извънградското е ок.1500.другите са в София на кратки дистанции(5-12 км)Магистрално 130-140 дава по бордкомп 7,1-7.4.Тази разлика,която посочва автора на темата,ми се струва прекалена-дали е коректно измерването от пълно до пълно,имам предвид наистина до капачката?
Toyota RAV4 2.2D4D