Мнения и цени за зимните гуми :)

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Оги
Благодарил/а: 27 пъти
Получена  благодарност: 15 пъти

Re: Мнения и цени за зимните гуми :)

Мнение от Оги » 07 Окт 2013 12:35

Фулда е приличен избор като добро съотношение цена-качество. Клебер, Файрстоун и Сава са в тоз ценови клас, но имат забележки. Клебер при скорости над 100 на сух път са под всякаква критика, независимо че на сняг, лед и вода са уникални. Но и през зимата сухи пътища колкото щеш- а с нея скоростта се ограничава до към 100-110. Което може и да не ти пречио собено. Файрстоун не са най-добрите като сцепление при зимни пътни условия. Сава на вода има забележки. Като за ограничен бюджет може да вземеш и най-евтините Матадорки или каквито и да са, но да знаеш, че и каучука им старее по-лесно. Въпреки, че на една от колите имам вече задни 10-годишен Тигър. Това е най-тъпата гума, но въпреки годините като забия палеца в грайфера- се огъва като на нова гума и изобщо не пързаля. Може би заради съхранението е запазена. Не я препоръчам заради фалшив каркас.
От турската Ласса имам много добро впечатление за стабилна стъпка и здравина. Със забележка, че са леко шумни.
В крайна сметка моя съвет е Фулда или Ласса. Фулда е по-балансирана към всякакви пътища и е по-тиха.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;

Аватар
Fasster

Мнение от Fasster » 07 Окт 2013 13:43

И аз бих предпочел Фулудата колега ...Найстина е най-балансираната гума от гореизброените ....Цената е поносима ...Лично съм карал с Фулуда и съм доволен въпреки, че не бяха съвсем нови гуми когато карах автомобила ;)
Lord Give Me A Sign:
Toyota Carina E 1.6 115hp
Toyota Avensis T22 - D4D 110hp

kozman

Мнение от kozman » 07 Окт 2013 16:02

Колеги, ето как изглеждат резултатите от тестовете за 2013 на две реномирани и както твърдят самите те "независими" организации:

- немската ADAC - http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=31821
и
- австрийската OAMTC - http://www.oeamtc.at/?id=2500%2C1579596%2C%2C

Всеки сам да си направи изводите, но това, което ми прави впечатление на мен, като цена-качество има 2 безспорни лидера:
- Firestone Winterhawk 3
- Semperit Speed-Grip 2
Разбира се има много производители, които не са включени, но смятам, че избора е достатъчен. Все пак няма да участвате в рали Швеция.
Вземете най-евтината от маркираните със зелено или 4 звезди гума и няма да сбъркате.

grumpy
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 7 пъти

Мнение от grumpy » 17 Окт 2013 13:39

Миналата година, тъстът, ме уреди с отстъпка за Continental TS850 с джанти. Мисля, че и миналата година бяха на първо място в класацията на ADAC. Не си спомням колко дадох, но остана и за бира :cheers:. Много доволен останах от държането им на пътя. Доста често пътуваме за Сливен през Котел или през Боаза, ако сме ходили до другите дядо и баба в Русе. Така, че засега (все пак са на един сезон) мога да кажа, че са стабилни, много тихи и се държат еднакво добре както на сняг/заледяване, така и на мокра настилка.
Колата на жената беше обута 4 сезона с Lassa. Препоръчвам ги силно, но само зимни. Колегата Оги е прав стабилни, но малко шумни.
Bridgestone също са добри за нашите пътища.
Hope is the worst of evils for it prolongs the torments of man!

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 17 Окт 2013 19:18

И аз съм с континентал 850. Добри са, дават много добра стабилност на сняг - според мен, но все пак са прекалили с бутането им в челото на класацията. В миналогодишния тест бяха сред най-добрите на сняг и лед за това ги избрах. Но бяха и сред най добрите и по износоустойчивост наравно с мишелин. И по разход на гориво и по шумност. Все противоричиви критерий, ако са толкова добри на лед и сняг. Тази година пак за сняг и лед са водещи, но са сред водещите и на мокро. Поне са им дали по умерени оценки за икономичност и износоустойчивост. За безшумност е съмнителна високата им оценка според мен. Но това са второстепенни критерии за зимните гуми, според мен. За моя размер ги препоръчвам - 195/65/15. Все пак за този размер разликата между скъпите и евтините марки е доста умерена.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
Fasster

Мнение от Fasster » 18 Окт 2013 14:17

За известно време и аз бях почнал да гледам Континентал .....Но те ми се видяха относително добри за цената им .........Както казах от Йокохамата вече съм доволен ....Е остава да проверя държанието на сняг но на мокро време се държат добре .....не ми се вижда да са шумни(Е все пак моето мнение не е обективон).......Ако има колега ползващ същите гуми да сподели ;)
Lord Give Me A Sign:
Toyota Carina E 1.6 115hp
Toyota Avensis T22 - D4D 110hp

Аватар
mr_big

Мнение от mr_big » 21 Окт 2013 21:15

едно от най важните неща при покупка на нови гуми е да се внимава кога са произведени.
много от търговците пускат гуми със стар дот с отстъпка и хората се лъжат по цената.

grumpy
Получена  благодарност: 7 пъти

Мнение от grumpy » 22 Окт 2013 10:12

Прав си, колега. Другото, което забелязвам, че масово се кара само с две зимни гуми или се купува комплект втора употреба, изтъркани почти на границата на безумието от "марков"/известен производител на цената на четири нови произведени от заводи по лицензи на същите тези производители. Пример Мишелин - Корморан.

PS: В раздел " Технически въпроси", колеги, също са започнали обсъждането на зимните гуми. Предлагам двете теми да се слеят в една - http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?f ... 0%BD%D0%B8
Hope is the worst of evils for it prolongs the torments of man!

Аватар
digitalpr

Мнение от digitalpr » 04 Ное 2013 13:09

grumpy написа:Колата на жената беше обута 4 сезона с Lassa. Препоръчвам ги силно, но само зимни.
Хубава зимна гума, аз също ги препоръчвам. LASSA Snoways Era е последната LASSА, която съм купувал.
Иначе за Авенсиса този сезон купих Continental TS850.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

Аватар
icy

Мнение от icy » 04 Ное 2013 16:40

Миналата година се сдобих с TS 850 на Авенсиса и мога да кажа,че досега не съм карал с по-добра гума.Живея в краен квартал на Русе с рядко изчистени улици.Не са ме изоставяли никъде,нямaл съм проблеми с изкачването на баира до нас нито със слизането/спирането пред гаража на комшията 2 къщи надолу ми остана чуждо:) за разлика от предишни зими/.За нови гуми се държаха прекрасно на лед и сняг.Надявам се да продължат така и занапред.

Публикувай отговор