Смяна масло на скоростна кутия Avensis 2.2

Аватар
JapCar
Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Re: Смяна масло на скоростна кутия Avensis 2.2

Мнение от JapCar » 27 Сеп 2013 12:49

iovkito написа:Вземи си 3 тубички от магазина на тойота и със сигурност ще си нацелил правилното масло. biggrin.gif
Не мисля, че Тойота е правилното място за мен ... по икономически съображения biggrin.gif
Когато купих предния си Нисан , той беше с авт. ск. кутия CVT и маслото не е ATF, а специално, изключително скъпо.Като нов собственик прочетох книжката и там пишеше, че се сменя на някакъв много голям пробег или години. Годините бях направил и отидох в Нисан да питам за цената и количеството на маслото/смяната. Гледаха ме странно и правиха доста справки докато отговорят, даже не знаеха, че имам и филтър на ск. кут, та има го показвах...Чесаха се по врата и казаха- аз от 5г съм в този сервиз, сменяли сме на 3 коли до сега, я си карай, кат нямаш проблеми. Проверих го с пръчката и си беше на нивото и бистро като олио...и си карах.
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 28 Сеп 2013 11:17

Добре бе Джап, като пишеш така , знаеш ли колко струва литър масло и колко дори един лагер за тази кутия, и колко е тежка за сваляне? Малко като шопа дето казал "И аз не знам как е ама и така не е".Човекът иска да си обслужи колата според изискванията, и като изтЪни за 3 л по 10 лв много ще спечели.. Lederman, имам такова масло и ти го давам на цена която Джап одобри biggrin.gif

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 28 Сеп 2013 12:33

Механик, не искам да споря, само споделих опит. Маслото за CVT беше около 4 пъти по-скъпо от ATF (което научих там), та беше изключено на евтина кола да правя такива инвестиции, просто реших да питам и споделих случая. В БГ не всички знаят, че маслото е специално, слагат от най-реномирания ATF и са щастливи...и после се чудят що със старото масло е било по-добре.
Знам, че в БГ колите се карат дълго (от един собственик, на времето Волгата я продадох на 30г с оригиналната боя и двг biggrin.gif ) и всички са склонни да ползват скъпи консумативи, тук не е така, колите често сменят собствениците.
Не агитирам против смяната на масло, само изказвам свое мнение, ск. кутия е един от най-надеждните възли в една кола (ако някой модел си няма детска болест)-не е температурно натоварена, просто едни закалени стоманени зъби се трият в маслена баня, износването е минимално. А ако лагер се скапе няма да е от маслото, а просто си е бил кофти серия.
То ако питаме сервизите, за тях е най-добре да се шири мнението за ежеседмична смяна biggrin.gif
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
lederman

Мнение от lederman » 30 Сеп 2013 00:28

Механик, благодаря за предложението но аз вече свърших работа. След доста чудене си взех Toyota LV -75W MT GL-4 08885-81007 дано не съжалявам :)

Както се очакваше процедурата е доста лесна, и с излишните разглобявания отне около час.
За записа, процедурата е следната (няма снимки за което предварително се извинявам):
1.Сваля се предно ляво колело.
2. Сваля се предна лява кора под двигателя (това се налага ако не знаете точното място на пробките, може да се спести но не е трудно) 4 винта и няколко щипки.
3. Сваля се акумулатора и стойката под него, 5 болта и една гайка на куката на акумулатора.
4. На линията на полуоските се намира пробката за източване (М24). Ако се работи на крик като в моя случай трябва да се наврете малко повече за да я видите. Отвива се и маслото (предварително загрято) изтича доста бързо. Източва се както е вдигната на крик колата.
5.Колата се нивелира и с фуния като тази от линка (черната дето пише че е за гориво) се налива новото масло. Не се налага ползването на шприцове или спринцовки.
https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q= ... 5224839569
Според документацията нивото трябва да е 5 мм под ръба на пробката, аз наливах докато прелее.
И после всичко по обратен ред.
Три неща ми направиха впечатление. Първото е, че въпреки препоръките ми се струва излишна смяната на гарнитурите на пробките. Те са алуминиеви шайби дебели около 2-3мм и не видях да са повредени но от друга страна са по 2-3 лева в Тойота.
Второ нещо което ме впечатли е това, че маслото изглежда доста "тънко", аз очаквах да е по гъсто но, каквото такова :)
И третото е, че не видях магнит на пробката
Старото масло беше доста тъмно и на дъното на легена се виждаха микроскопични стружки основно от жълт метал но не бяха кой знае колко много. Не откривам съществена разлика в превключването на предавките но все пак смяната беше профилактична.
Благодаря на всички за мненията и помощта.
Поздрави :thumbsup:
T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 30 Сеп 2013 01:33

lederman написа: И третото е, че не видях магнит на пробката
Старото масло беше доста тъмно и на дъното на легена се виждаха микроскопични стружки основно от жълт метал но не бяха кой знае колко много..
Вероятно няма магнит, защото единственото което се износва са синхронизаторите, които са бронз или месинг, от там са и жълтите стружки...
Yaris, 1,33, 2010

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 30 Сеп 2013 13:35

Магнит има, но за да го видиш трябва да отвориш кутията.

Публикувай отговор