Механик, благодаря за предложението но аз вече свърших работа. След доста чудене си взех Toyota LV -75W MT GL-4 08885-81007 дано не съжалявам
Както се очакваше процедурата е доста лесна, и с излишните разглобявания отне около час.
За записа, процедурата е следната (няма снимки за което предварително се извинявам):
1.Сваля се предно ляво колело.
2. Сваля се предна лява кора под двигателя (това се налага ако не знаете точното място на пробките, може да се спести но не е трудно) 4 винта и няколко щипки.
3. Сваля се акумулатора и стойката под него, 5 болта и една гайка на куката на акумулатора.
4. На линията на полуоските се намира пробката за източване (М24). Ако се работи на крик като в моя случай трябва да се наврете малко повече за да я видите. Отвива се и маслото (предварително загрято) изтича доста бързо. Източва се както е вдигната на крик колата.
5.Колата се нивелира и с фуния като тази от линка (черната дето пише че е за гориво) се налива новото масло. Не се налага ползването на шприцове или спринцовки.
https://www.google.bg/url?sa=i&rct=j&q= ... 5224839569
Според документацията нивото трябва да е 5 мм под ръба на пробката, аз наливах докато прелее.
И после всичко по обратен ред.
Три неща ми направиха впечатление. Първото е, че въпреки препоръките ми се струва излишна смяната на гарнитурите на пробките. Те са алуминиеви шайби дебели около 2-3мм и не видях да са повредени но от друга страна са по 2-3 лева в Тойота.
Второ нещо което ме впечатли е това, че маслото изглежда доста "тънко", аз очаквах да е по гъсто но, каквото такова
И третото е, че не видях магнит на пробката
Старото масло беше доста тъмно и на дъното на легена се виждаха микроскопични стружки основно от жълт метал но не бяха кой знае колко много. Не откривам съществена разлика в превключването на предавките но все пак смяната беше профилактична.
Благодаря на всички за мненията и помощта.