Отново за VVTi и маслото (заводски дефект)

Заключено
bubblebee

Re: Гори масло - toyota avensis

Мнение от bubblebee » 24 Сеп 2013 16:36

Не знам дали е нормално, но днеска при запален двигател отвих капачката за маслото и оттам яко духаше.

dimkaraganchev
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 8 пъти

Мнение от dimkaraganchev » 24 Сеп 2013 18:40

Нормално е. Виж, от щеката не е.

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Japanese_fever » 25 Сеп 2013 03:19

Това не е ли порсловутия recall заради сегментите Kolbeschmit? (или там както се казваха)
Кои години обхващаше проблема. Сигурен съм че двигателя беше 1.8л (1ZZ-FE).
Във форума има поне 5 големи теми по въпроса. Ако е сегменти имаш два избора - или да ги смениш или да доливаш.
От мин до мах на щеката е 1л. Чувал съм да горят масло, заради сегментите по 1л на 1000 мили, ако не и повече.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

steich
Обратна връзка:

Мнение от steich » 25 Сеп 2013 08:49

При проблем задължително ли се сменят бутала и сегменти или може и само сегменти ?
http://www.fapremove.com

Програмиране на TPMS сензори.

Качествен чип тунинг. Премахване на FAP / DPF OFF, Adblue / SCR OFF, EGR / AGR OFF, Flaps OFF., O2 / Lambda OFF, DTC OFF и др.

! 5 години гаранция на софтуерните услуги !

bubblebee

Мнение от bubblebee » 25 Сеп 2013 16:46

Сега си погледнах големия талон на него пише номер на двигател 1ZZU50.... и тн. Този двигател от проблемните ли е?

Другото - възможно ли проблемът да е някъде от вентилацията на картерните газове? Някой запушен маркуч или...... ?

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 25 Сеп 2013 17:17

steich написа:При проблем задължително ли се сменят бутала и сегменти или може и само сегменти ?
Първоначално сменяха само сегменти.
След това - комплект сегменти, бутала и щека за масло...
Имаш ли мацнато с боя по щеката?
Според мен едва ли проблема ти е точно калпави сегменти...
По-вероятно е да е заради износени вече сегменти - все пак говорим за 9 годишен автомобил...
Други възможности - уплътнения на клапани. Вентилацията на картерните газове също е вероятна причина...

Гледам снимката на пръста изцапан в ауспуха.... Нормално е да е черно. Но мазно ли бе на разтриване, или се разпрашаваше като го разтъркаш?
Ако не е мазно, то е добре да огледаш за теч на масло...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

bubblebee

Мнение от bubblebee » 26 Сеп 2013 09:19

Не знам в тойота дали ще се навият да проверят дали е от някакво запушване за картерните газове, защо да не тръгнем и от най-малкото и най-малкото възможно. Не знам какво да им кажа - да го проверят ли ... просто... boxed.gif

Не беше мазен.... или поне така си мисля

Аватар
Lakokara4a

Мнение от Lakokara4a » 26 Сеп 2013 11:47

Честно да си призная не съм сигурен че колата ти гори масло... Може и да има нещо, но едва ли е големия проблем за който говорим. Провери си първо дали има горене известно време и тогава предприемай ремонти. Поне при мен са такива майстори че по-скоро ще ти разбият колата.
Тойота Корола Версо 2.0 D4D, 2003 декември.

steich
Обратна връзка:

Мнение от steich » 26 Сеп 2013 12:48

slowtraveler написа: ...
Имаш ли мацнато с боя по щеката?
...
Какво трябва да означава това ?

Аз конкретно още не съм засякал колко точно ми гори защото я карам от скоро и съм навъртял само 4000 км. от които 3000 надълго и се наложи да долея вече литър.

Качествен чип тунинг. Премахване на FAP / DPF OFF, Adblue / SCR OFF, EGR / AGR OFF, Flaps OFF., O2 / Lambda OFF, DTC OFF и др.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 26 Сеп 2013 13:19

При ремонта се сменяше щеката с по-къса (увеличаваше се количеството масло в двигателя)...
Явно за да различават стари/нови щеки на новите имаше мацнато петно боя (доколкото си спомням - жълто)...
От това, което разправяш проблема няма да е заради дефектните сегменти. При запичането им разхода на масло бе по-голям...

nkolev_bg

Мнение от nkolev_bg » 28 Сеп 2013 14:29

Здравейте колеги,

Ето обобщение на личния ми опит с двигател 1.8 vvti (1zz-fe) и разхода на масло и изводите, които аз cъм си направил.
Не претендирам за изчерпателност и това не са съвети. Приемете го като информация, събрана на едно място, от потребител с такъв проблем.
Автомобил: Авенсис комби 2002г. Описание и снимка на двигател http://en.wikipedia.org/wiki/Toyota_ZZ_engine#1ZZ-FE

Симптоми:
- Първоначално колата няма разход на масло. (При мен автомобил, купен на старо с показание 80К км)
- Разходът може да се появи както на 30К км, така и на 130К км. (При мен се появи на показание около 100км и с интензитет около 0.5/10000км, което приех за нормално. Ползваното масло през този период беше 10W40. Гаранционни ремонти, доколкото разбрах, е имало на доста по-малко километри.)
- Веднъж появил се, раходът бързо прогресира. (При мен за около 20К пробег вече отиваше на над 2л/8000км, като стилът ми на шофиране не предполага такъв разход).
- Въпреки разхода на масло, не се наблюдава загуба на мощност. (Впечатлението може да е субективно, не съм замервал преди и след появата на разхода).

Решение:
Смяна на бутала (различни от оригиналните) и сегменти. След ремонта се кара с повече масло (около 4.3л.) от предписаното 3.7л (количеството е със смяна на филтър, без смяна -0.2л).

Това получих като отговор от три източника: официален отговор от Тойота изток София; независим монтьор, работил такъв двигател; и неофициално от монтьор в различно представителство на Тойота. Независимият монтьор каза, че е опитал подмяна уплътнения, сегменти последователно без резултат.
Ремонтът излиза над 1400лв. (при мен повече), като в зависимост какво още ще се наложи за подмяна и къде се прави може да достигне 2500лв. Предполагам по-умели колеги е възможно да паднат под 1400лв. със собствен труд и някоя друга каса/бутилка алкохолносъдържими течности.

Внимание! Частите се купуват след отваряне на двигателя. Затози двигател ремонтен комплект няма (различен размер бутала). Ако при отваряне на двигателя се окаже, че има износване ремонтът няма смисъл.

Най-важното в случая е правилната диагностика на проблема. Решението какво да се прави след това е индивидуално и зависи фактори, които са различни при всеки, затова съвети не давам.

Към датата на този пост съм изминал около 20К км след ремонта без видим разход на масло.

Дали е правен ремонт на двигателя в Тойото може да се разбере при който и да е техен представител.
Дали е правен някъде другаде (както при мен) за жалост няма как да сте сигурни, освен по думите на собственика; отваряне на двигателя; или ако е в сервиз със съответните документи. Аз лично на сменена масломерна пръчка не бих вярвал, все пак разходът не е от нея :). Моята не я смених и не смятам да го правя.

Това е, каквото мога да споделя. Надявам се да е от полза за настоящи и потенциални ползватели на двигателя.

И не забравяйте, тук можем да си помогнем с информация какви са били симптомите и причините, когато сме се сблъсквали със съответния проблем, но не и с категорично идентифициране на проблема в конкретния случай.

Поздрави на всички и много безаварийни километри.
Avensis 1.8 vvti, 1zz-fe, 2002
"Мисълта без действие е мечта, действието без мисъл - кошмар." (Японска поговорка)
Е, тоя двигател не е мислен.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 28 Сеп 2013 16:46

Идеята ми да погледне щеката бе, че така най-лесно може да определи дали нещо е пипано по двигателя...
При отваряне на двигателя е ясно, че може да се определи (включително и дали буталата са сменени с правилните)...
Общо взето това нещо сме го дъвкали дълго време, просто някой не е ползвал търсачката... :whistle:

Затова мненията са обединени....

bubblebee

Re: Отново за VVTi и маслото

Мнение от bubblebee » 28 Сеп 2013 20:55

Няма мацано по щеката, но в ТМ ауто ми казаха, че най-вероятно е правен такъв ремонт на моята.
Така ..... аз мисля да тръгна от най-малкото - картерните газове, смяна на маслото с 10/40 след това ще пиша какво се е случило.

steich
Обратна връзка:

Мнение от steich » 28 Сеп 2013 21:57

Чувал съм че за автомобили с хидравлични повдигачи, не се препоръчва да се кара с 10W40. В този ред на мисли ... как се проверяват тези картерни газове т.е. какво трябва да се провери или направи ?

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 28 Сеп 2013 22:09

Ами може да се почне като при старите ладички - вентилацията да се изкара към атмосферата и да се види дали ще гори масло :)
Или да се провери проходимостта на това маркуче (и филтърчето му)...

Заключено