Смяна масло на скоростна кутия Avensis 2.2
- lederman
- Получена благодарност: 1 път
Смяна масло на скоростна кутия Avensis 2.2
Някой може ли да даде инструкции как се сменя масло на скоростна кутия на Avensis 2007 2.2 D4D ?
Поздрави
T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.

T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.
- lederman
Re: Смяна масло на скоростна кутия Avensis 2.2
Май ще се окаже, че никой не е сменял масло на скорости на Авенсис ...... laugh.gif
Поздрави
T25 2AD-FTV /2007

T25 2AD-FTV /2007
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Аз ще сменям скоро на моя. Процедурата е: източваш старото, сменяш гарнитурката на пробката, наливаш новото - при мен е 2,5 л, сменяш гарнитурката на нивомера и това е.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
- lederman
До сега не съм разопаковал около скоростната кутия. Никъде по описанията не намерих как се мери нивото, намерих само една схема на която е показано нивото да е 5 мм. под долният ръб на пробката ...
Има ли видимост към тази пробка?
Всичко отдолу ли се достига?
Трябва ли шлаух и бутилка за наливането?
Предполагам, че като махна корите всичко ще ми се изясни но исках предварително да се подготвя. Тъпо ще е да разколача всичко и да тръгна да търся шлаух, например.
Има ли видимост към тази пробка?
Всичко отдолу ли се достига?
Трябва ли шлаух и бутилка за наливането?
Предполагам, че като махна корите всичко ще ми се изясни но исках предварително да се подготвя. Тъпо ще е да разколача всичко и да тръгна да търся шлаух, например.
Поздрави
T25 2AD-FTV /2007

T25 2AD-FTV /2007
- TATI
- Обратна връзка:
Кората отдолу се маха задължително. Пробката за източване на дъното на кутията, както при картера за двигателното масло, а пробката за мерене, съответно наливане е отстрани, гледайки към предната броня и е с размер за ключ 24. Най-добре е да си подсигуриш шприц за наливане, защото иначе е много трудоемка процедурата по пълнене (като млад си играх със спринцовка, ама ми отиде деня в наливане). Шприца си има шлаух (маркуче), което да вкараш в отвора.
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
В кутията може да се налива масло без да се маха долната кора. За целта свалям лявото колело , махам пластмасовите гайки , които държат долната кора и я открехвам леко настрани. Има достъп до пробката за доливане. Поне аз така направих , когато ми изтече голяма част от маслото. При смяната обаче може би ще е удобно да се махне цялата кора , за да се налива по-спокойно , иначе е невъзможно , ако нямаш помощник.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- TATI
- Обратна връзка:
Човека ще сменя маслото, няма да долива. Да, кората може и да не се махне, особено ако иска да я омаже цялата с масло. А и е по-лесно да се свали, отколкото да се мъчи да я открехва и да се чуди защо няма още една ръка, която да му помага 

- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Май на всички тойоти колкото по-често се сменя е по-добре. Лекички са, бързо се развъртат, но лагерите им са доста добре изчислени да не понасят лошо масло. Иначе казано от 40 до 60 к би било добре да се сменя. Това е лично мое мнение и не ангажирам никой с него.scorpion написа:На колко км се сменя маслото в ск.кутия?
Carina E 4AFE LB 1992
- lederman
Според сервизния график за 2AD-FTV при нормални условия на 60К км се прави проверка, а при тежки се сменя.
( за справка http://www.oil-club.ru/wp-content/uploa ... vensis.pdf)
В ТМ Ауто на 90К км сменят.
Моята кола е доста след тези километри и въпреки, че не усещам признаци за проблем, смятам да сменя маслото.
В момента основната ми дилема е производителя/цената на маслото. Маслото в Тойота е 38лв. Motul 300 e 40 и мале више.... Castrol и той там., а от друга страна същите спецификации масло го има и по 16лв/л.
Благодаря за напътствията, това ми трябваше
( за справка http://www.oil-club.ru/wp-content/uploa ... vensis.pdf)
В ТМ Ауто на 90К км сменят.
Моята кола е доста след тези километри и въпреки, че не усещам признаци за проблем, смятам да сменя маслото.
В момента основната ми дилема е производителя/цената на маслото. Маслото в Тойота е 38лв. Motul 300 e 40 и мале више.... Castrol и той там., а от друга страна същите спецификации масло го има и по 16лв/л.
Благодаря за напътствията, това ми трябваше

Поздрави
T25 2AD-FTV /2007

T25 2AD-FTV /2007
Здравей,
Аз го смених на Corolla 2.0 D4D 2009 година на 100 000 КМ. Чудих се дали да го сменям защото го дават само да се проверява без смяна. Няма никаква разлика след смяната. Най-вероятно бяха пари на вятъра.
До колкото знам скоростната кутия е същата като при авенсис. За смяната ти трябват 3 литра масло, събира около 2.5. Налива се докато потече от пробката за наливане, тя е и контролна. За вида масло мисля, че е най-добре да е оригинално Тойота. За тази скоростна кутия се използва LV Gear Oil 75 W. Маслото отогваря на стандарт GL-4 и е подходящо за този тип синхронизатори.
Аз го смених на Corolla 2.0 D4D 2009 година на 100 000 КМ. Чудих се дали да го сменям защото го дават само да се проверява без смяна. Няма никаква разлика след смяната. Най-вероятно бяха пари на вятъра.
До колкото знам скоростната кутия е същата като при авенсис. За смяната ти трябват 3 литра масло, събира около 2.5. Налива се докато потече от пробката за наливане, тя е и контролна. За вида масло мисля, че е най-добре да е оригинално Тойота. За тази скоростна кутия се използва LV Gear Oil 75 W. Маслото отогваря на стандарт GL-4 и е подходящо за този тип синхронизатори.
2017 Corolla 1ZR-FAE CVT Sol
2021 RAV4 (XA50) M20A-FKS CVT AWD
2011 Verso 1AD-FTV
2021 RAV4 (XA50) M20A-FKS CVT AWD
2011 Verso 1AD-FTV
Смених маслото на кутията на 100 000км с Motul Gear 300 75W90. Една идея по-скъпо беше от това в ТМ, но за 2 литра (толкова събира моята) разликата беше само няколко лева.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL
-
Благодаря за информацията. Аз съм на малко над 53 хил. ще поискам проверка живот и здраве при годишното ТО. Поздрави.
- JapCar
- Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
- Благодарил/а: 7 пъти
Май на съвременните коли в ръководствата пише, че все някога се сменя маслото на ск. кутия. Аз на никоя кола до сега не съм го сменял и не съм имал проблеми...Със сигурност на времето на соц. колите си пишеше в книжките, че ако няма видим теч, не се проверява/сменя и си караше ресурса на колата.
Сега маслата трябва да са значително по-качествени, изглежда ск. кутии са по-нежни (за да са по-евтини), та трябва да се сменя.
Напоследък забелязах на Авенсиса (120 хил.км.), че 3-та не влиза съвсем гладко (като другите) ако не задържа малко в неутрално положение. Най-вероятно е поизносен синхронизатор...не знам ако сменя маслото дали ще има подобрение, но има вероятност ако не улуча точното масло да стане по-зле.
Сега маслата трябва да са значително по-качествени, изглежда ск. кутии са по-нежни (за да са по-евтини), та трябва да се сменя.
Напоследък забелязах на Авенсиса (120 хил.км.), че 3-та не влиза съвсем гладко (като другите) ако не задържа малко в неутрално положение. Най-вероятно е поизносен синхронизатор...не знам ако сменя маслото дали ще има подобрение, но има вероятност ако не улуча точното масло да стане по-зле.
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010
Yaris, 1,33, 2010
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Вземи си 3 тубички от магазина на тойота и със сигурност ще си нацелил правилното масло. biggrin.gif
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007