Тойота Корола угасна и след това не пали
- v_shopov
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Тойота Корола угасна и след това не пали
Здравейте,
Става въпрос за Корола 2008, 1.6 VVTI. Вчера всичко си беше нормално, слязох до един магазин след това се качих, запалих и без да искам угасих колата при потегляне, след което не иска да запали и по таблото не светва нищо. Стартера върти, но не пали. Другото е, че като дам на контакт се включва перката на двигателя. Имате ли някакви идеи какво може да е станало и дали ще мога да го отстраня сам или да ми препоръчате качествен сервиз в София, където да прегледат колата.
Благодаря!
Edit: Видях, че във форума много хора препоръчват сервиз Пит Стоп, ще я закарам там, ако не мога да оправя проблема сам.
Става въпрос за Корола 2008, 1.6 VVTI. Вчера всичко си беше нормално, слязох до един магазин след това се качих, запалих и без да искам угасих колата при потегляне, след което не иска да запали и по таблото не светва нищо. Стартера върти, но не пали. Другото е, че като дам на контакт се включва перката на двигателя. Имате ли някакви идеи какво може да е станало и дали ще мога да го отстраня сам или да ми препоръчате качествен сервиз в София, където да прегледат колата.
Благодаря!
Edit: Видях, че във форума много хора препоръчват сервиз Пит Стоп, ще я закарам там, ако не мога да оправя проблема сам.
Toyota Corolla 1.6 VVTI, 91 kW, 2008
- v_shopov
Re: Тойота Корола угасна и след това не пали
Снощи го разкачих, но само за няколко минути и нямаше ефект. Сега съм го разкачил и ще го оставя за по-дълго време. Казаха ми да откача само "+" клемата. Сега съм махнал всички бушони от купето и някои имат нагар и ще ги подменя. Казаха ми че може таблото ми да е забило и от там да идва грешката. Ще пиша, ако има някакъв ефект от нещата които правя.
Колата е сравнително нова,със ремък или верига е?
Симптоматиката е близка със скъсан ремък,но пък казахте че върти стартера....
Наистина най-добре сервиз,ако нищо не се промени след смяна на бушоните.
Симптоматиката е близка със скъсан ремък,но пък казахте че върти стартера....
Наистина най-добре сервиз,ако нищо не се промени след смяна на бушоните.
- v_shopov
Със верига е. Дано не е това, което казвате...
- v_shopov
Смених, всички бушони в купето и отпред при двигателя и таблото светна, но колата пак не пали и перката на вентилатора двигателя се включва, когато дам на контакт. Има и 3 релета, предполагам че трябва да сменя и тях. При двигателя има и един бушон който е по-различен от другите и не съм го сменял. Ако някой сподели за какво е ще съм благодарен. Предполагам, че най-добре е да я закарам в сервиза и там да направят каквото трябва.
-
Провери всички предпазители.
Това което очаквам да се е случило е да е изгоряла бензиновата помпа което си е нормално събитие в живота на една кола и евентуално е успяла да цъфне някой друг предпазител. Без нея и да искаш няма как да запалиш.
Просто в един тих момент когато няма движение около колата дай на контакт и се заслушай дали се чува бученето и. Щом след почистване си оправил таблото може би и на други места има кофти връзки (нещо не типично на Тойота). Може и да не е изгоряла а просто да няма напрежение до нея.
Това което очаквам да се е случило е да е изгоряла бензиновата помпа което си е нормално събитие в живота на една кола и евентуално е успяла да цъфне някой друг предпазител. Без нея и да искаш няма как да запалиш.
Просто в един тих момент когато няма движение около колата дай на контакт и се заслушай дали се чува бученето и. Щом след почистване си оправил таблото може би и на други места има кофти връзки (нещо не типично на Тойота). Може и да не е изгоряла а просто да няма напрежение до нея.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
- Yuli
Колега, на моята корола сложих една блокировка на запалването след като имах неприятната случка да опитат да крадат другата ми кола. Всъщност и двете ги оборудвах с това. Та тази блокировка прекъсва захранването на ЕКУ-то, и без да "възстановя" веригата след като съм дал контакт колата не пали. Върти перката на радиатора, стартера върти но не пали, и ако задърха така след като съм подал на контакт известно време започват предупредителни съобщения на дисплея, но в момента не помня какви бяха точно. Та перката на радиатора спира веднага след като възстановя нормалното захранване. Провери си точно захранването на ЕКУ-тоv_shopov написа:...Другото е, че като дам на контакт се включва перката на двигателя. ...

Поста на колегата Yuli помага доста,онзи "странния" бушон е точно на Еку-то май.Това по снимките съдя,като пренасям на ум разположението и големината на бушончетата.
П.С сега погледнах по добре short d.c.c се пада.
П.С сега погледнах по добре short d.c.c се пада.
- v_shopov
Много благодаря за отговорите. Утре ще потърся да купя такова бушонче и да го сменя. Дано се оправи, ако не - ще я карам на сервиз. Можете ли да ми препоръчате магазин, от който да го купя?
- Yuli
Това не е бушон, а джъмпер, мостче или просто "късо". Функцията му е наистина да прехвърли тока между двата края. То не може да дефектира! Предполагам, че при определени модификации съобразно екстри, региони , двигатели просто липсва, при други се слага. Просто премери дали имаш 12 волта в двата му края. Ако липсват търси защо, ако са там си ок.v_shopov написа:Много благодаря за отговорите. Утре ще потърся да купя такова бушонче и да го сменя. Дано се оправи, ако не - ще я карам на сервиз. Можете ли да ми препоръчате магазин, от който да го купя?

- diesel_power
- Получена благодарност: 1 път
Този джъмпер е транспортен ,слага се чак когато колата е вече в магазина .
Това е да не се хаби акумулатора от незатворена врата например при транспортирането.
А тези бушони дето си ги купил от някоя бензиностанция по-добре ги хвърли в коша ,ако не искаш да запалиш нещо.И защо си ги сменил всичките?
Некомпетентните ти действия само ще оскъпят ремонта .
Това е да не се хаби акумулатора от незатворена врата например при транспортирането.
А тези бушони дето си ги купил от някоя бензиностанция по-добре ги хвърли в коша ,ако не искаш да запалиш нещо.И защо си ги сменил всичките?
Некомпетентните ти действия само ще оскъпят ремонта .
- v_shopov
Смених ги, защото така ми казаха и тези които са в купето под волана бяха нагорели. Ако може да ми обясниш какви бушони да сложа и какво им е на тези, защото не съм много наясно?
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Когато му дойде времето ще разбереш какво им е на бушоните. Както пише примерно , че е 5А или 10А , някои не изгарят дори при даване на късо с 2 кабела към акумулатора. Започва да се топи корпусът на бушона и цялата инсталация заедно с него. Няма как почти всички бушони в колата да са нагорели . Ако наистина това е така , то има някакъв много сериозен проблем с електрическата инсталация.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- v_shopov
А какви и откъде да купя? Някакви препоръки? Става въпрос за София.