Corolla Verso - зимни гуми
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Re: Corolla Verso - зимни гуми
В сравнение с кое е по-скъп??? На местата, където гледах GoodYear е по-скъп от континентала с около 5%...gogo1966 написа:всъщност continentala е 60 лв. по-скъп - 194 лв.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Извинявам се, забравих да добавя continental е по-скъп с около 60 лв. от deyton.
затова не знам дали си струва.
Май най-добре да се стисна малко повече и тази зима с continental ts850
затова не знам дали си струва.
Май най-добре да се стисна малко повече и тази зима с continental ts850
Toyota Corolla Verso 2,2 D4D 136 к.с. 2006
- slowtraveler
Какво да ти кажа колега - по-добре по-евтини зимни гуми, отколкото никакви...
Преди време бях взел за калосчето на жената комплект Дебица Фриго 2 - 4 гуми с монтажа/баланса и т.н. излязоха под 400лв...
Мисълта ми бе, че жената ще я е страх зимата да шофира, и не ми се даваха много пари за други гуми...
Обаче останах излъган - калосчето бе като трактор с тези евтини гуми и жената не слезе от колата и в най-големите снегове...
Въпреки, че не бе опитен шофьор (а и това бе първия и зимен сезон като шофьор) обикновено бе първата, която 'разриваше' паркинга, докато другите 'баш шофьори' се чудиха дали ще могат да помръднат.
И наистина калосчето се държеше много добре с тях...
Така, че - всеки сам си решава според възможностите...
А и по-лоши параметри лесно се компенсират с по-внимателно шофиране.
Преди време бях взел за калосчето на жената комплект Дебица Фриго 2 - 4 гуми с монтажа/баланса и т.н. излязоха под 400лв...
Мисълта ми бе, че жената ще я е страх зимата да шофира, и не ми се даваха много пари за други гуми...
Обаче останах излъган - калосчето бе като трактор с тези евтини гуми и жената не слезе от колата и в най-големите снегове...
Въпреки, че не бе опитен шофьор (а и това бе първия и зимен сезон като шофьор) обикновено бе първата, която 'разриваше' паркинга, докато другите 'баш шофьори' се чудиха дали ще могат да помръднат.
И наистина калосчето се държеше много добре с тях...
Така, че - всеки сам си решава според възможностите...
А и по-лоши параметри лесно се компенсират с по-внимателно шофиране.
В продължение на темата - 205/55/16 или 195/60/16.
Четох доста из форума и други че по-тясна и по-висока гума е по-добре през зимата, но пък серийно дават 205/55/16.
Очаквам мненията ви и съвети.
Четох доста из форума и други че по-тясна и по-висока гума е по-добре през зимата, но пък серийно дават 205/55/16.
Очаквам мненията ви и съвети.
Toyota Corolla Verso 2,2 D4D 136 к.с. 2006
-
- Получена благодарност: 1 път
205/55/16 е гумата. Зимата не е каране само и непрекъснато в сняг. Има и киша и сухо. Аз съм с такива и товарен индекс 94XL. Зимата никакъв проблем.
Corolla Verso 2,2 D4D 2008г.
-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
Силата на сцепление зависи от прилепналостта към пътя на гумата в контактното и петно. Било при триене, било при търкаляне. Поставянето на по-тесни гуми е в разрив с теорията за триене. А не вярвам практиката да не се подчинява на теорията. Колкото до прилепналостта- има значение дали гумите се поддържат с оптимално налягане, защото както с по-ниско, така и с по-високо от предписаното- контактното петно като площ намалява. В първия случай вместо правоъгълник или плътен кръг прилича на геврек, а във втория- просто си е по-малко кръгче. В този смисъл по-широките гуми, поддържани с оптимално налягане имат възможно най-голямо контактно петно. Следователно най-големи сили на сцепление при плъзгане и търгаляне. Не разбирам колеги, които поставят по-тесни гуми с каква цел правят това. 

Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
По-принцип в теорията силата на триене между две тела не зависи от макро-контактната повърхност между тях, а само от материала и силата на притискане.Оги написа:Силата на сцепление зависи от прилепналостта към пътя на гумата в контактното и петно. Било при триене, било при търкаляне. Поставянето на по-тесни гуми е в разрив с теорията за триене.
С гумите е по-различно, там много важна е температурата. Затова по-тесни гуми могат при ниска околна температура да дадат по-добро сцепление, защото се загряват по-бързо и имат по-лошо топлоотдаване. За контактната повърхност - не трябва да я разглеждаш само в една ос. По-тесните гуми се 'смачкват' също и по дължина, така че теоретично при едно и също тегло на автомобила може да имат същото контактно съпротивление като широки гуми, които не са се деформирали заради по-високата товароспособност.
Всъщност за зимата се препоръчват по-тесни гуми, защото 'дълбаят' снега по-лесно. Ако се кара по повърхността на снега (за пример снего-скутерите или автомобилите зад полярния кръг) тогава по-широките гуми са за препоръчване.
- slowtraveler
По-тънките гуми имат предимство пред по-широките и с по-високата си скорост на аквапланинг (за киша - да не говорим)...
Аз съм сменил оригиналните 215/50/17 летни със 205/60/16 зимни...
Има съвсем леееко влошаване на управляемостта на сухо (управлението става маалко по-еластично), но това може да е и заради значително по-меките зимни гуми, а не заради размера...
На сняг - няма как да ги сравня - несравними са...
И зимата се чувствам много комфортно с по-тънките гуми (разликата в ширината все пак е само 1см....).
А напролет вече съм с летните, така, че никакви притеснения нямам откъм лятно шофиране....
Аз съм сменил оригиналните 215/50/17 летни със 205/60/16 зимни...
Има съвсем леееко влошаване на управляемостта на сухо (управлението става маалко по-еластично), но това може да е и заради значително по-меките зимни гуми, а не заради размера...
На сняг - няма как да ги сравня - несравними са...
И зимата се чувствам много комфортно с по-тънките гуми (разликата в ширината все пак е само 1см....).
А напролет вече съм с летните, така, че никакви притеснения нямам откъм лятно шофиране....
Мен ако питате имa само една марка гуми - YOKOHAMA 
Размер такъв какъвто са и летните .
Всичко е относително разбира се , ако зимата никога не стъпваш на магистрала и живееш в банско примерно по -добре по-високи и по-тесни и от по-непретенциозна марка. . Но като цяло ако не живееш високо по планините , и караш и магистрала - размер какъвто са и летните и кокото може по-скъпи.

Размер такъв какъвто са и летните .
Всичко е относително разбира се , ако зимата никога не стъпваш на магистрала и живееш в банско примерно по -добре по-високи и по-тесни и от по-непретенциозна марка. . Но като цяло ако не живееш високо по планините , и караш и магистрала - размер какъвто са и летните и кокото може по-скъпи.
Последно промяна от SFINKS на 19 Сеп 2013 16:46, променено общо 1 път.
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
-
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 19 пъти
Не винаги по-скъпите са по-хубави! Затова вземи по-хубавите:)!
Йокохамата се износва бързо, на сухо е добра(има и по-добри марки по показатели), на мокро бива горе-долу. Но за сметка на това е доооста скъпа...
Йокохамата се износва бързо, на сухо е добра(има и по-добри марки по показатели), на мокро бива горе-долу. Но за сметка на това е доооста скъпа...
- wscientist
След голямо гледане на протектори, марки, модели и т.н., си поръчах новия модел на Dunlop WInter Response 2 от ТМ Ауто, очаквам го следващата седмица да пристигне. Произведен в Словения. Този сезон правят 25% отстъпка за зимни гуми, та излезе по 122лв за брой гума за усилен вариант 175/65 R15 88T.
Ето и самата гума:
http://www.dunlop.eu/dunlop_uk/tires/pa ... rom=browse
Ето и самата гума:
http://www.dunlop.eu/dunlop_uk/tires/pa ... rom=browse
Toyota Yaris 1.33 VVT-i, 99hp, 6-степенна, ръчна, 09.2011.
- Rudy
Отначало цената ми се видя доста приемлива (особено на фона на моите),обаче дори с 25% пак не си заслужава да купуваш от тях - виж какви са цените на други подобни:

-
- Благодарил/а: 27 пъти
- Получена благодарност: 15 пъти
... и от площта, т.е. големината на контактното петно. Може да извадим формулите на показ.Scott написа:...По-принцип в теорията силата на триене между две тела не зависи от макро-контактната повърхност между тях, а само от материала и силата на притискане.

Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
-
Я да ги видим тея формулиОги написа:... Може да извадим формулите на показ.