Въпрос за масло?

Аватар

Въпрос за масло?

Мнение от Standart » 25 Авг 2013 16:57

Колата за която ще питам е Тойота Корола Версо 2 хиляди кубика дизел.
Въпросите са два.
Първия е тия модели коли по принцип горят ли масло? Ако горят колко се смята за нормално?
Втория въпрос е за този модел какво масло е добре да се слага? 10w30 или 10w40, или пък някакво друго, което вие ще кажете?
Ще съм благодарен да ми помогнете, защото майсторите казват, че за модела е предназначено 10w30, но не им вярвам и е по-добре да питам :)

Аватар

Re: Въпрос за масло?

Мнение от Standart » 26 Авг 2013 09:01

А, и още нещо. На какво количество масло отговаря разстоянието между означението за минимум и означението за максимум на щеката за масло? Че и това е много важно всъщност.

Аватар

Мнение от Standart » 28 Авг 2013 20:28

Абе вие без масло ли карате :) 100 човека видяли темата и никакъв отговор - те това му викам форум :)

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 28 Авг 2013 20:50

Толкова ли е трудно да си отвориш книжката и да видиш какво и колко? Или пък да разгледаш важните теми из форума и пак да разбереш какво и колко? Ако пък нямаш книжка, не е много трудно да отскочиш до някой от дилърите на Тойота и ще ти подарят една, да си харчиш
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар

Мнение от Standart » 28 Авг 2013 23:05

TATI написа:Толкова ли е трудно да си отвориш книжката и да видиш какво и колко? Или пък да разгледаш важните теми из форума и пак да разбереш какво и колко? Ако пък нямаш книжка, не е много трудно да отскочиш до някой от дилърите на Тойота и ще ти подарят една, да си харчиш
Ейййй благодаря, мнение си е все пак :) Вместо да пишеш 3 изречения стигаше едно в цифри, ама айде и ти излезе учен :) Би ли ми обяснил за какво тогява е форума, при всичко това дето си изредил? И все си мисля, че има тънки неща дето доста хора тука могат да споделят и няма да ги разбера по книжка, ама карай ти всичко знаеш...

Аватар
Toyo_driver

Мнение от Toyo_driver » 28 Авг 2013 23:07

Та дет' се вика "Добре дошъл" :о)))
Както Тати каза можеш да разгледаш темата "За маслата" http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=2&t=14926, а ако не знаеш колко събираш щракаш тук http://ew5.earlweb.com/search.php?site= ... category=6 или тук http://www.repsoloil.bg/izberete/izberete-maslo.html и на всеки друг сайт за масла. Ако искаш нещо бутиково има хора от форума които могат да ти доставят.

П.П. За Тойота(а и повечето други марки) след 2000г. "Standart" е 5W30 може и 5W40... другото е ала бала ;о)))

Аватар

Мнение от Standart » 29 Авг 2013 10:22

Toyo_driver написа:Та дет' се вика "Добре дошъл" :о)))
Както Тати каза можеш да разгледаш темата "За маслата" http://toyotabg.eu/viewtopic.php?f=2&t=14926, а ако не знаеш колко събираш щракаш тук http://ew5.earlweb.com/search.php?site= ... category=6 или тук http://www.repsoloil.bg/izberete/izberete-maslo.html и на всеки друг сайт за масла. Ако искаш нещо бутиково има хора от форума които могат да ти доставят.

П.П. За Тойота(а и повечето други марки) след 2000г. "Standart" е 5W30 може и 5W40... другото е ала бала ;о)))
Благодаря, сега ще разгледам линковете. А тия модели нормално ли е да горят масло и ако да, колко е нормално? И имаш ли представа, на колко масло отговаря разстоянието между минимума и максимума на щеката?

Аватар
biro
Благодарил/а: 6 пъти
Получена  благодарност: 121 пъти

Мнение от biro » 29 Авг 2013 10:51

Отговорите на всички въпроси се намират в упътването на автомобила. Не си написал коя година е колцата. На моята от мин. до макс. на щеката е 1.7L според книгата. Там си пише и за разхода на масло и за вида на маслото,не е само 5W30 има и други параметри. Просто трябва да се чете, има и други описани полезни неща.
C-HR 1.8 Hybrid 122к.с. 2ZR-FXE 2017 Classy LED

Аватар

Мнение от Standart » 01 Сеп 2013 12:14

Само да допълня две неща, които може да са ви интересни :) Първо, говорих с официален сервиз на тойота и ми казаха че на 15000 км е нормелно да гори до 2 литра масло. Нагоре се говори за проблем. Отделно говорих с още един майстор преди време бил в сервиз на тойота и той също ми каза за подобно количество :) Най- интерсното е пък в книжката на производителя. Там пише, че е нормално колата да гори до 1 литър на 1000 километра :)
И още нещо- от минимум до максимум на щеката колата (Корола Версо 2002) събира 1,5 литра масло.
Е това е, ако съм бил полезен ще се радвам :)

emilioo

Мнение от emilioo » 02 Сеп 2013 13:47

Там пише, че е нормално колата да гори до 1 литър на 1000 километра :)[/
А дали не си изпуснал една нула?

Аватар

Мнение от Standart » 02 Сеп 2013 16:14

emilioo написа:
Там пише, че е нормално колата да гори до 1 литър на 1000 километра :)[/
А дали не си изпуснал една нула?
Не, точно това пише :) Ако трябва ще снимам книжката да видиш. В 5 ръководства гледах и все така.
Ето копирано какво пише!

РАЗХОД НА МОТОРНО МАСЛО
Нормално е двигателят да консумира
известни количества двигателно масло
по време на обичайната работа на дви-
гателя. Причините за разход на масло
при двигател в нормално състояние са
както следва:
Маслото се използва за смазване на
буталата, буталните пръстени и ци-
линдрите. Върху стените на цилиндри-
те остава тънък слой от масло, когато
буталото се движи надолу в цилиндъ-
ра. Високото отрицателно налягане
(подналягане), което се създава, кога-
то автомобилът забавя скорост, води
до всмукване на част от това масло в
горивната камера. Това масло, както и
масленият слой, останал върху стените
на цилиндрите, изгарят от високата
температура на газовете по време на
възпламеняването на работната смес.
Маслото се използва също така за
смазване на стеблата на всмукателните
клапани. Част от това масло се всмуква
в горивната камера заедно с постъпва-
щия въздух и изгаря заедно с горивото.
Нагретите до висока температура отра-
ботили газове също така изгарят мас-
лото, което се използва за смазване на
стеблата на изпускателните клапани.
Разходът на двигателно масло зависи
от неговия вискозитет, качество и от
условията, при които се шофира авто-
мобила.
Повече масло се изразходва при каране
с високи скорости и при често ускорява-
не и забавяне.
Новите, все още неразработени двигате-
ли консумират повече масло, тъй като
техните бутала, бутални пръстени и стени

Разход на масло: Максимум 1,0 л на
1 000 км.

Когато преценявате разхода на масло,
не забравяйте, че маслото понякога
може да се е разредило, при което ще
ви бъде трудно да прецените точното му ниво
Ако например автомобилът се използва
за чести къси пътувания и изразходва
нормални количества масла, масломер-
ната щека може да не покаже никакво
спадане на нивото на маслото, даже след
1 000 или повече километри. Това е така,
тъй като маслото постепенно се разреж-
да от погълнатото гориво или влага, кое-
то води до погрешния извод, че нивото
на маслото не се е променило.
Съставките, разреждащи маслото, се из-
паряват, когато автомобилът се кара с
висока скорост, например по магистра-
ла, което от своя страна изглежда като
прекомерно голям разход

Повече от това не знам какво да кажа. За мен също е множко, ама като го дават така какво да кажа?! Между другото, ако трябва ръководство за Корола Версо мога да го кача някъде за тези на които им трябва! На български е.

dimkaraganchev
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 8 пъти

Мнение от dimkaraganchev » 02 Сеп 2013 18:33

Така, както са го описали, това едва ли ще е изправен двигател. Напротив, такъв двигател направо реве за ремонт. Освен това, не знам катализаторът колко би изкарал, след като "нормално" гори такова количество масло. Надявам се, това да е грешка в превода, иначе не знам...

Аватар

Мнение от Standart » 02 Сеп 2013 19:56

Нали това казвам, ръководства на 3 езика имам и в трите е все така :)

Аватар
stenly27

Мнение от stenly27 » 02 Сеп 2013 23:35

Здравейте. Интересна дискусия си водите. Горната теория до някъде е вярна, но. Да споделя моето мнение от опит. От сменени 10на коли разбрах че добрия двигател гори много малко масло /има и някой технологично с по-голям разход, но Тойотите не са от тях biggrin.gif /. Сега Королата съм я карал в различни условия за по-дълги периоди от време /примерно 6м. градско после 6 м. само на вън/и нивото на маслото няма промяна, говорим за 2-3мм. от макса за 15000км. Та за литри доливане говорим при голямо олуфтовяване на двигателя или прецакана турбина /за дизел/. Не се залъгвайте, че е нормално да доливаш литри. В книжките при дадените цифри говорим за осн. ремонт на двигателя. Поздрави wink.gif
Toyota Corolla 2.0 D4D 110hp Hatchback`03

emok

Мнение от emok » 04 Сеп 2013 14:06

Здравейте! Тъй като отскоро имам Тойота Корола 1,6 2005 година въпросът с разхода на масло ме интересува. Карам вече 12 години (общо е на 22!) Рено 19 (1,4 моноинжекция с верига - прост и здрав мотор). Там сипвам масло ЕЛФ и от смяна до смяна нищо не доливам... Тойотата е, разбира се, чудесен автомобил и много й се кефя, запазена е и си дърпа екстра... Забелязах наскоро, че нивото на маслото е на минимума, а по спомен мисля, че преди 3-4 хиляди, когато я купих беше на средата на пръчката... Долях около 500-600 милилитра и навъртях още 1000 км без да спада... Ще я наблюдавам. Факт е, че в началото я засилвах за проба до макс. Четох много из форума за проблем със сегменти и бутала Колбеншмит, който гаранционно е оправен до около 2004... Точно от това се притеснявам, защото моята кола е произведена 2005 (сиреч е възможно двигателя да е от старите проблемни). Иначе за разхода разсъждавам така - всеки сам преценява дали е оправдано да долива или да скочи на скъпоструващ (и често рискован ремонт :)

Публикувай отговор