Цени на гуми за Тойота Ярис

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
senzermen

Цени на гуми за Тойота Ярис

Мнение от senzermen » 24 Авг 2013 11:42

Здравейте, вчера пукнах дясна гума. Колата ми е в гаранция, и предполагам, че ще трябва да купя предни гуми обезателно от Тойота.
Може ли някой да ми каже какви са цените в момента за летни гуми в Тойота, и има ли по принцип гуми четири сезона /дано да се изразявам правилно/ в България, и ако е така какви са цените им.
Ще бъда признателна за всеки отговор!!!

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Re: Цени на гуми за Тойота Ярис

Мнение от slowtraveler » 24 Авг 2013 17:14

Не те съветвам да действаш така...
Ако гумата е сравнително нова - можеш да смениш само нея..
Предполагам, че не просто си я спукала (и подлежи на ремонт), а е гръмнала в някой трап?
Ако е така - обади се на застрахователя. Ще ти плати гумата (или част от нея според износването)...
А ти ще си купиш от най-изгодното място същата гума (или гуми)...
Дори и за автомобил в гаранция няма задължение да се кара с конкретни гуми...
Трябва само да бъде точния размер (да, еднакви 4 гуми е много препоръчително/задължително особено за съвременните автомобили)
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

senzermen

Мнение от senzermen » 24 Авг 2013 20:58

Не те съветвам да действаш така...
Ако гумата е сравнително нова - можеш да смениш само нея..
Предполагам, че не просто си я спукала (и подлежи на ремонт), а е гръмнала в някой трап?
Ако е така - обади се на застрахователя. Ще ти плати гумата (или част от нея според износването)...
А ти ще си купиш от най-изгодното място същата гума (или гуми)...
Дори и за автомобил в гаранция няма задължение да се кара с конкретни гуми...
Трябва само да бъде точния размер (да, еднакви 4 гуми е много препоръчително/задължително особено за съвременните автомобили)[/quote]

Много благодаря за отговора!!!
О да, гумата съм я пукнала след 2 километра каране в дупки. За съжаление докато я усетя, тя беше станала на парцали. Иначе тази година имам само гражданска отговорност, така че ще се размина със застрахователя [quote="slowtraveler"]
Още един въпрос: според вас дори след като колата е в гаранция ще мога да сменя предните гуми другаде, така ли /те се бяха поизносили, защото въпреки че колата е 3 годишна, вече е на 50 000 км/ ?

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 24 Авг 2013 21:02

За да не се пукат гумите от дупки трябва да се кара бързо и в никакав случай да не се натиска спирачка :)

Въпреки, че съм успявал от една дупка да изляза с две срязани гуми :)
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 25 Авг 2013 08:43

Vesko написа:За да не се пукат гумите от дупки трябва да се кара бързо и в никакЪв случай да не се натиска спирачка :)
Явно е си спазил третото основно правило за преминаване на дупка, която не можеш да избегнеш - да завиеш към дупката в последния момент, за да облекчиш страната, която ще мине през дупката...
А ако цял мост влиза в дупката - плътни спирачки до около 1м преди дупката, и рязко отпускане на спирачките за да може окачването да е максимално разтеглено в момента на влизане в дупката...

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 25 Авг 2013 08:51

slowtraveler написа:
Vesko написа:За да не се пукат гумите от дупки трябва да се кара бързо и в никакЪв случай да не се натиска спирачка :)
Явно е си спазил третото основно правило за преминаване на дупка, която не можеш да избегнеш - да завиеш към дупката в последния момент, за да облекчиш страната, която ще мине през дупката...
Дупката изобщо не я видях, и то защото не гледах за дупки. Пътя си беше равен до там :) В началото на мост по пътя за златни и се оказа дълга и тясна, ама не достатъчно за да не влезе изобщо гумата в нея. Или пък съм карал с тесни гуми просто ;)

ПП: Но пък си изкарахме весело. После пътната помощ ни разтовари пред хотела с четирима човека в колата :) А на другият ден вместо на басеина тренирах с крика :)
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 04 Сеп 2013 14:58

Миналата година се натресох в една дупка (по-скоро подготвена за закърпване дупка ... знаете как са изрязани) в резултат ... две десни гуми 17" GY Eagle NTC 5 дадоха фира. Едната с огромен балон, а другата сцепена здраво. За късмет 5 лъчевите лети джанти недокоснати и безупречно прави (после при монтажа се оказа).
Веднага при застрахователя, оценка на щетите и ми изплатиха около 50 % от фактурната стойност на двете нови гуми, които за късмет намерих абсолютно същите но с по-висок скоростен индекс от оригинала ! Все пак половината от близо 700 лева не бяха за пренебрегване. Така, че ако има застраховка, задължително застраховател.

П'С: Бях снимал дупката и застрахователя прие охотно снимката.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 04 Сеп 2013 17:02

Преди около 2 години при смяна на гумите бях забелязал бабуна на едната предна гума ... Предявих гумата на застрахователя...
Мери износването и... Доколкото си спомням ми плати около 250лв при цена на гумата по фактура 320лв...
Като навярно би я платил изцяло (гумата не бе много износена) - попита ме дали по тяхна оценка или по фактурна стойност и т.н...
Тъй-като не ми се занимаваше повече с тях им казах - по тяхна оценка...

Аватар
Georgepetrov137

Мнение от Georgepetrov137 » 04 Сеп 2013 18:58

senzermen написа: Още един въпрос: според вас дори след като колата е в гаранция ще мога да сменя предните гуми другаде, така ли /те се бяха поизносили, защото въпреки че колата е 3 годишна, вече е на 50 000 км/ ?
Гаранцията не те обвързва по никакъв начин със закупуване на гуми непременно от Тойота. Можеш да си вземеш откъдето искаш, само трябва да са същия размер.
И те съветвам, не оставяй 3-годишна кола, особено шофирана от жена (нищо лично wink.gif ) без автокаско. Това е малко като руска рулетка.
Toyota Auris 2010 1.33 ->Lexus - RX II - 300 4WD (204 Hp)->Lexus RX450H 2012 fl

Публикувай отговор