ППОБЛЕМ с Toyota Yaris, Радиатора губи вода!!!

Аватар
TPAKTOPA

ППОБЛЕМ с Toyota Yaris, Радиатора губи вода!!!

Мнение от TPAKTOPA » 10 Сеп 2012 11:59

Здравейте,
Преди около година взех една Тойота Ярис 2002г 1,4 D-4D
До сега не съм имал никакви проблеми с автомобила, много съм доволен като цяло.
От 2-3 седмици забелязах, че загрява повече от обикновено - охладителната перка се включваще по-често от до сега, на което не обърнах особено внимание, но един ден както карах по магистралата ми светна индикатора че водата е с много висока температура. Ходих при един познат да я погледне и той ми каза че няма вода в радиатора (не че няма въпбще, но долякме към литър и нещо, а общата съвместимост е около 4,7Л). Наду я с някаква помпа и ми каза че губи налягане от някъде, т.е. има някакъв теч, но е много малък.
Интересното в случая е че разширителния съд си стои пълен??? Гледах дали маркуча от разширителния съд към радиатора не е запушен, но всичко изглежда наред. Сложих преди 2 дни една добавка "Stop Leak" за радиатор, та ако има някакъв теч да го запуши. Тази сутрин проверих и се оказа че пак няма вода в радиатора (пак долях около литър) а разширителния съд отново си е на МАХ.
Ясно че ако има теч без сервиз няма да мине, но на какво може да се дължи това че не взима вода от разширителния съд??
Някой сблъсквал ли се е с подобен проблем?
Благодаря ви предварително.

Аватар
bmitev

Re: ППОБЛЕМ с Toyota Yaris, Радиатора губи вода!!!

Мнение от bmitev » 10 Сеп 2012 13:40

Колега, това с течовете е много досадно и трудно за откриване особено когато губи по малко и не може директно да се види от къде. Последния теч го гоних месеци, а бях с чисто нов радиатор. Накрая се оказа проблемът в капачката на радиатора, която има изпускателен вентил, който би следвало да отваря на 0,9 атмосфери, а ми бяха сложили такава, на 1,0 атмосфера. От там и проблемът, беше избило оплътнението на самия радиатор и от там течеше докато е студена. Като загрее и се отвори големия кръг, теча спира и всичко изсъхва и не можеш го хвана. Та в крайна сметка смених заради радиаторна капачка за 5 лева цял радиатор ОТНОВО за 700. Ако проблемът ти е подобен провери маркучите дали са твърди като я запалиш на студено, поне при мен това беше симптомът освен загубата на антифриз.
Най-хубавата кола е служебната. На второ място са всички нови коли под наем

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 10 Сеп 2012 13:44

Лошо. Това с разширителния съд е странно не не мога да се произнеса. Иначе като начало, остави я вечерта някъде, където отдолу е чисто и сухо. На сутринта провери за мокро петно евентуално. Ако има горе долу по разположението му ще се ориентираш откъде идва теча (само ориенторовъчно). Ако е теч, то от радиатор, през помпа и т.н. Ако няма теч, то вероятно и за съжаление е гарнитура на глава. Провери при загрят автомобил дали се надуват много маркучите, което е също индикация за гарнитура.
Това с препарата за запушване не е трябвало да го правиш преди да се установи проблема, а и след това също не препоръчително. Запушва се радиатора.
Успех !

xtreme

Мнение от xtreme » 10 Сеп 2012 17:30

Виж си капачката на разширителния съд трябва да отваря при определено налягане. Ако не отваря става точно това което казваш. Налягането се вдига системата не може да свърже с разширителния съд, от там някой маркуч не издържа и започва да изпуска. Резултата е това което описваш.

Едит : Не самата капачка на съда ами капачката на радиатора, на която е закачен маркуча към разширителния съд.

tonitem

Мнение от tonitem » 11 Сеп 2012 16:49

На мен лично ми се струва като на издухала гарнитура на главата! Просто го провери!Дано да не е това, ама симптомите са същите. минах по този път, много писах във форума докато реша проблема.

Аватар
TPAKTOPA

Мнение от TPAKTOPA » 11 Сеп 2012 18:32

Благодаря ви за мненията,
Според мен капачката си отваря нормално защото разширителния съд е мокър, което значи че изхвърля вода от там, след като все наливам в радиатора. Но не е ли редно като намалее водата в самия радиатор са си я дърпа обратно от разширителния съд (което всъщност не става и той винаги е пълен за сметка на радиатора)??? А я карам вече почто гоина и не съм имал никакви грижи отностно това.
Иначе проверявам затечове почти всяка сутрин, няма нищо.
:(

Аватар
pres

Мнение от pres » 11 Сеп 2012 18:51

По сервизите имат уред с които проверяват дали имаш проблем с гарнитурата,най добре е да го провериш,за да ти отпадне най лошия вариант,ако се окаже че там добре,проверяваш на ред.
TOYOTA RAV 4 2.0D4D
OPEL Zafira 2.2 dti
Alfa Romeo 146 ti
lancia libra 2.4 jtd-ex
Изображение
цены на грузоперевозки

Аватар
TPAKTOPA

Мнение от TPAKTOPA » 19 Авг 2013 19:05

Здравейте,
Та още Октомври месец миналата година (по съвет на механика и т.н) сменихме гарнитурата на главата + водна помпа + семеринг на колянов вал + някакви тампони, което се превърна в един не твърде евтин ремонт. за известен период проблемите престанаха. Май месец тази година започна всичко отначало, в началото губеше малко вода/охладителна течност. Миналата седмица бях при същия "майстор", който след като я прегледа и установи същите симптоми както в самото начало ме посъветва да сложа една добавка в радиатора която "гарантира" че няма да запуши радиатора. Преди няколко дни обаче колата прегря, т.е. светна ми индикатора че е загряла твърде много. За късмет точно тогава тъкмо паркирах пред къщи. Оставих я само на контакт, колкото да охлади. и от тогава наливам около 500-750 грама на всяко качване на колата (среден пробег около 10-20км).
Преди да отида при въпросния "майстор" и сменях капачката на радиатора + термостат (просто в случай че проблема е някъде там) без особена промяна в размера на количеството течност което продължи да губи.
А къде точно се губи самата течност продължава да е загадка, не смесва вода с масло, не смесва масло с вода, няма видим теч. Единственото което прави впечатление е че изхвърля охладителна течност (в случая вода) през разширителния съд, а не връща обратно в радиатора или поне не цялото количество, тъй като в радиатора няма вода (или има нужда да се долее) а разширителния съд е или до горе или на нормално ниво.
Проблемите ми че се задълбочават ми е ясно. Въпросът ми по скоро е, дали някой има някаква идея ако е от гарнитурата пак, каква би могла да е причината да се прецака толкова бързо и ако е възможно да има някаква друга причина за да губи охладителна течност и да се влошава така бързо.
Благодаря ви предварително.

tonitem

Re: ПРОБЛЕМ с Toyota Yaris, Радиатора губи вода!!!

Мнение от tonitem » 22 Авг 2013 15:56

Ако не сте шлайфали главата, твърдо пак е издухала гарнитурата.

Аватар
TPAKTOPA

Мнение от TPAKTOPA » 23 Авг 2013 14:31

Механика (който я прави последно) твърди че е шлайфана и каквото там е необходимо.
Дали това е единствената причина да се издуха толкова бързо, ако не е щлайфана както трябва?
Между временно ходих на друг механик, който след като я видя е на твърдо мнение че е от гарнитурата на главата (маркучите на радиатора са надути + явно от някъде вкарва въздух в охладителната система защото се виждат балончета да излизат в разшитителния съд) което обяснява всички гореописани проблеми. Той обаче не може да даде мнение защо толкова бързо се е износила гарнитурата и до колкото го разбрах, няма да ми даде никаква гаранция че няма да се случи отново след известен период от време. Единствения му съвет е "прави и продавай", което не ме устройва много за момента, но май няма да имам друг избор, тъй като за последните 3 години (до колкото знам поне) това ще и е 3-ти подобен ремонт. :(

tonitem

Мнение от tonitem » 24 Авг 2013 08:16

Помисли и за подмяна на двигателя. Сигурен съм, че ще се намери "читав" двигател за около 800-1000 лв. Отново отваряне, шлайфане, смяна на гарнитура и никаква гаранция, че ще стане, сигурно е пак толкова пари. Не знам, решението е твое, минах по този път, смених двигателя, продадох колата, твърдо бях решил следващата да бъде бензинова, но пак не изневерих на нафтата. Просто повече си харесвам дизеловия вариант. И накрая, за мен, сменяй двигателя, ако искаш да ти е мирна главата.

Публикувай отговор