Toyota RAV4 2.2D4D MAF(дебитомер) сензор

memorex

Toyota RAV4 2.2D4D MAF(дебитомер) сензор

Мнение от memorex » 23 Апр 2012 22:21

Здравейте колеги.
Нека някои ако е чистил MAF сензора(дебитомер) на РАВ 4 2,2 дизел да сподели тънкостите а и по какво се разбира че е замърсен

memorex

Мнение от memorex » 25 Апр 2012 21:10

Въпроса е решен .Чисти се за 5 минути .Само трябва подходящ спрей.
Има голям ефект .Смятам и за другите модели ще е от полза.

Аватар
vadoiv

Мнение от vadoiv » 25 Апр 2012 21:56

Е...,дай повече подробности де... :thumbsup: !
TOYOTA RAV-4 ,2007г. D4D 2.2-136 кс.

memorex

Мнение от memorex » 25 Апр 2012 22:09

За сега не мога да дам снимков материал но общо взето това което мога да кажа след като поразучих е че всеки без много усилия може да направи една профилактика на своя автомобил касаеща ЕГР клапан и Дебитомер.Естествено това се отнася за двигатели които притежават такива.За ЕГР вече има подробна тема .Може и за дебитомера да има но аз понеже съм нов член може и да съм пропуснал.
Дебитомера или така наречения MAF сензор сенамира на изхода на въздушния филтър и мери количеството въздух което постъпва към двигателя/турбината/ след което сигнала от него постъпва към ЕСУ то т.е компютъра който определя какво количество гориво да се подаде спрямо к–вото въздух.Ако дебитомера е замърсен или повреден то и компютъра приема грешни стойности и определя грешна порция гориво което води до спад на мощността или промяня на оборотите.При мен имаше вибрации на празен ход и след почистването изчезнаха.
Хубавото при РАВ4 е че сензора се вади много лесно .Разкача се буксата и се отвиват двата винта които го държат.После е необходим спрей за почистване на дебитомер .Има го от различни производители по магазините за авто козметика .Напръсквасе сензора добре мръсотиятя пада съхне бързо защото течността на спрея се изпарява бързо и след това се сглобявя в обратен ред.

st1ni78

Re: ZAPITVANE

Мнение от st1ni78 » 25 Юли 2013 13:56

vadoiv написа:Е...,дай повече подробности де... :thumbsup: !
kolega parvo izvinqvai che pisha na latinica.Vidqh che karash verso kato moeto,koeto zabiva kam 3000-3500 oborota imam chuvstvo che ne mu dostiga gorivo.Ta ako si chistil egr i debitomer na tvoqta ako mojech da mi dadesh nasoka kak stava.Slojih dobavka v naftata no edva li samo s tova shte stane.Izvinqvai pak i blagodarq predvaritelno.

st1ni78

Re:

Мнение от st1ni78 » 25 Юли 2013 14:00

vadoiv написа:Е...,дай повече подробности де... :thumbsup: !
Greshka nov sam mislih ,che go prashtam na lichni.Zapitvaneto e do kolegata s corola verso 2003 2.0d4d 90k.s.

Публикувай отговор