Покупка на Toyota Prius

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Заключено
Аватар
acf_prius

Re: Покупка на Toyota Prius

Мнение от acf_prius » 16 Юли 2013 13:09

Изображение

Обяснявам вече наистина за последно, защото ми писна от идиотии, а нещата са елементарни. На тая графика, така като я гледаш, ако продължа да карам още цял ден - колко ще ми е средния разход? В първите 5 минути на мен ми дава в 90% от случаите между 7 и 10/100 разход (понякога тръгвам и от 5, но рядко). След това вече разхода пада драстично, както се вижда на всяка една снимка, която съм пуснал. И когато продължа да карам цял ден с разход между, да кажем, 2/100 и 6/100 (говорим за разхода по 5-минутните деления) - зависи от движението, от светофари, от наклона, от това доколко агресивно се кара - от много неща, та когато продължа да карам с такъв малък разход, колко ще ми е средния разход? Първоначалния висок вече ще бъде компенсиран и общия ще бъде много нисък.

Докато в моя случай аз тръгвам, първите 5 минути са ми висок разход, имам още 10-ина или 15 минути с нисък разход, след което съм стигнал. Ниския ми разход след първите 5 минути е за кратко, тъй като вече съм спрял, и не компенсира достатъчно първоначалния висок - и ето така получаваме това 5,1/100, което имам аз като разход.

Надявам се, че вече е станало ясно дори и за предубедените, защото почвам да се изморявам да давам примери, да обяснявам, а се оказва, че си говоря с радиото. Всъщност се надявам само за хората, които се интересуват, да има полза. За останалите е ясно, че са изгубен случай.

p.s. Апропо - 5,1 градски разход много ли ви се видя, че предизвика подигравателни подмятания? На мен ми е достатъчно, доволен съм си от колата. Вие сте си свободни да си джиткате с каквото искате, щом ви върши работа. Поздрави, лек и успешен ден на всички колеги, независимо дали карат хибрид, или не Изображение
Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 16 Юли 2013 13:29

То на мен ми писна от идиоти ама ...
На тая картинка пише среден разход 5.1/100 за последните изминати 529 км . Колкото и идиотски бавно да си карал със всичките ти висши умение по пилотиране на Примус..Да не мислиш че дизелите или който и да е друг вид автомобили които се ползват за ходене на работа или до магазина карат всекидневно по 500 км в София ?Такситата карат и пак разхода им е 5/100 .

На тая отсечка МОЛ София - Хаджи Димитър , даже не си засякъл средният разход а ми излизаш с хистограмни щуротии и искаш да си представим колко е средният разход , време и средна скорост ?
Много ми е интерсно тая хистограмна боза как ще очете време на шофиране 12 минути или 14 минути... дали 12 те минути ще ги отчете като 10 или 15 ? Егати ташака.. на квадратчета харчим 2.5/100 ама компютъра всъщност казва че харчим 5.1/100... Смях
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 16 Юли 2013 13:57

SFINKS написа:...Явно излиза че Аз не съм разбрал , нали така ? ...
Точно така....
Обяснил съм го много подробно - ако имаш желание - прочети и осмисли какво съм написал по-напред в темата...
Стила ми на каране е доста по-плавен, но и не толкова стриктен откъм горната граница на скоростния режим особено при изпреварване отколкото стила на братовчеда.
Не предпочитам да се навирам и изпреварвам 'кола по кола', използвайки сантиметрите между колегите, защото това колкото и да е премерено, изнервя колегите.. Но такъв стил се налага когато се движиш в пакет при тежък трафик (без да пестиш повече от единици секунди нареден 20м по-напред в опашката).
Докато ако не искаш да се движиш в пакет, спокойно можеш да изчакаш например километър, и на следващата дълга права с добра видимост без моткане спокойно да си планираш високоскоростно изпреварване на цялата колона и вече да си поддържаш своето темпо до следващата колона, като по този начин без излишен риск, разход и т.н. изведнъж се усеща минутен ефект в крайния резултат (и съответно - сериозна разлика в средната скорост)..
С мислене се постига доста повече отколкото с тъпо натискане на газта ако щеш и на 1000к.с. автомобил...
До тук с офтопика...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 16 Юли 2013 13:59

Сфинкс, ти си тотално зле - първо - кой ти каза, че карам бавно? Второ - току-що обясних защо на мен ми дава 5,1 с Приус 2, дето го карам по 5-6 километра в посока, а на бакшиша трябва да му дава много по-малко с Приус 3, който освен, че е много по-икономичен, го кара и по цял ден. И не съм казал, че ми е писнало от идиоти, въпреки че и от тях ми писва, а от идиотИИ. Идиотия знаеш какво е, надявам се. Айде със здраве.

И за да съм поне малко полезен и на колегата, който всъщност отвори темата и се интересуваше от съвети, поддръжки и т.н. - досега съм сменил масло и филтри и накладки. Задните се оказа, че не са сменяни откакто е излязъл от завода едва ли не :) Всичко общо ми излезе около 150 лв., но не съм ходил в ТМ Ауто, а разчитах на познати и приятели, тъй като има такива, които се занимават със сервизна дейност и резервни части. В ТМ ауто ми дадоха следната оферта, когато карах колата на профилактичен преглед - 40 лв. смяна на предни накладки, 40 лв. смяна на задни накладки, 40 лв. смяна на масло и филтър, 104 лв. предни накладки, 71 лв. задни накладки, 17,05 лв. маслен филтър, 89,70 лв. масло 5W40. Може да се ползва отстъпка от 20%, ако си направиш някакъв абонамент за услуги, ако не се лъжа, но доколкото разбрах отстъпката важи само за труда, не и за частите.

Аз бях дотук с обясненията и включване по темата, сериозно се изморих, но дано съм бил полезен. Ако някой има някакви въпроси, може да ми пише на лични съобщения. Имам си достатъчно занимания, за да си тровя нервите с простотии. Поздрави и успешно общуване във форума Изображение
Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 16 Юли 2013 14:20

slowtraveler написа:
SFINKS написа:...Явно излиза че Аз не съм разбрал , нали така ? ...
Точно така....
Обяснил съм го много подробно - ако имаш желание - прочети и осмисли какво съм написал по-напред в темата...
Стила ми на каране е доста по-плавен, но и не толкова стриктен откъм горната граница на скоростния режим особено при изпреварване.
Не предпочитам да се навирам и изпреварвам 'кола по кола', използвайки сантиметрите между колегите, защото това колкото и да е премерено, изнервя колегите.. Но такъв стил се налага когато се движиш в пакет при тежък трафик (без да пестиш повече от единици секунди нареден 20м по-напред в опашката).
Поради тази причина спокойно можеш да изчакаш например километър, и на следващата дълга права с добра видимост без моткане спокойно да си планираш високоскоростно изпреварване на цялата колона и вече да си поддържаш своето темпо до следващата колона, като по този начин без излишен риск, разход и т.н. изведнъж се усеща минутен ефект в крайния резултат (и съответно - сериозна разлика в средната скорост)..
С мислене се постига доста повече отколкото с тъпо натискане на газта ако щеш и на 1000к.с. автомобил...
До тук с офтопика...
Не става приятелю , не се заяждам . Джипката освен че изпреварва колона автомобили един по един , докато ти се наканиш да изпревариш цялата колона наведнъж , той ще е изпреварил на правата следващата колона ... Общо взето ще го изгубиш след 2-3 минути каране и после ще го видиш чак във В.Търново като спре да те чака..Той ще е стигнал по-бързо ,ти по-бавно . Ако караш с него ще стигнеш по-бързо и ще изхарчих 2 литра повече . Ти твърдиш че си стигнал карайки с него , по бавно отколкото ако си карал сам , е ...това е математически ,праткически,тероретически и какъвто си поискаш абсурд .
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 16 Юли 2013 14:53

[quote="acf_prius"]Сфинкс, ти си тотално зле - първо - кой ти каза, че карам бавно? Второ - току-що обясних защо на мен ми дава 5,1 с Приус 2, дето го карам по 5-6 километра в посока, а на бакшиша трябва да му дава много по-малко с Приус 3, който освен, че е много по-икономичен, го кара и по цял ден. И не съм казал, че ми е писнало от идиоти, въпреки че и от тях ми писва, а от идиотИИ. Идиотия знаеш какво е, надявам се. Айде със здраве.

Караш бързо , тва според твоята представа ,според моята , според тая на Бойко Борисов ? Или знаеш колко километра ти е средната скорост ? Скороста се измерва във км/ч а не в това кой как си мисли че кара. На бакшиша трябва да му дава по-малко с Приус 3 обаче не му дава , въпреки че кара със с мазохистичен стил на шофиране за да пести стотинките.Това че си специалист по икономично каране го каза ти , не аз . Аз съм специалист по не икономично каране , за икономично каране нямам нито време нито нерви .
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

sdo master

Мнение от sdo master » 16 Юли 2013 14:58

SFINKS написа:...

Ако го карам Аз ,няма да е по малко от 6-7 , просто при мен няма вариант за педалско шофиране , всеки един автомобил го карам близко до максималните му възможности , пък бил тоя Ярис или AMG ..

И някой с лабилна психика, като мен, ти натрошава канчето с ключа за гуми, че му е дошло до да не казвам къде от тарикати и мъжаги на пътя, дето му пораждат свръхпродукция на адреналин и му скъсяват живота с махленските си изцепки и келешарски изяви на пътя! Нищо лично, ама думата "ТОЛЕРАНТНОСТ НА ПЪТЯ", май не е позната на някои хора, а респективно не мисля че би следвало и да очаквате нещо по-различно от останалите водачи на пътя спрямо вас - гоУемите шофьори!

Още веднъж, благодаря на всички с обективни и реални мнения за Тойта Приус и тъй като явно тази тема винаги ще води към - определени хора да покажат к'ви тЕрикати са, мисля да пропусна да я чета за напред!

Моля, ако някой от собствениците на Приус иска да сподели нещо обективно за модела - било то хубаво или лошо, да се чувства свободен да ми пише на ЛС - за което, благодаря предварително!

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 16 Юли 2013 15:18

SFINKS, ти не си „специалист по не икономично каране“, а специалист по простотия. Толкова народ се мъчи да ти обясни елементарни неща, но не вдяваш. То да е х*й да ти го набие човек, ама акъл не става. Най-интересното е че просташката ти същност избуява, изключително много, когато става въпрос за Приус. Да не са те насилвали в такъв автомобил, че толкова много го мразиш? Не може да е друго, защото нито си го карал, нито имаш някакъв опит с него, а и дори не си си направил труда да прочетеш най-общите му характеристики, но даваш „компетентно“ мнение. Ако целта ти е да влизаш във всяка тема за Приус и да разваляш добрия тон и диалог и в същото време да покажеш идиотщината си, мога да те уверя, че си успял. Едва ли има някой, който да не го е разбрал, освен теб разбира се.
Има една приказка, че ако се бориш със свиня ще се окаляш, а на нея ще и хареса. Нямам намерение да ти правя това удоволствие...

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 16 Юли 2013 15:26

Много внимателно следя темата и искам да видя кога модератор ще вземе отношение спрямо това недоразумение SFINKS...Нявсякъде, където пише се изтъква, обижда, спори и дава съвети необосновано и некомпетентно...

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 16 Юли 2013 15:28

sdo master, не е правилно заради идиоти да се прекратяват диалозите по дадени теми. Това за личните също не е правилно, защото целта на форумите не е да са ел.поща, а да са взаимопомощ. Ако на теб някой ти пише на лични, как другите ще разберат, каквото ги интересува за даден модел. Няма начин. Целта може би на простаците е точно такава да отвращават хората и те да не влизат в такива теми, които по мое мнение са безкрайно интересни и могат доста неща да се научат, дори и да нямаш Приус и дори и да не мислиш да купуваш подобен автомобил. Според мен решението на проблема е да се игнорират подобни екземпляри и да не им се обръща внимание на провокативните постове. :)

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 16 Юли 2013 15:31

Sdo Master. Нищо лично ама Аз съм способен да карам бързо и пак да се чувстваш нормално като седиш до мен , без да ти се присере от високият адреналин..Възможностите на всеки един автомобил са различни.За да караш бързо и безопасно просто трябва да знаеш къде са възможностите на автомобила и да караш винаги малко под тях..От бързо безопасно шофиране на автомобил , до келешарски изяви и чисто агресивно поведение без някакво смислено обяснение има огромна разлика . За Елементарното ти мислене има 2 вида водачи , едните са Келеши,тЕрикати,гоУеми шофери а другите са такива дето не са тЕрикати и гоУеми шофери. Макар и малко има и трети вид шофери които просто са добри шофери .Аз познавам поне няколко такива .Брат ми и още двама трима приятели.
Райконен,Шумахер,Сена и тн да не мислиш че имат физиката на Юсеин Болт и психиката на Далай Лама за да са толкова добри шофери. Не , просто могат да карат добре .

Понеже много се включиха в спор с мен на различни теми , че и повечето тънко обидчиви, ако използвам от врме на време по остър тон и език , моля да ме извините , като гледам стана масово явление и е заразно . Предпочитам да спорим с цифри и смислено .
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

sdo master

Мнение от sdo master » 16 Юли 2013 15:46

prius 3 - крайно прав си относно смисъла на форумите, идеята е да се избегнат грешки, които някой вече е допуснал и човек да чуе/прочете допълнителни мнения, но моля те да изчетеш мненията от началото на темата и да ги преброиш, като общ брой мнения и такива които са по темата - я има 10% по темата, я няма!

SFINKS, добрите шофьори са тези които спазват общоустановените правила и закони и се съобразяват с другите водачи на пътя, а не се движат на ръба на възможностите на автомобила, защото те често надхвърлят собствените ни възможности. Аз също съм любител на високите скорости и адреналина, но не когато моята простотия, може да застраши живота и сигурността на хора, които нямат никаква вина за това, че на мен не ми държат бушоните. Моля те, не ми говори за типовете шофьори и теории на автомобилния гений, защото самонадеяните типове често се оказват в пат/мат ситуации и тогава осъзнават, че няма хора на които "НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ СЛУЧИ".

Помолих за толерантност и ОБЕКТИВНИ мнения, а повечето в темата се обърнаха на "Колко смотан е Приуса"... честно казано, мисля да си взема един Приус и да вземем да си направим една гонка SFINKS, макар че никога не съм участвал в подобно нещо, а и не ме влезе, че да те видим колко велик водач си и какво толкова летящо караш.

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 16 Юли 2013 16:01

prius 3 написа:То да е х*й да ти го набие човек, ама акъл не става.
Жалко!
Изображение

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 16 Юли 2013 16:08

Sdo , Добре обясни ми при лимит на магистрала Тракия от 140 км/ч , защо Приусите а и много много много други автомобили карат със 100-120 най-често .Закона казва че със 140 е безопасно.Има няколко вариянта ,или толкова могат шоферите,или толкова могат автомобилите,или автомобилите могат но шоферите не искат по най различи прични . Закона си казва че със 140 е БЕЗОПАСНО . Щом караш автомобил постоянно , би трябвало да си открил че скоростните лимити абсолютно навсякъде в България са от времената на москвичите и съобразени с техните възможности.С нов модерен автомобил или пък със малко по-стар но във перфекно техническо състояние и често с по-големи възможности и от този който току що е излязъл от магазина , навсякъде в България можеш да караш поне с 10-15 км/ч над ограниченията напълно безопасно ако автомобила ти е сравнително по-нов и перфектен технически . Не мога да ти говоря ,а много мога да ти обяснявам правила за безопасно шофиране без да си 20-40 км под лимита който определя закона . Не е нужно да нарушаваш закона за да караш бързо .От друга страна ако често си сам във много много мощен и стабилен автомобил , след известно време усещаш че неговите възможности са доста над тези на останалите автомобили по всяко едно отношение. За такива автомобили при наличие на подходящ водач , надвишаване на лимитите и с повече от 10-15 км/ч е за мен допустимо, пак повтарям при подходящ водач който освен да натиска педала на газта може и да кара безопасно за остaналите в движението .

Няма шофер , особенно пък от мъжки пол който който да не е убеден че може да кара , даже много по-добре от всички останали може да кара . Истината е че не всички могат да карат еднакво поради безброй фактори .
Последно промяна от SFINKS на 16 Юли 2013 16:15, променено общо 1 път.
S 500 , LORINSER / 1996
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007

Аватар
Rudy
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Rudy » 16 Юли 2013 16:14

Фирмата собственик на зелените таксита има определени правила, които не стимулират служителите им към икономия: лятото и зимата винаги се поддържа 22 градуса (климатик или парно на място увеличават разхода значително), водачите не плащат нито ремонти, нито обслужване имат лимит от 6/100 разход, който не бива да преминават, затова и повечето се въртят малко под лимита. Един от собствениците на компанията ми е пациент и от него знам, че големия разход за фирмата не е горивото, а ремонти по време на които колата не работи. В началото цената им беше с около 20% по висока, сега вече са почти еднакви с останалите, но ако поръчаш зелено такси ще се наложи да почакаш, толкова са заети. Колите им вече са повече от 50 - сигурно защото са боклуци.
Изображение

Заключено