За какво е O/D копчето на ск. лост на автоматика

libol

За какво е O/D копчето на ск. лост на автоматика

Мнение от libol » 14 Юли 2013 10:13

За какво се използва O/D копчето на скоростния лост на автоматична кутия? Намира се под основния бутон за превключване от ляво и при натискането му светва O/D Off. Колата е Корола Версо 2002 г. 1.8 VVTi .

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Re: За какво е O/D копчето на ск. лост на автоматика

Мнение от TATI » 14 Юли 2013 10:34

over drive, един вид, допълнителна предавка
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

libol

Мнение от libol » 14 Юли 2013 11:25

Като 5-та предавка ли, а защо просто не са сложили 5-та предавка и каква е разликата? А и защо може да се изключва - какъв е смисъла и кога се ползва?

Аватар
TATI
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 14 Юли 2013 11:34

Да, като 5-та е. Идеята е че ако се спускаш по лек наклон, можеш като я изключиш, да си ползваш двигателя като моторна спирачка. По-скоро аз така си го обяснявам и често съм го ползвал.

libol

Мнение от libol » 14 Юли 2013 11:50

Ами аз като се спускам по наклон, за разлика от БМВ-то, което имах скоростната кутия не се освобождава, а остава на скорост. Това нормално ли е?

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 14 Юли 2013 12:02

O/D то е най-високата предавка на скоростната кутия при японките.

Погледни си числата и ще видиш че назависимо че си примерно с 5-степенна най-голямото число на редицата е 3 след което е D например или в моя случай имам само 2 и после D но кутията е 4-степенна. Този бутон е адски полезно измислен защото ти позволява с едно просто движение да направиш няколко неща. Например виждаш че ще изпреварваш обаче нямаш нужда от кик-даун за целта но пък и не искаш съвсем лежерно да изпреварваш просто бодваш бутончето тя смъква една предавка изпреварваш си и после пак бутончето и тя си отива на последна. Или пък както каза колегата искаш да използваш малко повечко спирателна сила на кутията в режим моторна спирачка бутваш бутончето и пак намаляш доста по-осезателно. При немските такова нещо няма и има нужда да процедираш с лоста ако искаш да върнеш предавка което е затормозително.

По принцип O/D се държи включено, при това положение лампата на таблото не свети и колата ползва всичките си скорости. Ако искаш да теглиш нещо (като каравана например) може и да ти се наложи да го изключиш в случай че кутията непрекъснато сменя предавки около последната. При O/D off ако се не лъжа се изключваше и lock-up- а на хидротрансформатора за да го предпази от претоварване.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

libol

Мнение от libol » 14 Юли 2013 12:25

Нормално ли е да остава на скорост при спускане по наклон, а да не изключва и да се спуснеш по инерция?

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 14 Юли 2013 13:30

Спускането по инерция е един от най-опасните шофьорски навици! Не е препоръчително да го правиш при ръчна скоростна кутия,а при автоматичната СК е невъзможно.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 14 Юли 2013 15:38

zi_zi_top написа:а при автоматичната СК е невъзможно.
Чак пък невъзмножно е доста силно изказване, по-скоро силно непрепоръчително.

Аватар
JapCar
Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от JapCar » 15 Юли 2013 00:06

zi_zi_top написа:Спускането по инерция е един от най-опасните шофьорски навици!
Много хора го твърдят, даже и в учебните курсове, но никой не казва защо (примери). Аз го намирам опасно само за спускане стръмен наклон със завои (някой проход), където е безсмислено и има опасност от прегряване/отказ на спирачките. Ако има спускане по прав път с лек наклон и видимост, не виждак какво би станало. Когато имах Нисан автоматик (CVT) съм го правил всеки ден без проблем. На връщане от работа имаше дълго спускане ( около 2км, 2 ленти) с лек наклон и на неутрална поддържах точно разрешената скорост...ако включех на D скоростта намаляваше и трябваше леко да подавам газ.
Ако някой знае, нека сподели.
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
stany68

Мнение от stany68 » 15 Юли 2013 08:51

Да използвам темата - аз имам до скор.лост бутонче SHIFT LOCK .То за какво е ? И как се използва на същия автоматик положението на скор.лост със символ S и положения "+" и "-" ?Става въпрос за Авенсис автоматик D4 benzin.

Аватар
TATI
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 15 Юли 2013 09:00

stany68 написа:Да използвам темата - аз имам до скор.лост бутонче SHIFT LOCK .То за какво е ? И как се използва на същия автоматик положението на скор.лост със символ S и положения "+" и "-" ?Става въпрос за Авенсис автоматик D4 benzin.
Това е ако ти блокира лоста в пположение Р. Натискаш и освобождава лоста, за да се движи.

Аватар
stany68

Мнение от stany68 » 15 Юли 2013 11:16

TATI написа:
stany68 написа:Да използвам темата - аз имам до скор.лост бутонче SHIFT LOCK .То за какво е ? И как се използва на същия автоматик положението на скор.лост със символ S и положения "+" и "-" ?Става въпрос за Авенсис автоматик D4 benzin.
Това е ако ти блокира лоста в пположение Р. Натискаш и освобождава лоста, за да се движи.
Благодаря за инфото :) :)

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 335 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 15 Юли 2013 11:19

Не бих казал - това е начин на придвижване, който се използва при определени условия. И когато го използваме по предназначение не е по-опасен от който и да е друг 'навик'...
Не караме камиони и автобуси - за тях това наистина е вреден навик (но при тях има и други правила от рода 'на която предавка качваш баира, на него трябва да слезеш, а дори и да смъкнеш предавка надолу... Или пък при стръмен наклон надолу да не се превключват предавки).. Там тези правила са обусловени от други причини - голяма маса и лесно прегряващи спирачки (заради огромната енергия, която поглъщат за удържане на тази голяма маса).
Овърдрайва би трябвало да превключва автоматика на предпоследна предавка и да го оставя там...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 15 Юли 2013 16:11

JapCar написа:
Много хора го твърдят, даже и в учебните курсове, но никой не казва защо (примери). Аз го намирам опасно само за спускане стръмен наклон със завои (някой проход), където е безсмислено и има опасност от прегряване/отказ на спирачките. Ако има спускане по прав път с лек наклон и видимост, не виждак какво би станало. Когато имах Нисан автоматик (CVT) съм го правил всеки ден без проблем. На връщане от работа имаше дълго спускане ( около 2км, 2 ленти) с лек наклон и на неутрална поддържах точно разрешената скорост...ако включех на D скоростта намаляваше и трябваше леко да подавам газ.
Ако някой знае, нека сподели.
Причината е фадинг на спирачките или така познатото на български прегряване. На мен досега ми се е случвало веднъж по един тесен селски път с много завои и спускане. Пътя Дръмша - Кантона който е затворен от около 10+ год. та там бързайки ползвах само спирачки на два три завоя и на четвъртия натискането на спирачки просто да нищо не доведе. Доста изтръпнах тогава пък и бях с доста по-малко опит, предавки надолу и го взех някак си и добре че нямаше никой отсреща.

На O/D моторната спирачка която въздейства е доста по-слаба и не мисля че някой ще обеднее от подаването на съвсем леко газ.

Публикувай отговор