Боядисване на ръждясали стоманени джанти

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
krass1

Боядисване на ръждясали стоманени джанти

Мнение от krass1 » 18 Юни 2013 13:47

Здравейте,

Закупих си стоманени джанти за зимните гуми ,но са леко ръждясали и възнамерявам да ги почистя и боядисам.

Инструменти който ползвах:
- Бормашина
- Телени четки за бормашина (комплект)
- Ситна щкурка - 100
- Антиръждин - http://www.praktiker-online.bg/product/ ... igrin.html
- Грунд дупли колор 600мл 2бр - http://praktiker-online.bg/product/8896 ... car-s.html
- Черна боя на дупли колор 600мл 2бр - http://praktiker-online.bg/product/8896 ... car-s.html
- Очила и маска

Снимки със висока резолюция можете да видите като отворите линковете към албумите!

Тук можете да видите всички снимки който съм правил : http://imageshack.us/g/1/10201990/

1.Всичко което съм ползвал. Отказах се от ръждопреобразувателя понеже във грунда който ползвах уж има.

Изображение

2. Снимка преди да започна със голямата четка.

Изображение

3. Преди да започна със по-малките четки.

Изображение

4. Готова за грундиране

Изображение

5. След грундиране
Изображение
Изображение

№@№@№@№@№
Ново редактиране 24.06.20013
№@№№@№№@№

След като престояха 2 дни само със грунд то ръждата пак се показа :(. в Четвъртък сутринта имаше малки кафеви петна по грундираните джанти. Тогава взех решение да взема този прословут антиръждин на Нигрин и да обработя с него тези места.

- Антиръждин - http://www.praktiker-online.bg/product/ ... igrin.html

Почистих местата кадето беше избила пак ръждата и ги обработих със този антиръждин и ги оставих да постоят няколко часа. След което местата където е имало ръжда почерняха и се гланцираха. Пръснах ги пак със грунд и след това със черния спрей.
За другите 2 джанти неси дадах никакъв зор да ги чистя до метал ами само махнах ръждата кадето бе набъбнала.

Всички снимки от втората част на тази процедура можете да видите тук : http://imageshack.us/g/515/ab0y.jpg/

6. От ляво е прясно намазаната джанта, а от дясно е само почистената от ръжда.

Изображение

7. Двете джанти обработени.

Изображение

8. Какво се случва със ръждата. След като престояха цяла нощ то местата кадето имаше ръжда станаха по тъмни и гланцирани.

Изображение
Изображение

9. Боядисаните джанти.
Изображение

За повече снимки прегледаите линковете към албумите!!
Последно промяна от krass1 на 24 Юни 2013 14:32, променено общо 3 пъти.
Toyota Avensis Wagon 2 2007 2.2 D4-D 148hp facelift
Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Re: Боядисване на ръждясали стоманени джанти

Мнение от Not_active_user_1 » 18 Юни 2013 19:05

Ръждата е като жената и водата. Тръгнат ли веднъж, нямат спиране...
Що се занимаваш с глупости? Ако имаш мнооого свободно време и ти се занимава ок, ама това за някакви джанти си мисля, че е изгубено време. Едни хубави тасове ще ти свършат перфектна работа, мисля, без да си губиш времето и да се цапаш.
В интерес на истината са станали перфектни на външен вид. Въпросът е обаче, дали след първата зима няма отново да се видите с ръждата. Имам огромни съмнения, че ще е точно така.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 18 Юни 2013 20:21

Преди около 20 години правих подобна дейност за едни джанти на Москвич. Боядисах ги с грунд и след това сребърен феролит. В следващите 5 години не съм видял ръжда по тях, а след това не можех да ги виждам... ;-)
Джантите ръждясват по-малко, ако не слагаш тасове, особено зимата.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Roko2105

Мнение от Roko2105 » 18 Юни 2013 23:08

Браво колега, добре са станали, не си си загубил времето. Ще изкарат поне няколко години без ръжда. После ще ги оправиш по-лесно.
Toyota Rav4 2007 2.0 Automatic
Kia Cerato 1.6 LPG

Аватар
krass1

Мнение от krass1 » 19 Юни 2013 10:07

Колеги,

Аз нямам за цел да ги правя вечни! Както и със сегурност ще сложа някакви тасове.
Целта на занятието е да спра разяждането на метала а не да ги правя красиви :) . Ако след 2-3 год ми излязат няколко ръждясали петна то лесно бих могъл да обработя само тях а не да повтарям цялата процедура.
За следващите 2 джанти ще махна винтилите.
Изображение

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 19 Юни 2013 16:54

Колега,
поздравления за желанието и старанието.
Аз съм на етап възстановяване на зимните си лети джанти (на края на поста няколко думи) и знам колко е трудоемко.

След грунда задължително водни шкурки - 1000, 1500, 2000
След пръскането с лака е добре да се сложи и запечатващ лак. Обикновенно след него ефекта е малко "портокалов", което налага финно изшкурване с 2000 или 2500 водна шкурка, след което с едно пастиране нещата се докарват до чудесен блясък, същевременно и запечатване срещу мърсотия, сол, луга и т.н.

Аз в момента обработвам моите алуминиеви джанти, като съм решил борда да бъде от полиран алуминий. Доста работа пада със шкурките. Вътрешността на спиците ще бъде черна, както си е оригинала. За съжаление не направих снимки на джантите, както са преди обработката но ще направя на крайния продукт.

И последно: има смисъл от това начинание. Да обяснявам защо е все едно да обяснявам защо един автомобил трябва да бъде обгрижван ... Така, че давай смело и пусни снимки на крайния ефект. Поздрави !

П'С: За около 150-200 лева ще ти ги направят като от завода с прахово боядисване но тръпката да си направил нещо със собствените си ръце е важна, много важна !

Аватар
krass1

Мнение от krass1 » 24 Юни 2013 12:47

Първото мнение е обновено.
Изображение

Аватар
digitalpr
Благодарил/а: 1 път

Мнение от digitalpr » 24 Юни 2013 13:51

Браво! Резултата е впечатляващ.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

Аватар
krass1

Мнение от krass1 » 24 Юни 2013 14:34

Снимки със висока резолюция можете да видите като отворите линковете към албумите!
Изображение

Публикувай отговор