Тойота Авенсис или Субару Легаси

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Re: Тойота Авенсис или Субару Легаси

Мнение от TATI » 31 Май 2013 20:59

JapCar написа:
max-2 написа:Ако фаровете бяха от японски производител трудно ще видиш влага или замърсяване, но с този голям процент други части е нормално. Няма как. Успяват да им докарат само формата и габаритните размери.
Колега въпроса беше: Някой изследвал ли е проблема и лечението му.

С какво твоят отговор е полезен някому?
А въпроса на колегата пуснал темата беше: Тойота Авенсис или Субару Легаси
А не, защо ми се изпотяват фаровете. Изпотяват се, защото се намираш в такъв регион, елементарна физика.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
JapCar
Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от JapCar » 31 Май 2013 21:18

TATI написа: А въпроса на колегата пуснал темата беше: Тойота Авенсис или Субару Легаси
А не, защо ми се изпотяват фаровете. Изпотяват се, защото се намираш в такъв регион, елементарна физика.
Колегата Калоян, който беше пуснал темата не се е появявал от 27-и и не пречи като е станало дума за нещо в тази тема да се покоментира ако някой може да каже нещ полезно. А като се появи атора отново, да продължим...вместо да пускам нова тема в която отговора ще е, че причината е региона, което не е вярно- на колите наоколо го няма това изпотяване...
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 31 Май 2013 21:25

Да де, но защо всяка една тема в тоя форум трябва да се разводнява и да преминава в спам?
Не че ме бърка нещо, но в един момент започва да бие на очи.
И щом казваш, че не е от региона, значи имаш проблем с вентилацията на фаровете си - най-вероятно ти ги няма капачките.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 01 Юни 2013 16:53

JapCar написа:
max-2 написа:Ако фаровете бяха от японски производител трудно ще видиш влага или замърсяване, но с този голям процент други части е нормално. Няма как. Успяват да им докарат само формата и габаритните размери.
Колега въпроса беше: Някой изследвал ли е проблема и лечението му.

С какво твоят отговор е полезен някому?

Най-малкото е полезен за теб, все пак ти питаш. Малко по-подробно: ако са ти спукани външната или вътрешната част, или не са залепени добре една за друга е поправимо, но обикновено проблемът е другаде - всеки фар или стоп има отвори за вентилация. На някои отворите им са измислени и много специални и най-вече вършат работа, докато на други просто оставят отвори около крушката или другаде и дори и да имаш късмет да не изпотяват се пълнят с прах.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 01 Юни 2013 18:49

max-2 написа: ако са ти спукани външната или вътрешната част, или не са залепени добре една за друга е поправимо, но обикновено проблемът е другаде - всеки фар или стоп има отвори за вентилация. На някои отворите им са измислени и много специални и най-вече вършат работа, докато на други просто оставят отвори около крушката или другаде и дори и да имаш късмет да не изпотяват се пълнят с прах.
Не знам къде са отворите за вентилация, те фаровете така и не са херметични...покрай крушкките, макар, че отзад са затворени с гумени капаци. През тази вентилация ако я има, както може да влиза влага, така и да излиза, не змнам за какво е...
Аз зададох въпроса, защото беше споменато, че модела има този проблем и в такива случаи някой може да знае къде е точно и да го е решил. Общи принципни предположения не вършат работа. Ако разглобя фара ще видя за какво става дума, но може някой да го е правил...
Yaris, 1,33, 2010

Scott

Мнение от Scott » 01 Юни 2013 21:08

Като сте почнали за 'изпотяването' на фаровете и физиката:
- водния конденз във фаровете в 99% от случаите се дължи на директно проникване на вода
- това зависи от региона, но не защото Великобритания е страна с повишена влажност на вуздуха, а защото по-често вали и има воден филм по пътя, който се набива по фаровете и влагата прониква вътре
- отворите за вентилация са направени така, че директни пръски вода не могат да проникнат през тях, както на Made in Japan, така и на Made in EU
Извод - провери си фара за:
- спукана прозрачна част (стъкло) - много често незабележима язвичка от камъче или тънка пукнатина са причината за проникване на влага
- не добре слепени прозрачна част и тяло на фара - това най-често е случай на доработки с цел подобряване външния вид - ангелски очи, LED и т.н. (обикновено фабричните дефекти се проявяват рано в живота на автомобила и дефектния фар се сменя гаранционно
- остаряло, липсващо или не добре легнало гумено уплътнение на капачката за смяна на крушките - това е също много често срещана причина, тъй като е единствената част от фара, с която немарливи собственици или майстори имат взаимоотношения.

Аз съм си патил от поседното (на автомобил правен в Япония), където уплътнението беше остаряло и си личеше че не се притиска добре в ръба на капачката. Извадих го, почистих уплътнението и канала, смазах с някакъв мехлем и го монтирах обърнато на 180 градуса - проблема се реши.

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 01 Юни 2013 21:32

Scott написа:Като сте почнали за 'изпотяването' на фаровете и физиката:
С физиката съм съвсем наясно, с общите възможни причини също...отново липсва конкретно за модела има ли нещо характерно или да приемем, че няма и са валидни ...общите причини?
Yaris, 1,33, 2010

Scott

Мнение от Scott » 02 Юни 2013 12:36

JapCar написа:С физиката съм съвсем наясно, с общите възможни причини също...отново липсва конкретно за модела има ли нещо характерно или да приемем, че няма и са валидни ...общите причини?
Да беше ги проверил възможните причини докато се опитваш да намериш конкретно за модела.
П.П. В британския форум има няколко мнения, че това е общ проблем и Тойота заменя целия фар или поне капачката под гаранция:
http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... hts/page-3
http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... headlight/
I work at a toyota dealership, we have had lots of problems with avensis headlight condensation and bulb holders.
When we replace them now we replace them with a newer versions with different bulb holders (dont melt) and modified covers and seals (stop condensation).

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 03 Юни 2013 00:43

[quote="Scott"
П.П. В британския форум има няколко мнения, че това е общ проблем и Тойота заменя целия фар или поне капачката под гаранция:
http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... hts/page-3
http://www.toyotaownersclub.com/forums/ ... headlight/
I work at a toyota dealership, we have had lots of problems with avensis headlight condensation and bulb holders.
When we replace them now we replace them with a newer versions with different bulb holders (dont melt) and modified covers and seals (stop condensation).
[/quote]
Благодаря, това вече е полезно. За подмяната в Тойота ще питам, но в линковете има някои противоречиви мнения за "лечението" на проблема...
Постовете са стари, до 2010г и се споменава, че проблема е в първите коли от модела (2003) и се решава със замяна с новия модел фарове около 2006.Но някои споменават, че и след смяната понякога се появява проблема...Оказва се, че фаровете не са херметични, а имат отзад някъде тръбички за вентилация, но общо взето си е конструктивен проблем, който не е лесно да се реши. Някои предлагат да се пробият малки дупчици някъде отдолу, за да изтича конденза ако е повече и да се проветрява допълнително...други казват, че гумените капаци отзад трябвало да се наместят, което противоречи на първото...Теоретично трябва да са вентилирани, защото като нагряват лампите, въздуха се разширява и трябва да излиза навън, но като изстиват, смуче навътре и тогава би влязла влага, която няма как да излезе, ако не е добре вентилирано.Освен конденза, старите фарове са имали и кусур, че цокъла на лампите е бил от калпава пластмаса и се разтопява...
Моята е 2006, фейслифт и би трябвало теоретично да е с новия тип фарове, но забелязах проблема веднага след като я купих миналата есен, слаб е конденза, но го има понякога.
Днес надникнах да видя отзад фаровете, гумените капаци са на вътрешните лампи, а на външните (с лупите) капаците са сиви, пластмасови. Някои споменават, че лампите макар и трудно могат да се сменят без да се сваля бронята и да се вадят фаровете, но като гледам, при мен външните с пластмасовите капаци е невъзможно да се сменят на място, няма пространство...Тук Тойота са се изложили, на всички коли които съм имал до сега, това ставаше за минути, дори ако се случи на път...
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 03 Юни 2013 18:45

Ако говориш за крушките на късите , то те се сменят без да се сваля бронята. Маха се кората , която стои над казанчето за антифриза и се работи спокойно. Ако сменяш на левия фар е желателно да се махне и акумулатора , за да има повече пространство. Сменял съм на двата фара по 2 пъти крушките , не ми е и минавало през ума да махам бронята.Това , което написах е за фарове с обикновени крушки , при ксенонките може и да се маха.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 03 Юни 2013 21:52

iovkito написа:Ако говориш за крушките на късите , то те се сменят без да се сваля бронята.
Да, за късите.Мисля, че са ми обикновени, не ксенон. Кората махнах и погледнах, но при мен на 2-3 пръста до пластмасовата капачка е ABS (предполагам) и тръбичките му, та не виждам как ще стане. Зад акумулатора не съм гледал, там може да става. А може да има и разлика в разположението на някои неща за LHD и RHD, аз съм с десен...
При теб на късите кръгла пластмасова капачка ли е, със завъртане ли се сваля или на щракване? Не виждам логика да не са гумени и двете...
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
iovkito
Благодарил/а: 17 пъти
Получена  благодарност: 95 пъти

Мнение от iovkito » 03 Юни 2013 23:18

Прав си , че ABS малко пречи , но все пак става. Капачките са кръгли , махат се със завъртане и на тях има по един дебел о-пръстен .
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014

Публикувай отговор