Помощ, шум в диференциал/скор. кутия

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Re: Помощ, шум в диференциал/скор. кутия

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 29 Май 2013 01:21

Картината се оказа много по-тъжна от най-лошите ми очаквания.
Зъб от сателитно колело се отчупил, зъбите на короната - износени, напукани и готови за чупене зъби на други места, увеличен луфт на двата лагера... Износен феродов диск на съединителя, (наранен от преди мен) притискател... Още дотук отиват към 1800 лв...

Някой знае ли ск. кутия от Корола 2006 г дали може да се приспособи на Корола 2002 г? Или как да разбера някоя стара кутия дали е годна или е като моята?

Благодаря предварително.
Каквото сам си направя, никой не може...

Аватар
ss_mitko

Мнение от ss_mitko » 29 Май 2013 10:07

Instruktor59@yahoo.com написа: Някой знае ли ск. кутия от Корола 2006 г дали може да се приспособи на Корола 2002 г? Или как да разбера някоя стара кутия дали е годна или е като моята?
Би трябвало да стане скоростната кутия, ако двигателите са еднакви не виждам проблем
Последно промяна от ss_mitko на 29 Май 2013 11:50, променено общо 1 път.

xtreme

Мнение от xtreme » 29 Май 2013 10:27

Е не с стряскай толкова :) Търси кутия втора употреба. Тази да я правиш не си струва. Твърде много неща са повредени. Търси кутия от ZZ мотор. Мисля че от Avensis 1.8 или Celica 1.8 най-лесно ще намериш. Би трябвало да стане, но може да се наложат някои дребни модификации.

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 29 Май 2013 14:09

Кутия от ZZ мотор ще стане само на блока. Жила, конзоли и полуоски по скоро не.Предавателни числа ? Съединителя е ясен, диференциал с корона може и да намеря по старите, лагерите-нови. Само регулировка на стегнатостта и готово. Втората употреба си е рисковано, случвало се е да свалям повторно. Не винаги де.

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 30 Май 2013 15:01

Хм, след много питане и чудене, и след като разбрах, че ремонтът на старата кутия е нецелесъобразен, поръчах кутия от Корола 2006... С уверенията, че ще стане на моята - 2002 и че ако случайно не става, ще я върна..
Следващата седмица ще ви информирам за резултата. ermm.gif

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 01 Юни 2013 22:26

Обадиха ми се от сервиза - Пит стоп и ми казаха, че пристигналата кутия включва само 3 и 4 предавка... и имало нещо заварено... Питаха ме да я връщат ли, и аз казах - да. и сега пак си търся - скоростна кутия и диференциал за Корола 1,4 от 2002 г. sad.gif

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 02 Юни 2013 09:20

Добре де, отиди при мехаННика, предложи ти помощ човека, но ти си чакай. Занеси му твоята кутия да ти я оправи, пък после да ти я сложат в сервиза, в който е разглобена колата. Аз също исках той да ми свърши работа със съединителя и лагери на кутията, но ми е далече и неудобно, затова не го потърсих.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 07 Юни 2013 20:48

...След много умуване и консултации, най-после дадох 500 лв за стара скор. кутия с диференциал... Тия дни ще я монтират, ще добавя съединител, антифрийз и доста други по-дребни неща и като стане готова, ще доложа.

Доста силно съм изненадан от опита да ми се продаде скор. кутия със заваряван корпус и включваща само 3 и 4 предавка...

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 26 Юни 2013 17:41

Хмммм, ето и крайния резултат:
1. Поради нецелесъобразност от ремонт на старата кутия, купих втора употреба - 500 лв. Вече над 100 км из София включва и изключва по-добре от предишната, много съм доволен.
2. Смених и съединителя - комплект - 170 лв.
3. Масло, скоби на вътрешните маншони, семеринг на колянов вал (лееко сълзеше), "аксесоарен" ремък (за първи път, на 224к), О-пръстен на обтегача на веригата, спирачен водач на предно дясно колело, 4 прахоуловители на амортисьори и антифрийз - общо 1144 лв... И, още 560 лв за труд, всичко 1700 лв. Устно заявена гаранция - 1 г.
Доволен съм от работата на ПитСтоп сервиз, специално от Стефан Георгиев, въпреки че очаквах малко по-скоро да завършат.

Или колата изобщо не е на тези километри, или съм уцелил една от малкото недобре направени скор. кут./диференциал...
Когато я купих (на 120 к) добросъвестно смених маслото, записката още стои в книгата на масларя...

За мое съжаление Нико се опита да ми продаде скор. кут. със заваряван корпус и която не включваше всички предавки...

Аватар
saho

Мнение от saho » 27 Юни 2013 21:39

Нещата които си сменил при мен са без грешка, с изключение на леко омасляване на вътрешните маншони на полуосите, но там е свинска опашка. О пръстена на обтегача при мен е здрав но явно от капака на веригата пропуска и събира прах. А Нико, като го помолих да ми прати снимка на това което исках и го отнема, но карай, няма да останем без части

О, моята е още на 120 реални - 100% сигурни защото е от България.

Колко хиляди навъртя на газ, колега?
Последно промяна от saho на 28 Юни 2013 13:29, променено общо 1 път.
Toyota Corolla E12 2006 1.4 vvti 2006 FOBOS
Toyota Avensis T25 1.8 vvti 2008

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 366 пъти

Мнение от slowtraveler » 27 Юни 2013 21:53

Instruktor59@yahoo.com написа:.....Или колата изобщо не е на тези километри, или съм уцелил една от малкото недобре направени скор. кут./диференциал....
На авенсиса хвърлих диференциал на 75х.км.... И лагер скоростна кутия....
Полски...
А колата си бе на толкова километра от магазина...
Така, че не е невъзможно километрите да са оригинални (въпреки, че ако е взета от автокъща това е мноооого съмнително)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 02 Юли 2013 18:58

Купих Королката от един младеж, преди него я карала майка му..., имаше история в ТМ Ауто... и годините отговаряха на километрите...
След смяна на сегменти като я купих (на 122 к) освен "биелетки", един долен шарнир, тампони на предната, а сега и на задната стабил. щанга, съм сменял (до сега) само консумативи... При смяната на задни накладки на 224 к се оказа, че оригиналните имаха още малко да се износват... Не се оплаквам, но този удар за 6-700 лв ми е неприятен.

П.П. Вчера, докато ми донастройваха предните колела, на съседния крик свалиха турбинката на Авенсис D4-D на 160-170к...не подлежеше на ремонт, доколкото разбрах.
Май вече никога няма да видим оная легендарна, но истинска надеждност от 80те и 90-те години на миналия век. Българин ми каза, че в Либия са карали Лендкрузъри по 1,5 - 2-5 милиона километра (!!!) без да отварят двигател, ск. кутии, диф..., дори са били принудени понякога да перат въздушни филтри...

Сега продавам корпус на ск. кут. и диф.
А НиКо се опита да ми продаде скор. кут. със заварен корпус и включваща само 3 и 4 предавка. Бях възмутен. Върнах кутията по доставчика.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 02 Юли 2013 20:44

"А НиКо се опита да ми продаде скор. кут. със заварен корпус и включваща само 3 и 4 предавка."

Те така, човек си изяжда сиренцето без хлеб!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 18 Авг 2013 19:51

Колеги, докладвам, изминах повече от 1800 км с "новата" скоростна кутия - без никаква забележка - чукам на дърво... Дори включва определено по-лесно от оригиналната!

Въпроси към форума:
1. Някой да е чувал да се продават тампони за стабилизираща щанга - "усилени", или с по-малък диаметър на отвора...? Веднъж сменях и се наложи майсторът да сложи подложки, защото новите тампони имаха мъничък луфт. Сега, след 40-60 к, отново притропва и не знам какво да правя.

2. Шайбата между генерацията и ауспуха само от ТМ Ауто ли трябва да я купя?

Благодаря ви.

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 18 Авг 2013 20:24

Инструкторе, преди време исках да купя един двигател за мотор от морга. На въпроса "А гаранция нещо ?" човекът беше пределно откровен - докарай мотора, слагаш при мен и ако работи плащаш. Как да ти даде гаранция за нещо дето му е докарано разглобено и той самия не го е виждал да работи. За усилени тампони аз лично не съм чувал, шайбата се нарича сферична гарнитура или леща по народному, по-добре оригинална като може да ти потрябват и болтовете за нея.

Публикувай отговор