Скъсан ангренажен ремък ?
Скъсан ангренажен ремък ?
Здравейте колеги имам един тъжен за мен въпрос. Скоро купих от мой приятел Toyota Avensis 1998 - 2.0 Дизел. Той ме предупреди че трябва да се смени ангренажа, защото и той не го беше сменял и общо взето го планирах за другия понеделник. Добре ама днес докато си карах из квартала (бавно) тра съгнах да спирам зад един които завиваше, натиснах съединителя и колата "заора" муцуна, като че ли, не можах да усетя добре защото така и така спирах. Изгасна, все едно е на контакт. Пробвах да завъртя но се чува само стартера как върти без да развърта двигателя. Все едно не изхвърля бендикса. Понеже беше на лек наклон засилих леко пробвах на скорост да запали, но колата заорава муцуна и нищо. Не съм я засилвал много а съвсем леко но не иска да превърти вобще двигателя. Колата също така е и за смяна на съденинител, доста превърташе и щях да ги правя накуп нещата.Въпроса ми е дали съм скъсал ангеренаж или е възможно нещо по съединителя да е блокирало, или скоросна кутия?
Благодаря предварително
Благодаря предварително
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Re: Скъсан ангренажен ремък ?
Не си прави експерименти, освен ако няма да хвърляш колата. Да беше погледнал дали е скъсан ремъка, вместо да я засилвап и да се мъчиш да я палиш.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Ами аз много леко я бутнах с няма и 5-10 км. вобще не предположих че може да е нещо такова. Нищо не се чуваше от двигателя все едно скачам на спирачките. Дано не съм и разказал играта.
- TATI
- Обратна връзка:
Ами вдигни капака и виж де, вместо да гадаем.
Ами тя е доста далеч в момента а и чесно казано познанията ми са много зле. Току виж почна да се наслаждавам на някой цял пистов ремък и да се успокоявам. Знам ги на теория но на тая кола не съм и отварял капака даже. Та затова реших да се посъветвам с вас. Тва че вобще не върти двигателя а само "шуми" стартера ми е най-странно защо прави така. Това дали е нормално при скъсан ремък. ?
- TATI
- Обратна връзка:
Ако си скъсал ангренаж и без познания ще разбереш. Това, че не ти превърта двигателя може да се дължи на много неща. Качваш я на един репатрак и в сервиз, а там вече ще ти кажат от какво е. Може и масло да е нямала и какво ли още не. На колко 300к км е тая кола и кога (ако) за последно е сменян ремък?
Ами не се знае кога е сменян. А това че ще го разбера и аз се надявам, защото не се чу чукане лопане и прочие, което знам че съпътства тоя проблем. Ами да утре ще ходя с един притятел който разбира просто се надявах някой да ме каже нещо обнадеждаващо да се спи спокойно довечера.
Благодаря колега
Благодаря колега
- TATI
- Обратна връзка:
Ами така на първо четене, нищо обнадеждаващо няма, но ти си спи. Така или иначе случката се е случила, каквото и да излезе. Железата ще се оправят. Пиши като разбереш и дано е малък дявола 

Кое би могло да съкрати живота на ангренажния ремък освен стареенето и изминатите километри?
Примерно някой вреден навик или неумение като неплавно сменяне на скоростите или нещо друго?
И кое е по-страшно за един двигател - късане на ангренажен ремък или сипване на бензин в дизелов двигател?
Днес присъствах на втория случай. Колата на един познат се задави и угасна, но какви са пораженията може ли да се каже предварително?
Примерно някой вреден навик или неумение като неплавно сменяне на скоростите или нещо друго?

И кое е по-страшно за един двигател - късане на ангренажен ремък или сипване на бензин в дизелов двигател?
Днес присъствах на втория случай. Колата на един познат се задави и угасна, но какви са пораженията може ли да се каже предварително?
Corolla 2002, 2.0 D4D, дизел, 110 к.с.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Например несмяна на ролка или попадане на кофти екземпляр... Късал съм почти нов ремък заради кофти ролка.kiik написа:Кое би могло да съкрати живота на ангренажния ремък освен стареенето и изминатите километри?...
Иначе за бензин/дизел - продухване на системата, и каране нататък...
(един приятел стана известен с 'дизеловия' си мотоциклет - още го бъзикаме

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Как така само продухване - аз съм чувал, че едва ли не цялата кола става за хвърляне ако объркаш дизел с бензин.
Толкова безобидна грешка ли е това, та само с продухване се разминава?
И другото за ангренажа - вярно ли е че от приритване при смяна на скоростите може да се скъса?
Тоест когато не пускаш синхронно съединителя заедно с натискането на газта и се получава онова хлъцване...

Толкова безобидна грешка ли е това, та само с продухване се разминава?
И другото за ангренажа - вярно ли е че от приритване при смяна на скоростите може да се скъса?
Тоест когато не пускаш синхронно съединителя заедно с натискането на газта и се получава онова хлъцване...
Corolla 2002, 2.0 D4D, дизел, 110 к.с.
-
- Получена благодарност: 38 пъти
Ами освен стареенето на самия ремък, попадане на масло и антифриз върху него, износване на зъбните колела (виждал съм на не помня каква кола, не тойота, износено зъбното колело на водната помпа), недостатъчно или прекалено обтягане, ролки както писаха нагоре, палене с бутане и така.kiik написа:Кое би могло да съкрати живота на ангренажния ремък освен стареенето и изминатите километри?
мехаННика написа:Ами освен стареенето на самия ремък, попадане на масло и антифриз върху него, износване на зъбните колела (виждал съм на не помня каква кола, не тойота, износено зъбното колело на водната помпа), недостатъчно или прекалено обтягане, ролки както писаха нагоре, палене с бутане и така.kiik написа:Кое би могло да съкрати живота на ангренажния ремък освен стареенето и изминатите километри?

KOROLLA E10 1.6 XLI 16V 1996 SEDAN -- OPEL ASTRA 1.4 1994
- Georgimitrovich
Samo ne razbrah kvo ob6to ima remuka s tva 4e ne6te da zavyrti kolata na kontakt?
1992 Celica 2,0 GTI cabriolet
1982 Camri GLi (sold)
1997 RAV4
2000 Lexus GS300
1982 Camri GLi (sold)
1997 RAV4
2000 Lexus GS300