Помощ, шум в диференциал/скор. кутия
- Instruktor59@yahoo.com
Помощ, шум в диференциал/скор. кутия
Здравейте колеги,
Принуден съм да потърся помощ и бих бил благодарен за всеки съвет...
Преди няколко дни при нормално тръгване от място с напълно завит наляво волан, чух едно "дтък!" откъм двигателя на Корола 1,4 VVTi, 2002, на 224000 к... След това се появи пулсиращ шум ("ввуп, ввуп"), който се чува само при движение - на (която и да е) предавка или по инерция(изключена предавка). Шумът определено е свързан с въртене на нещо - честотата нараства с нарастване на скоростта, без значение на коя предавка... При вдигане поотделно ляво и дясно предно колело, пускане на двигателя и включване на скорост, шумът не се променя, няма и връзка с оборотите на двигателя. Главните съмнения за сега са към скоростната кутия... Втора и трета вероятност, но съвсем незначителна, смятат диференциал или съединител... От появата на дефекта до сега съм минал около 100 км, без да надвишавам 60 км/ч. Шумът не се променя.
Приемам всякакви съвети, че прогнозираните 1200+ лв са ми непосилни, а да карам в това състояние е неразумно...
Принуден съм да потърся помощ и бих бил благодарен за всеки съвет...
Преди няколко дни при нормално тръгване от място с напълно завит наляво волан, чух едно "дтък!" откъм двигателя на Корола 1,4 VVTi, 2002, на 224000 к... След това се появи пулсиращ шум ("ввуп, ввуп"), който се чува само при движение - на (която и да е) предавка или по инерция(изключена предавка). Шумът определено е свързан с въртене на нещо - честотата нараства с нарастване на скоростта, без значение на коя предавка... При вдигане поотделно ляво и дясно предно колело, пускане на двигателя и включване на скорост, шумът не се променя, няма и връзка с оборотите на двигателя. Главните съмнения за сега са към скоростната кутия... Втора и трета вероятност, но съвсем незначителна, смятат диференциал или съединител... От появата на дефекта до сега съм минал около 100 км, без да надвишавам 60 км/ч. Шумът не се променя.
Приемам всякакви съвети, че прогнозираните 1200+ лв са ми непосилни, а да карам в това състояние е неразумно...
Каквото сам си направя, никой не може...
Re: Помощ, шум в диференциал/скор. кутия
Така както го описваш, на мен ми прилича на каре на полуоска.
- Instruktor59@yahoo.com
... Благодаря за отзива.
Вдигах едното колело във въздуха, другото на земята. Пускам двигателя и включвам предавка - с мааалко газ. След това - другата калело. Шумът е еднакъв...?
Вдигах едното колело във въздуха, другото на земята. Пускам двигателя и включвам предавка - с мааалко газ. След това - другата калело. Шумът е еднакъв...?
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
+1ss_mitko написа:Така както го описваш, на мен ми прилича на каре на полуоска.
Това много често е критично натоварване за външните карета.Instruktor59@yahoo.com написа:...
Преди няколко дни при нормално тръгване от място с напълно завит наляво волан, чух едно "дтък!" ...
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Скапания диференциал при мен поне виеше равномерно - като вой от 'рошави' гуми...
Това, което обясняваш и на мен ми прилича повече на каре...
Това, което обясняваш и на мен ми прилича повече на каре...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
След като приемаш всякакви мнения аз мисля че е някой ролка .Нещо от сорта на това.
http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?f=2&t=22932
http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?f=2&t=22932
- Instruktor59@yahoo.com
Хм, в два сервиза казаха, с вероятност 0,8 и нагоре (
) - "лагер(и) в скоростна кутия - на вторичен вал..."
А отдавна нямам на кого да пиша за пари.
Каретата ги проверяваха много старателно, едно от вътрешните има много малък луфт, който не е причина за шума. Докато обикалям по сервизите този шум почна да се променя - при движение на някаква предавка и даване на газ се чува по-ясно, при отнемане на газ - намалява доста...

А отдавна нямам на кого да пиша за пари.
Каретата ги проверяваха много старателно, едно от вътрешните има много малък луфт, който не е причина за шума. Докато обикалям по сервизите този шум почна да се променя - при движение на някаква предавка и даване на газ се чува по-ясно, при отнемане на газ - намалява доста...
-
- Благодарил/а: 15 пъти
- Получена благодарност: 19 пъти
А...а нали тук казват, че може каре да вие? Че даже и докторчето ги знае тия работи!
-
- Почетен Администратор
- Получена благодарност: 1 път
И накрая, ако се окаже аксиален лагер на съединител, ще умра от смях.... 

- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Дано не се окаже аксиален лагер, защото ни трябваш жив.Uncle Dido написа:И накрая, ако се окаже аксиален лагер на съединител, ще умра от смях....

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- slowtraveler
Чиче, споко - ако колегата е обяснил правилно - ще живеешUncle Dido написа:И накрая, ако се окаже аксиален лагер на съединител, ще умра от смях....

честотата нараства с нарастване на скоростта, без значение на коя предавка..
- Instruktor59@yahoo.com
Да, честотата на шума нараства с нарастване на скоростта, дори и "тона му" се повишава... Шумът не е постоянен, а на всеки оборот, на всяко завъртане на нещо, се чува примерно "ввуп" - не мога да го наподобя с букви... Тъй като се движа по малко из града (до 60 км/ч), този шум почна да се променя - като отнема газта, при включена предавка, силата на шума отслабва, но честотата си зависи само от скоростта...slowtraveler написа:Чиче, споко - ако колегата е обяснил правилно - ще живеешUncle Dido написа:И накрая, ако се окаже аксиален лагер на съединител, ще умра от смях....![]()
честотата нараства с нарастване на скоростта, без значение на коя предавка..
Тъжна история, ясно ми е, че не мога да мина без отваряне на всичко, което си е сериозна интервенция...
Иначе много бих искал да е лагер...
Благодаря на всички за помощта и изказаните идеи.
- slowtraveler
При движение с изключена предавка го имаш пак шума, така, че би трябвало да търсиш проблема в карета и трансмисия...
По-вероятно - карета...
По-вероятно - карета...
-
- Получена благодарност: 38 пъти
Колата си е за лагери на скоростите по описанието дадено от Инстуктора, и може би за една регулировка вътре в кутията. Външните карета чаткат в завой, а вътрешните тресат при натоварване, тоест нищо общо с описания проблем.