Автокаско - Доверен сервиз
Мнение от kiik » 08 Май 2013 21:20
Ако сключвам каско за кола, която е на 10-ина години, струва ли си да доплащам за да достигна минимума на сумата, която ми позволява право на доверен сервиз. Има ли смисъл от това?
Предполагам като цяло е оправдано и доверения сервиз ти спестява някои разправии, но това че колата не е първа младост няма ли да създаде някакви усложнения при евентуален проблем. Т.е да не се отнесат както трябва, да ми платят по оценка вместо чрез доверен и.т.н....
Абе накратко - струва ли си да доплащам за тая екстра?
kiik
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Re: Автокаско - Доверен сервиз
Мнение от zi_zi_top » 08 Май 2013 22:30

Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
zi_zi_top
Мнение от kiik » 08 Май 2013 23:05
Просто питах дали си струва престараването с доплащането за доверен...
kiik
- zi_zi_top
Мнение от zi_zi_top » 09 Май 2013 00:23

Това е мнение на мои познати, които се занимават със застраховки и са в час колко се плаща за стари автомобили по експертна оценка и на доверен сервиз и как се ремонтират в т. нар. "доверени" сервизи. По-добре отиди при читави познати, които ще ти направят качествено автомобила и няма да хитреят, както със застрахованите автомобили. А ако не ти се случи щета си 100% на кяр.

Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
zi_zi_top
-
- Благодарил/а: 20 пъти
- Получена благодарност: 29 пъти
Мнение от mirott » 09 Май 2013 07:41
Просто си направи каско и не доплащай за доверен сервиз. И по-нова да ти е колата доверен сервиз не е работа! Работят с части 2-ра употреба или нови ментета, много рядко с нови оригинални-ако колата ти е екзотика и няма никакви части освен оригинал. Гонят ниски цени, защото застрахователите ги натискат да е така! Много по-добре е да ти платят( да не се налага никому) по експертна оценка и да си намериш някой кадърен майстор. А да си уважаваш и обичаш колата, и да я караш в София без каско си е руска ролетка. 2002-ра корола не е толкова стара, а и частите не са толкова евтини, дори 2-ра употреба. Успех!kiik написа:Вероятно си прав, но......Тойотките не са Москвичи, т.е. всяка част е скъпа и не е ли по-добре все пак някой лев да дойде от каското?
Просто питах дали си струва престараването с доплащането за доверен...
mirott
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 365 пъти
- Получена благодарност: 399 пъти
Мнение от slowtraveler » 09 Май 2013 08:37
Предимството там е че може да избереш кой точно от доверените сервизи искаш да ползваш.
Преди 2 дни някой бе строшил огледалото на жената и имах контакт със застрахователя. Стъклото струва 100лв в официалния сервиз.
Отидох при застрахователя, направи снимките и директно вписахме - 'официалния сервиз на Нисан'.
Сервиза направиха поръчката (нямаха в наличност за стария, а огледалата на новия и на стария кашкай видимо са еднакви, но се различават като парт номер с 1 цифра)...
Не се занимаваш с пари...
Просто ще ми се обадят като получат огледалото и ще го сменят...
Но застраховките са много тънко нещо и правилния избор на дадена застраховка или отказ от застраховане е нещо, което зависи от много фактори.
Например за автомобил над 10г нещата са на кантар...
Да кажем, че плащаш каско около 400-500лв. Ами ако 2-3 години нямаш щети, то само с каското ти си си платил цената автомобила...
Та всичко е преценка на изразходвани суми и поносим риск. Ако колата ми струва 2-4х.лв никога не бих я застраховал - просто е икономически неизгодно. Да, ще съм загубил ако ми я откраднат първата година, но вероятността все пак е ниска...
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
Мнение от kiik » 09 Май 2013 09:49
Примерно въпреки че съм доплатил за доверен, но да ми кажат, че ще плащат по оценка. Или да ме пратят не точно в тоя доверен сервиз, в който аз искам. Или дедазнам и аз какво...
@зизи топ
В случая мен лично не ме вълнува точно какви части ще и слагат, колкото това да не се занимавам аз с парите, а да минава през доверения.
Щото дори аз да си поема ремонта и да я дам на друг сервиз, пак незнам какво точно и слагат. Не съм много компетентен, виждаш.
Но като гледам май надделява мнението, че за кола вече отиваща към стара (10+) всеки спестен лев от нещо си е кяр.....незнам

kiik
Мнение от digitalpr » 09 Май 2013 09:56
Иначе за доверения... зависи. Ако човек има познат, който боядисва и го прави читаво, не мисля че има смисъл от доверен сервиз, по-добре експертна оценка. Ако пък няма идея къде да отиде, и така или иначе ще иде при някои произволен, по-добре доверен. Поне няма да се занимава. Аз например все още доплащам за официален. В момента в който това стане невъзможно заради годините, мисля директно да пропусна доверения и при щета да я прави мой човек. Мисля също, и че след 13-14 години няма смисъл от каско.
digitalpr
- zi_zi_top
Мнение от zi_zi_top » 09 Май 2013 10:20
Никой няма да се погрижи по-добре за твоята кола от теб самия и не виждам защо те притесняват парите, след като си готов да ги дадеш още сега, без да се знае има ли нужда.kiik написа:...
@зизи топ
В случая мен лично не ме вълнува точно какви части ще и слагат, колкото това да не се занимавам аз с парите, а да минава през доверения.
Щото дори аз да си поема ремонта и да я дам на друг сервиз, пак незнам какво точно и слагат. Не съм много компетентен, виждаш.
.....

zi_zi_top
Мнение от kiik » 09 Май 2013 10:28
Аз, ако ми се случи нещо, май и в двата случая все в един и същи сервиз ще отида.digitalpr написа: Ако човек има познат, който боядисва и го прави читаво, не мисля че има смисъл от доверен сервиз, по-добре експертна оценка. Ако пък няма идея къде да отиде, и така или иначе ще иде при някои произволен, по-добре доверен. Поне няма да се занимава.
Познавам ги донякъде хората там, но нямам чак 100% гаранция, че няма да ме преметнат......въпроса е в точно този сервиз как биха подходили ако са ми доверени и ако съм обикновен клиент (познат донякъде) с пари от експертна оценка на ръка.
В кой случай са по-стимулирани да се отнесат по-добре?
kiik
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 09 Май 2013 10:41
При мен условията са следните - Застрахователя има списък с доверените сервизи (в които влизат и официалните). Аз избирам в кой от доверените сервизи искам да бъде ремонтиран автомобила. Т.е. - аз вписвам в искането къде да отиде автомобила, и той отива там (ако вписания от мен сервиз е в списъка на тези, с които има договор застрахователя)...digitalpr написа:slowtraveler, клаузата на Нисана за официален или за доверен сервиз е? Според мен ако е за доверен, никога няма да ти позволят да отидеш в официален за тяхна сметка.
До момента не съм имал проблем - където съм поискал, там е бил ремонтиран автомобила.
Не винаги съм избирал официален сервиз - предните два пъти избрах неофициалния, но доверен сервиз, защото има по-добри майстори за боядисване. Но частите (челно стъкло - беше пукнато, и фар - бе леко надраскано 'стъклото му') ги взеха от официалния сервиз.
P.S. забравих да добавя, че Нисана официално бе ремонтиран от официалния сервиз, но дефакто боядисването на драскотините бе направено в специализиран бояджийски сервиз (представители на Глазурит).
В момента доблото е в бокса за тунинговане на задна броня заради лоши спирачки на една астричка. Официално е в официалния сервиз на Фиат (и фиатаджиите доставят оригиналните части). А реално работата ще е извършена в друг избран от нас сервиз... Така, че варианти има...
slowtraveler
Мнение от hyankov » 27 Окт 2013 09:19
Аз съм в същата ситуация. Понеделник трябва да подновявам каското. Моето лично мнение е че да имаш кола в София, без каско, е лудост (освен ако колата ти не струва 500лв). Само едно счупено стъкло, от наркоманчета или хвръкнал камък на пътя, е 200-300лв. Да не говорим за тесните улици и 'паркинги' на които всеки те дере както си иска.
Та, брокера ми даде следните 2 оферти (за Авенсис 2000г, D4D):
* 320лв - експертна оценка
* 450лв - доверен сервиз
Много се колебая. Не ме притесняват толкова разни малки щети като огъната броня, праг или счупено огледало. Там дори да ме прецакат с оценката, ще става въпрос за някаква разлика от 20-50лв примерно. Това от което ме е страх е едно малко по-сериозно ПТП, при което обаче няма да признаят колата за тотална щета. Тогава вече разликата между доверен сервзин и 'експертна' оценка ще блесне...
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD
hyankov
- x3la
- Автомобил: Toyota Avensis T25, D4D, 116hp
Мнение от x3la » 17 Сеп 2019 14:58
Става въпрос за Пловдив, като брокерката /която я познавам от години ме насочка към ДЗИ/.
Благодаря предварително,
x3la
- slowtraveler
Мнение от slowtraveler » 17 Сеп 2019 15:23
1. Доста разумна цена
2. Не ми искат оглед на автомобила ако нямам заведени щети при подновяване на застраховката.
Преди бях при Алианц и при Уника....
1. Алианц почнаха да ми искат ежегоден оглед на автомобила при подновяване на Каско (автомобилът бе при тях от нов). И още при първият оглед решиха да се правят на 'герои' - откриха 'стандартните' петънца от хвръкнали камъчета по преден капак или броня - забравил съм вече къде точно бяха... При което поискаха да доплатя около 400-600лв, защото не ми важала 'отстъпка за липса на щети', въпреки, че въобще не го смятах за щети и не смятах да вкарвам автомобила за ремонт за две чукнати местенца с размер сигурно около 2кв.мм., при които поражението не бе достигнало до боята. Накарах ги МНОГО ВНИМАТЕЛНО да опишат всички точици (например от отваряна врата), и прекратих застраховката при тях (просто не я поднових). Струваше им около 1800лв полирането на автомобила при ОД. Прехвърлянето към ДЗИ бе безпроблемно (там никой не обърна внимание на тези точици, въпреки, че колата още не бе полирана). И като бонус - ДЗИ ми поискаха с няколкостотин лева по-ниска премия отколкото Алианц...
2. Уника - на автомобил, който от нов бе застрахован при тях отказаха щета от олющен преден капак (отлепване на лака), защото преди години били ремонтирали тази щета, ама били загубили снимките, че е била отстранена щетата. За съжаление сервизът също не можа да ми помогне - бяха минали повече от 5г от предходното събитие и бяха унищожили архива. Моите архивни снимки, показващи че предходния път лакът е бил отлепен на друго място не успяха да помогнат. Ядосаха ме и реших да сменя застрахователя. ДЗИ отново ми предложи КАСКО с около 50% по-евтино от Уника... Прехвърлянето отново бе безпроблемно.
Да, засега не съм завеждал щети в ДЗИ - да чукна на дърво - от доста години няма щетимост

slowtraveler
Мнение от Georgy » 17 Сеп 2019 15:35
Georgy
- Всичко за TOYOTA
- ↳ Общи теми
- ↳ Клубни срещи
- ↳ Toyota Мания
- Технически въпроси
- ↳ Общи технически въпроси
- ↳ Двигатели
- ↳ Газови уредби
- ↳ Електрическа система, навигация, музика
- ↳ Хибридно задвижване - Hybrid Synergy Drive (HSD)
- ↳ Трансмисия
- ↳ Спирачна система
- ↳ Окачване
- ↳ Интериор/екстериор
- Електрически автомобили
- ↳ Общи разсъждения
- ↳ Електрически автомобили Тойота
- ↳ Зарядни станции
- LEXUS
- ↳ Общи теми
- ↳ Технически въпроси
- Отдел Subaru