Мнение
от Hursa » 04 Май 2013 20:56
При работа на газ в бензиновия двигател, поради по ниската компресия газта изгаря по бавно, т. е. не всичката около ГМТ, а част от нея успява да изгори на по късен етап когато буталото е направило част от хода си. Т. е. това гориво работи на по малка част от работния ход. Вследствие на това и когато отворят изпускателни клапани температурата на отработилите газове ще е по висока, т. е. губим по голяма част от енергията. При оптималната за газта компресия цялото постъпило гориво ще изгори около ГМТ създавайки така по високо налягане и температура в началото на работния ход. Сигурно горното е общоизвестно, но исках да знам, че говорим за едно и също нещо. С компресора според мен можем да създадем именно това, оптимална компресия способстваща бързото изгаряне на газовото гориво и в следствие на това по пълното използване на вложената енергия.
А къде са допълнителните загуби, за кои системи. Имаме известно завишаване на налягането в изпускателен колектор заради турбината, в следствие на което имаме леко завишени загуби при такта на изпускане. Буталото, при такта на компресия извършва малко по голяма работа, но вложената от това енергия се връща с неголеми загуби при разширението (работния такт). Но имаме и снижение на смукателните загуби при такта на пълнене. Според мен загубите са много по малки от полученото в резултат на подобреното изгаряне.
А иначе не говорим за турбиниране на бензиновия двигател в бъдещ приус с цел подобряване на икономичността на бензин. Въобще смятам, че турбинирането на двигателя носи както ползи за икономичността така и големи загуби. Примерно и най-вече, степента на свиване в бензиновия двигател с компресор е по ниска, а в следствие на това и разширението. Турбинирането с цел да се направи двигателя по икономичен е въпрос на разчети за баланс на загубите и ползите. Нещо което е по силите на производителите на двигатели. А това за което пиша е за подобряването на работата с газ на бензиновия двигател.
За трансмисията – смятам, че достига лимитите си при нужда на голяма мощност от двигателя при ниска скорост, когато симулира ниска предавка. И при нужда от висока мощност при висока скорост, когато трансмисията симулира повишаваща предавка. В тези случай е и максимална трансформацията на енергия. Но на скорост около 90 км/ч, когато имаме (предполагам) минимална трансформация на енергия, запаса до лимитите е голям, тогава трансмисията симулира така да се каже „директна” предавка. Това дава запас да предаде по голяма мощност от ДВГ, според мен. Но съм съгласен, ще има ограничения от трансмисията, не в целият и диапазон, но ще има.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid