Икономичен автомобил ли е Prius?

Публикувай отговор

Какво мислите по въпроса?

Да
110
51%
Не
25
12%
Зависи от шофьора
80
37%

Общо гласове: 215

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Re: Икономичен автомобил ли е Приус?

Мнение от zi_zi_top » 22 Мар 2013 20:23

Моля, не го приемайте лично и по единично!
Моето виждане е, че няма лично щастие сред общо нещастие, бедност и мизерия. Няма как да съм щастлив като седна в нов луксозен автомобил, а ме заобикаля бедност, нищета и болести. В Западна Европа има много мощна социална система и много благотворителни неправителствени организации, които правят възможно богатите хора и средната класа да подпомогнат най-бедните.
В БГ всичко е оставено на самотек и на добрината на хората. Основната ми мисъл беше, че в трудни времена хората трябва да си помагат, защото когато има по-малко мизерия всички са по-спокойни и щастливи. Не ми е безразлично дали хората се самоубиват от бедност - един съсед пенсионер се обеси на балкона от крайна бедност и отчаяние. Сутринта, когато учениците в училището отсреща отиваха на училище ги посрещна тази страшна гледка и въпросът "ЗАЩО???", да не говорим, че и на мен не ми излиза от главата. Постоянно се самозапалват хора..., други се бесят и хвърлят от балкона... Не ми се вярва някой да е без никаква реакция в себе си и да му е все едно.
Просто трябва да си помагаме!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Hursa
Благодарил/а: 26 пъти
Получена  благодарност: 168 пъти

Мнение от Hursa » 22 Мар 2013 20:48

Поне аз съвсем не съм го приел лично. Просто когато помагам го правя с ясното съзнание, че го правя за лично удовлетворение. Нищо повече. Не смятам, че да искам нещо повече е правилно и е свръх моите сили.
Auris Е15 Hybrid; Corolla E210 HB 2.0 hybrid

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 22 Мар 2013 21:29

Hursa написа:
Даниел Чобанов написа:Въпроса ми е към всички ползватели на Приус. Интересуваме най вече дали да преминавам на такъв.Градското каране и икономия не ме вълнува защото живея в малък град.

Ще чакам откровенни отговори върху поставените условия по горе.
От къде дойде изводът, че колегата търси икономичен автомобил? До колкото разбрах от условията колегата си търси автомобил изключително за магистрала за сравнително бързо каране, за неголеми пътувания и икономия не го вълнува - "икономия не ме вълнува".
Според мен изводът дойде оттук:
Даниел Чобанов написа: Така карам Авенсис 2 1.8ввти често пътувам до Истанбул интересува ме каква ще е разликата в разхода с Приуса при тези условия които ще опиша?
Говоря за магистрала без други пътища както знаете там средна скорост няма с каквато си карал такава е,значи аз подържам 150км в час в порядъка на 225км и на връщане пак толкова влизам с пълен резервоар и като излизам го допълвам.И като одаря чертата и ми е изгорила 6,9л.бензин на 100км.Кола с двама човека и малко багаж.
Приуса какъв разход ще отчете при тези обстоятелства?
Аз поне разбрах, че като пита за разликата в разхода, се интересува от икономичност, затова му препоръчах най-икономичното. А това, което не го интересува, е икономичността в градски условия. Или поне аз така разбрах, може погрешно да съм му схванал идеята... wacko.gif
Изображение

Hursa

Мнение от Hursa » 22 Мар 2013 22:04

Не знам, поне а реших, че колегата е решил отново да то преразгледа темата по която бе спорено многократно. В тези условия, шофиране с голяма постоянна скорост, по широките платна с плавни завои на магистралата приуса няма предимства (може да се каже почти няма спрямо бензиновите и губи от дизеловите автомобили), „автоматика” също не му дава предимства, автомобил с ръчна скоростна кутия почти не превключва. Но на междуселищните пътища – които по принцип имат повече и по остри завой от магистралния път, тези пътища влизат и излизат от селища, така че да се поддържа постоянна висока скорост е или невъзможно или много трудно, тук вече(според мен) хибрида има предимства и пред дизела и пред бензина. При шофиране в града (дори в малки селища )– май никой вече не оспорва – има убедителни преимущества. За планината – най-честа дестинация при туризъм – има почти толкова убедителни предимства. И какво остава, губи само на магистралата по разход, но който все пак държи да икономисва, може и на магистралата да кара с 90-100. Ако не иска да икономисва има автомобил с нормална динамика спокойно поддържайки висока скорост.

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 22 Мар 2013 22:23

Hursa, това за планината не го знаех - защо Приуса има предимство? Всичко, което съм чел, е за градското придвижване. Може ли малко инфо?
Изображение

Hursa

Мнение от Hursa » 22 Мар 2013 22:23

Поне според мен, на основата на хибридната технология на приус, може да се направи автомобил специализиран за магистралата. Просто трябва да се подбере съотношение в трансмисията такова, че да позволява скорост 140-150 при ниски обороти на двигателя. Такъв автомобил ще се нуждае вероятно от по мощен двигател за да има задоволителна динамика от 0 км/ч до 150, няма да бъде толкова икономичен при движение с по ниска скорост или в града, но затова пък на магистралата ще бъде доста икономичен. И вероятно щеше да се купува много, ако магистралите не бяха 1-3% от общата пътна мрежа в на страните в европа, а бяха поне 10-30%.

петър

Мнение от петър » 22 Мар 2013 22:29

Ами да напиша и аз:).
Аз също имах огромното желание на карам високотехнологичен зелен автомобил "2 ра ръка"-Приус2,оглеждах се постоянно,четях ревюта и бла бла.Всичко чудесно докато не дойде деня да го тествам,е разочарование голямо sad.gif ,екземпляра беше в чудесно здраве нямаше забележки по ходовата или управлението,но някак си го чувствах "дървен".Един колега от Лекс форума ми каза,че са "лагерни колички" ама аз не вярвах.Аз ли имах големи очаквания-незнам,та така и не се стигна до засичане на разход или друго.Собственика каза че е изключително евтин за обслужване,по окачването било сходно с Ярис и цените били никакви:))Та така,иначе вътре ми хареса,многото ниши и местенца за това бях чел,челното стъкло дава илюзия за голям "простор",не ми допадна че като го понапънах малко,не видях оборотите,ама почна бая да ръмжи вътре:)))
Като сложим и това,че жена ми се изказа не ласкаво за дизайна:)) ми се секна устрема,Приус 3 изглежда доста по добре.
Те така,аз на ден карам 80-85 км,75 междуградско със скорост до 100 и останалите градско-не много натоварено движение.Разхода ми е 7.5 литра на 100.Мислех да го оптимизирам,като сменя автомобила,но прецених,че ще загубя много повече от евентуалните 5 литра на 100 които щяха да са при Приус.
Не съм против хибрид автомобилите,напротив,просто ще чакам този които ми пасва:)))).
Поздрави.

Hursa

Мнение от Hursa » 22 Мар 2013 22:37

Ами достатъчно е който и да е противник на хибридите да мине някой от проходите в България за да се убеди. Относително остър завой, намаляш преди да влезеш, двигателя се изключва, регенерира в батерията. Излизаш от завоя, до голяма степен използваш натрупаната енергия при забавянето. По малко натоварваш спирачките - също плюс за планината. Нямаш редене 3 ск 1 ск, 2ск, 3 ск. И така постоянно, десетки пъти при изкачването. Започваш да спускаш. Двигателя до долу мълчи, спирачките отново на многото завой при спуска по малко се натоварват заради регенерацията, когато ти е необходимо да ускориш - можеш на спуск да го направиш на ток до към 80 км, ел енергия на спуск, повече от достатъчно.
Последно промяна от Hursa на 22 Мар 2013 22:39, променено общо 1 път.

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 22 Мар 2013 22:39

петър написа: Всичко чудесно докато не дойде деня да го тествам,е разочарование голямо sad.gif
Аз също бях разочарован след първото возене biggrin.gif Но след това като помислих, стигнах до извода, че съм имал огромни свръхочаквания след толкова много четене по темата, гледане на един куп клипчета и т.н. А тройката е страхотна, спор няма. Но както бях писал и преди - не бих дал толкова пари, иначе е с много по-хубав дизайн (ех, тия фарове), двойката е като дървена в сравнение с нея laugh.gif
Изображение

Hursa

Мнение от Hursa » 22 Мар 2013 22:46

За приус 3 твърдят, че като динамика е съвсем различен, спрямо приус 2. Не съм карал приус 2, не мога да ги сравня. Но ауриса хибрида има, поне според мен, напълно нормална динамика, сравнима с дизел 2 литра. А за ленивите шофьори, необичащи постоянното превключване на оптималната скорост при ускорение и забавяне - хибрида има много по добра динамика.

Аватар
acf_prius

Мнение от acf_prius » 22 Мар 2013 22:59

Hursa написа:За приус 3 твърдят, че като динамика е съвсем различен, спрямо приус 2. Не съм карал приус 2, не мога да ги сравня. Но ауриса хибрида има, поне според мен, напълно нормална динамика, сравнима с дизел 2 литра. А за ленивите шофьори, необичащи постоянното превключване на оптималната скорост при ускорение и забавяне - хибрида има много по добра динамика.
В Приус 3 само съм се возил, не мога да ги сравня и аз.
Изображение

Hursa

Мнение от Hursa » 22 Мар 2013 23:16

Малко хора отчитат, че дадените от производителя ускорения за автомобил с ръчна скоростна кутия са достижими само за доста опитни шофьори, наясно със спортното шофиране и много добре запознати с възможностите на дадения двигател и дадената скоростна кутия. Но дори и такива шофьори предполагам, че използват тези пълни възможности в много редки случай при нормалните си пътувания.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 23 Мар 2013 00:28

zi_zi_top,
би било добра идея да отворим тема за благотворителност. Тук говорим за други неща. smile.gif

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 23 Мар 2013 00:39

петър написа:Ами да напиша и аз:).
Аз също имах огромното желание на карам високотехнологичен зелен автомобил "2 ра ръка"-Приус2,оглеждах се постоянно,четях ревюта и бла бла.Всичко чудесно докато не дойде деня да го тествам,е разочарование голямо sad.gif ,екземпляра беше в чудесно здраве нямаше забележки по ходовата или управлението,но някак си го чувствах "дървен".Един колега от Лекс форума ми каза,че са "лагерни колички" ама аз не вярвах.Аз ли имах големи очаквания-незнам,та така и не се стигна до засичане на разход или друго.Собственика каза че е изключително евтин за обслужване,по окачването било сходно с Ярис и цените били никакви:))Та така,иначе вътре ми хареса,многото ниши и местенца за това бях чел,челното стъкло дава илюзия за голям "простор",не ми допадна че като го понапънах малко,не видях оборотите,ама почна бая да ръмжи вътре:)))
Като сложим и това,че жена ми се изказа не ласкаво за дизайна:)) ми се секна устрема,Приус 3 изглежда доста по добре.
Те така,аз на ден карам 80-85 км,75 междуградско със скорост до 100 и останалите градско-не много натоварено движение.Разхода ми е 7.5 литра на 100.Мислех да го оптимизирам,като сменя автомобила,но прецених,че ще загубя много повече от евентуалните 5 литра на 100 които щяха да са при Приус.
Не съм против хибрид автомобилите,напротив,просто ще чакам този които ми пасва:)))).
Поздрави.
Петре, от първия път не става друже. Качи се няколко пъти и тогава! Това е така, защотот Приус не е обикновен автомобил на който си свикнал, а доста по различен. Получаваш напълно доказал се автомобил без детски болести и каквито и да е проблеми. Вземаш и знаеш, че няма неприятни изненади.
петър написа:Те така,аз на ден карам 80-85 км,75 междуградско със скорост до 100 и останалите градско-не много натоварено движение.Разхода ми е 7.5 литра на 100.Мислех да го оптимизирам,като сменя автомобила,но прецених,че ще загубя много повече от евентуалните 5 литра на 100 които щяха да са при Приус.
Направо си се утрепал за хибрид. При такъв преход Приус 3 ще ти даде разход под 4/100, а при повече опит в карането му гарантирано под 3,5/100. Предполагам Приус 2 ще е с около 0,5/100 повече. Също така при толкова км. е добре да помислиш и за някакво алтернативно гориво, ако търсиш голяма икономия. smile.gif

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 23 Мар 2013 07:28

Naskoro edin priatel si kupi prius 2. I na vaprosa kolko mu harchi: 6-7 l/100 v sofia beshe otgowora. wink.gif

Inache moia RX i na slizane ot shipka do gabrovo dade okolo 10l/100 biggrin.gif
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Публикувай отговор