Масло за скорости и диференциал АЕ92

Аватар
kofarata

Масло за скорости и диференциал АЕ92

Мнение от kofarata » 18 Фев 2013 10:42

Привет, ще сменям маслото в скоростите и не мога да открия какво точно да сложа и колко побира - тойотата е корола 1988 - 4AF - XL на 200,000 км. Също и маслото за диференциала - с предно е. Моля за подсказване :thumbsup:
Toyota Celica (T20) 7А
Toyota Corolla (АE92) 4А

xtreme

Re: Масло за скорости и диференциал АЕ92

Мнение от xtreme » 18 Фев 2013 14:24

Колата е старичка и най-вероятно попада в спецификацията на GL4. Трудно ще намериш такова масло(минерално) различно от SAE фиксиран коефициент, което означава, че зимата ще се сгъстява и няма да е готино :) Варианта е да минеш на нещо синтетично което покрива спецификацията GL4. Повечето магазини/потребители ще ти кажат 75W-90, или 80W-90, но ако не си правил никога обслужване на скоростната кутия, значи че имаш поизносени синхронизатори и т.н. Аз лично бих играл 75W-140. Разбира се това е лично мнение , не те ангажирам с него.Просто за мен GL4 спецификацията се различава доста от тази на GL5. Вискозитета на 75W-90 е по-скоро в съответствие с GL5, който е валиден основно за по-новите скоростни кутии, но ако е синтетика почти всички го дават съвместимо с GL4. Предполагам че покрива изискванията откъм защита, натоварване и т.н, но откъм вискозитет не мисля че ги покрива, разбира се това е мое мнение базирано личен опит.Според производителите и според документацията стандарта GL4 и GL5 няма нищо общо с вискозитета, и предполагам че в идеални условия трябва да е така, но от това което съм видял по магазините , не е точно така :)

Аватар
kofarata

Мнение от kofarata » 18 Фев 2013 16:14

Благодаря за мнението!
xtreme написа:75W-90, или 80W-90, но ако не си правил никога обслужване на скоростната кутия, значи че имаш поизносени синхронизатори и т.н. Аз лично бих играл 75W-140.
.. било сменяно маслото от предишния собственик, но аз искам да знам какво има вътре. Иначе скоростите работят повече от перфектно, но предполагам тъй като е стара колатa, ако не намеря заводско GL4, ще се вслушам в съвета ти. А за диференциала нещо?
Toyota Celica (T20) 7А
Toyota Corolla (АE92) 4А

xtreme

Мнение от xtreme » 18 Фев 2013 20:13

Те би трябвало да са заедно. Доколкото имам опит само 4х4 колите и задното предаване имат различни масла за диференциалите.Но може да има изключения разбира се.

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Japanese_fever » 18 Фев 2013 20:31

xtreme написа:Те би трябвало да са заедно. Доколкото имам опит само 4х4 колите и задното предаване имат различни масла за диференциалите.Но може да има изключения разбира се.
I az dokolkoto znam na pove4eto koli s predno diferenciala e vutre v skorostnata kutiq, t.e. smazva se sus su6toto maslo.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

Публикувай отговор