Няма парно Рав4 1996 година..

Аватар
gsisport

Няма парно Рав4 1996 година..

Мнение от gsisport » 12 Яну 2013 14:41

Колеги проблема се появи откакто застудя, парното в колата изчезна или по-скоро духа едвам топло, прави ми впечатление, че едната тръба която излиза от радиатора предния не е толкова вряла колкото другата, дали е от термостата само, защото когато пипна двете тръби които влизат към купето (към радиаторчето на парното) са врели и двете.А при дълго каране дори и перката на охлаждането се включва.Къде да търся проблема, моля за съвети :)

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Re: Няма парно Рав4 1996 година..

Мнение от zi_zi_top » 12 Яну 2013 16:32

Долей си антифриз. :thumbsup: Но след това задължително виж откъде се губи антифриза.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
gsisport

Мнение от gsisport » 12 Яну 2013 18:08

Има антифриз и в радиатора и в разширителния съд. :)

alalexll

Мнение от alalexll » 12 Яну 2013 20:38

gsisport написа:Колеги проблема се появи откакто застудя, парното в колата изчезна или по-скоро духа едвам топло, прави ми впечатление, че едната тръба която излиза от радиатора предния не е толкова вряла колкото другата, дали е от термостата само, защото когато пипна двете тръби които влизат към купето (към радиаторчето на парното) са врели и двете.А при дълго каране дори и перката на охлаждането се включва.Къде да търся проблема, моля за съвети :)
Не е нормално да ти се вклучва перката след дълго каране особенно сега в тия студове освен ако не си я карал в червената зона на оборотомера.А иначе нормално е изходящия маркуч да е по хладък от входящия сега, естествено има друг момент колко е по хладак.За радиятора на парното така трябва да е, врели и двете тръби входящ и изходящ.А защо нямаш парно търси в някоя от клапите под таблото,и зада не си помислиш че пиша глупости ще се убоснова.Март месец миналата година сменях всичко под таблото радиятор парно и цялата коруба която върви с него едно голямо пласмасово нещо с много клапи и клапанчета.Ако го видиш ще се чудиш къде се побира това нещо под таблото.Та от както направих тази операция аз нямам парно,ранна пролет на 2011 имах нужда на няколко пъти да пускам парното и усетих че не е същото парно както със старото радиаторче но се ядваше тогава и реших че не е проблем чак толкоз,но сега в тези -11 градуса си е направо клинч в колата.Това което ми прави впечатление при мен,когато дам лоста на крайно ляво положение на студено лоста не може да отиде до крайно положение има още 1 деление но неможе повече.Когато дам в крайно дясно положение на топло отива си до края което ме навежда на мисълта че,има още ход да затвори напълно въздуха но не може повече защото опира в пластмасата на таблото.Та цялата ми мисъл е ,че при мен клапата не затваря на 100% и от там парното духа хладко ,но сега ми е по студено да разглабям отколкото да се движа така с хладко парно, ще се прави на пролет.Та виж и при теб клапите. Това може да е една от причините за хладкото парно при положение че и двете тръби входяща и изходяща на радиатора на парното са врели.Така мисля аз.По скоро ме притеснява защо те се вклучва перката след дълго каране на висока скорост.????????????

Аватар
gsisport

Мнение от gsisport » 13 Яну 2013 09:40

Не включва се след каране 20 км поне градско, после като спра и оставя колата да работи на празен ход перката се включва за малко

alalexll

Мнение от alalexll » 13 Яну 2013 13:47

gsisport написа:Не включва се след каране 20 км поне градско, после като спра и оставя колата да работи на празен ход перката се включва за малко
Пробвай сутрин на студено ,запали двигатела и след 10мин. пипни маркуча който влиза в радиатора,ако е хладак проблем с термостата.Днес се рових в моята равка ,на -2 градуса изчаках оборотите да си станат като на загрял двигател 750 входящия маркуч трябва да ти е напълно леден като външната температура.Маркучите за и от парното вече почваха да парят,но термостата още не беше отворил.Смея да твърдя че моя е работещ защото го смених лятото оригинален от ТМауто. Имам предвит това да ти е критерии за проверка на термостата в полеви условия.А иначе след 20км каране градско и после колко време държиш колата на празни обороти докато вклучи перката, ако я държиш 30 мин. ми то нормално да се вклучи по някое време.Горе доло и аз карам толкова км. докато се прибера от работа за да засека на мен кога ми се вклучва перката ,и дали ще се вклучи в тоя студ на вън.Преди малко рових по лостовата система на парното,успях да си върна жилото в нормалното си състояние,демек в крайно ляво и крайно дясно положение да си застава лоста. Предполагам при мен се еслучило при монтажа на парното не са застопорили кожуха на жилото където трябва и беше мръднало около 0.5см на пред и така готаго давах лоста в крайно студено имах още едно деление до края а то не можеше да стигне.За топлото беше обратно стига в крайно дясно но пък като гледах отдоло имаше още възможност до край но не можеше от пластмасата но тоблото тя пречеше.Та отрегулирах го тово и сега всичко е ок, като чели парното дойде,но зада не си въобразявам утре сутрин ще разбера вече със сигорност дали съм го оправил.Всичко това го пиша за да ти дам насока и на теб.Ако разбирасе проблема ти не е от друго естество,като например леко издухала гарнитура и пълни системата с газове,но това е в най лошия сценарии дано не е това.Ако от някаде ти губи антифриз веднага ще си проличи в компесационния резервоар,нашите равки се самообездушават сами, нямаме пробки или там други врътки за обезвъздушаваме,така че веднага ще проличи от липсата на антифриз.Ако излезе че термостат е наред и радиатора на парното не е запушен и клапите си затварят и отварят на 100% обърни внимание на газове в охладителната система.Успех.

Аватар
gsisport

Мнение от gsisport » 27 Яну 2013 14:07

Тези дни парното напълно изчезна, маркучите които влизат в купето са врели но парно няма, интересното е че на загрял мотор напълно, когато спра вентилатора на купето поседи 1 минута и го пусна за 5 секунди подухва леко топло и след това спира.Тоа ме навява на мисълта запушено радиаторче на парното...

alalexll

Мнение от alalexll » 27 Яну 2013 14:41

[quote="gsisport"]Тези дни парното напълно изчезна, маркучите които влизат в купето са врели но парно няма, интересното е че на загрял мотор напълно, когато спра вентилатора на купето поседи 1 минута и го пусна за 5 секунди подухва леко топло и след това спира.Тоа ме навява на мисълта запушено радиаторче на парното...[/quote
Не е запушено,няма с какво на 100% съм убеден.Имаш въздушна тапа .Преди да правиш каквото и да е по радиаторчето виж как ти е гарнитурата на двигатела.Пробвай метода с фунията елементарен е и нищо не ти коства,може пък така и да изгониш въздуха.Трябва ти фуния от тези пластмасовите за бензин отвиваш капачката на радиатора слагаш фунията и палиш двигатела.Постъпенно антифриза ще изпълни фунията но няма да прелее не се притеснявай.Така ситемата ти няма да е под налягане и може по лесно да излезе въздуха нещо като обезвйздушаване на системата,но така се и проверява дали ти е издухала гарнитурата на главата ако балбука.Държиш така докато не отвори и големия кръг.Ако не бълбука въобще във фунията дори след отваряне на големия кръг тогава можеш да мислиш за радяторчето за смяна или отпушване.Успех.

Публикувай отговор