Авенсис 1.6 VVT-i докарва звук като дизелов

alexvinchev
Обратна връзка:

Авенсис 1.6 VVT-i докарва звук като дизелов

Мнение от alexvinchev » 03 Яну 2013 22:57

Здравейте колеги,
имам странен проблем с моя Avensis (Avensis 2, 1.6 VVT-i, 130000км, рег. 07.2004, закупен като употребяван от ТМ Ауто 09.2010 година).
Проблема се изразява в това, че мотора започна да шуми странно. При тихи обороти трака като дизелов.

Сега прочетох из форума, търсех подобен на моя проблем, но не намерих тема за такъв мотор. В една от темите четох за тест с включване на климатика, който проверих преди малко. При включване на климатика оборотите на двигателя се вдигат, шума се променя (тракането се учестява), но не изчезва. При около 2000 оборота вече не мога да определя дали се чува тракащия шум, но като цяло дори при тези обороти двигателя е доста шумен, а по мои впечатления/спомени не беше така преди.

Новото, което забелязах при теста преди малко е някакво леко скърцане откъм двигателя при ниски обороти (под 800).

Сутринта ходих на преглед / диагностика в сервиз и такова скърцане нямаше. Имах светещ "Check Engine" от преди празниците, който се оказа, че е "Low efficiency" на катализатора.
Още когато закупих автомобила имах същата грешка и смених катализатора. Оказа се запушен, но тогава го отдадох на често палене на автомобила съчетано с кратка работа докато е отлежавал в ТМ Ауто. От смяната на катализатора до новото светване на лампата изминах около 27000км. Според техниците днес, скъсяването на живота му може да е индикация за проблем в двигателя. Изчистихме грешката, ще видя дали ще се появи отново.

Според техниците, тракането се чува в средата на двигателя, а не откъм ролките/ремъка. Двигателя на този модел е с верига.

Интересува ме някой имал ли е подобно изживяване, евентуално да има идея за какво става на въпрос или какви тестове да се направят за установяване на проблема. Днес нарочихме проблем във VVT-i системата, ама с това скърцане от преди малко се чудя дали не е някоя ролка, водна помпа или нещо друго.

Не съм ходил в ТМ Ауто, защото нещо не им вярвам на сервиза заради някои сценки около схемата "Проверени употребявани автомобили", при което получих автомобил с дефектен катализатор и неработещи помпи за миене на стъклата, а без малко и със счупен и "оглозган" десен фар. За щастие търговеца беше свестен и си смених само катализатора за своя сметка...
Все пак може да мина и там като последна инстанция, ако утре има свободен час...

Последно искам да добавя, че няма промяна в поведението на автомобила. Върви си както и преди. Карам с V-Power, защото с "обикновените бензини" не ми харесва как се държи.
Изображение

lubooo

Re: Авенсис 1.6 VVT-i докарва звук като дизелов

Мнение от lubooo » 03 Яну 2013 23:56

възможно е да е от всмукателния колектор , при мен имаше подобно тракане ако се окаже че е от него мога да ти дам съвет как да си решиш проблема за без пари :thumbsup:
Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE

nikito507

Re: Авенсис 1.6 VVT-i докарва звук като дизелов

Мнение от nikito507 » 19 Яну 2013 11:42

zdraveite i pri men se 4uva edno trakane ot kam vsmukatelnite kolektori.traka kato na plasmasa.ot kakvo moje da e.stava vapros za toyota avensis 1.6vvt

Публикувай отговор