Идея за задна чистачка.
Идея за задна чистачка.
Имам КоролаЕ11 и доста свободно време та се замислих нещо. Възможно ли е задната чистачка да се направи така, че да спира в долно, а не както е сега, в горно положение? Гледах клип някъде в който на същата Е11 хечбек чистачката беше долу и затова предполагам, че може да се направи. Вероятно в моторчето има крайни изключватели за двете положения, въпроса е какво да се пипне и как?
И накрая да пожелая весели празници на всички колеги и много и безаварийни километри през 2013-та.
И накрая да пожелая весели празници на всички колеги и много и безаварийни километри през 2013-та.
Toyota Corolla
-
- Благодарил/а: 28 пъти
- Получена благодарност: 17 пъти
Re: Идея за задна чистачка.
Според мен това, че чистачката е конструирана да стои горе а не долу смятам че има предимства. Стоейки вертикално на нея не се задържат всевъзможни мръсотии, които докато се измие стъклото трият по него макар и на мокро поне 2-3 пъти. 2-ро при натрупване на сняг мощността на мотора е облекчена около 2 пъти заради това че усилието да се изчисти се прилага в посока на тежестта му, а не обратно. Облекчено е моторчето и при замръзване тъй като върху перото не се задържа вода. Карал съм коли , на които задната чистачка спира в хоризонтално положение. Забелязал съм, че отзад винаги са мърляви понеже лесно задържат мръсотии и живота на перото е доста къс. Дори от прах и завалял дъжд- прахта от стъклото отива на перото и си стои върху него. А при вертикалното перо всичко това се стича надолу.
Весели празници !
Весели празници !
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
Това е съвсем логично и е точно така, но е факт, че на повечето нови (а и не много нови) коли задната чистачка спира долу. Пък и много хора са ме питали защо моята е горе, явно долу изглежда по-добре... Но не е проблем де, просто съм любопитен дали някой колега е правил подобно нещо. Във VW форума имаше такава тема, но за Голф2, не ми върши работа...
Toyota Corolla
-
- Получена благодарност: 1 път
Що си мислиш че принципа на действие на задните чистачки е различен... или може би Дензо слагат там микропроцесор и безконтактни датчици?iwan33 написа:... Във VW форума имаше такава тема, но за Голф2, не ми върши работа...

Не се изразих правилно. Всъщност не мога да намеря въпросната тема...
Toyota Corolla
-
- Благодарил/а: 28 пъти
- Получена благодарност: 17 пъти
Не бих променил японската идея. Ни най-малко пък заради външен вид и при това че функционалността е преценена по-добре. Бих посъветвал приятелите да си вдигнат чистачката нагоре да стои точно където и през тази част на стъклото се гледа почти никога.
Toyota Corolla E11 1,3; Yaris SCP90 1,3 VVTI; Auris E15 1.33 VVTI;
Весела Коледа на всички! Намерих въпросната тема, но не ми върши работа. Там просто се променя положението на един лост, докато при Тойота чистачката е закрепена директно върху вала на редуктора. Та въпроса ми остава открит...
Тук: http://www.youtube.com/watch?v=Su6InPsK ... page#t=20s може да видите какво искам да направя.
Тук: http://www.youtube.com/watch?v=Su6InPsK ... page#t=20s може да видите какво искам да направя.
- Прикачени файлове
-
- VW Golf2.JPG (59.35 KiB) Преглеждано 1178 пъти
-
- Toyota.png (8.84 KiB) Преглеждано 1178 пъти
-
- normal_corolla-e11-tuning_286929.jpg (100.1 KiB) Преглеждано 1172 пъти
Toyota Corolla
-
- Получена благодарност: 1 път
Подобна мотовилкова система в умален размер има и вътре в редуктора на тойотския мотор. Ако не си съвсем на вие с механиката ще се справишiwan33 написа:... Намерих въпросната тема, но не ми върши работа.
Re: Идея за задна чистачка. Готово!
Всъщност се оказа наистина елементарно. На снимките може да видите резултата, както и решението, ако някой е любопитен. Как става? Работата е за 15 минути. Разглобява се редуктора, вътре има голямо, бяло зъбно колело с четири отвора и един бронзов щифт. Премествате щифта в отсрещният отвор и това е. На снимката се вижда къде е бил (празният отвор) и къде съм го преместил. Другите два отвора са пълни с грес, но си личи и те къде са... Сглобявате, монтирате, регулирате положението на рамото спрямо оста и готово, чистачката пак си работи, но вече спира долу и (лично според мен) изглежда по-добре.
- Прикачени файлове
-
- Резултата.jpg (134.13 KiB) Преглеждано 1136 пъти
-
- Решението.jpg (167.18 KiB) Преглеждано 1136 пъти
Toyota Corolla