kiik написа:...кое е най-лощото което може да и се случи при това положение?
Сутрин след палене при изключително ниска температура следи температурата на мотора- ако не се повиши в първите 2-3 минути до ненормално високи стойности карай смело. Не е замръзнал. Но ако загрее - веднага спирай мотора докато не си изкривил главата.
В последните години се доверявам на Приста концентрат на -70 гр / 7-8 лв. е/ и го разреждам сам 1:1 или 1:1,5. Не ми се е случвало да замръзне, 3 коли са навън по таз схема. Ако е червен- да го меря ами той син, живота му е 2-3 г и после нов. Избягвам да доливам вода, а ако се наложи- винаги знам какво количество е долята и никога варовита. На първата бензиностанция след което съм купил концентрат и съм долял адекватно количество така, че да се поддържа минимална температура на замръзване под -20 до -30 гр. Независимо, че може да е август. После не меря и не мисля за антифриз.
kiik написа:...Обясняваха как при ниски температури, при някои коли, заради водна помпа и т.н може даже да доведе до скъсване на ангренажния
Може да се скъса ангренажа при замръзване, а може и да блокира водната помпа заради каране със стар антифриз с изпарили се антикорозионни добавки или продължителна употреба на вода което води до удар на бутала с клапани, съответно тежък ремонт на тези, на които водната помпа се върти от ангренажния ремък. При тойотите мисля че не е толкоз опасно.