Здравейте,
След първия сняг колата беше стояла няколко дена непочистена и с прибрани странични огледала. След като я почистих, шофьорското огледало не се отваря докато не се загреят огледалата. След като се отвори, няколко пъти пръсках със силиконов шпрей, но това огледало при следващо престояване в студа не се отваря докато не се подгрее. Възможно ли е да е попаднала водя при моторчето и въпреки силиконовата смазка, да си замръзва? Интересното е, че другото огледало няма проблеми, а и то беше натрупано със сняг. Наистина пропуснах преди да паднат студовете още тогава да напръскам със силикона и сега патя.
Има ли смисъл да я карам на сервиз или мога сам да сваля огледалото и ако има вода да го изчистя хубаво и да намажа с някаква смазка за да предотвратя следващо замръзване на вода ако попадне там?
Edit: Забравих да спомена, колата е Toyota Avensis Combi 2007
Проблем с отварянето на странично огледало
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Re: Проблем с отварянето на странично огледало
На твое място не бих ползвал тази функция в такива метеорологични условия. 

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
-
Абсолютно подкрепям колегата.zi_zi_top написа:На твое място не бих ползвал тази функция в такива метеорологични условия.
А по твоят въпрос пробвай със WD40,дават го че прогонва влагата,разтваря боклуци и смазва.Лично аз съм много доволен от него.
Без Toyota , засега .......
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 336 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
При мен замръзва сектора, който по принцип е закрит от огледалото, когато е отворено, но се открива при сгънато огледало....
Снега няма проблеми - огледалото го избутва. Но тъй-като пластмасата е черна, явно през деня снега се стопява и става на лед точно в този хоризонтален участък.
И прави ледена преграда - огледалото няма как да се завърти през леда. Защитата на механиката при мен е механична - чува се 'чат' и огледалото остава да се движи свободно, като изскача от фиксатора към моторчето (същото става, и ако например силово се натисне огледалото)..
Връщането на положението в 'сгънато' отново връща огледалото във фиксатора.
Затова зимата избягвам да ги сгъвам огледалата, освен, ако дълго време колата няма да стои 'безстопанствена'...
Тогава ги сгъвам, и след това за около 5 минути успявам да почистя леда от тази контактна площ. След това огледалата си се движат безпрепятствено...
Снега няма проблеми - огледалото го избутва. Но тъй-като пластмасата е черна, явно през деня снега се стопява и става на лед точно в този хоризонтален участък.
И прави ледена преграда - огледалото няма как да се завърти през леда. Защитата на механиката при мен е механична - чува се 'чат' и огледалото остава да се движи свободно, като изскача от фиксатора към моторчето (същото става, и ако например силово се натисне огледалото)..
Връщането на положението в 'сгънато' отново връща огледалото във фиксатора.
Затова зимата избягвам да ги сгъвам огледалата, освен, ако дълго време колата няма да стои 'безстопанствена'...
Тогава ги сгъвам, и след това за около 5 минути успявам да почистя леда от тази контактна площ. След това огледалата си се движат безпрепятствено...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Явно и аз ще избягвам да използвам тази функция през зимата. Интересно е дали лесно се сваля огледалото, поне отдолу има само 3 болта, за да погледна дали има вода и евентуално да сложа смазка?
Миналата зима карах 1 ден без огледала точно защото в една виелица ги бях сгънал. От тогава забравям за това копче зимата 

Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL
Огледало което е с автоматично сгъване не може да се сгъне ръчно защото системата се ошашква и се опитва после да го отвори пак автоматично и става мазало (щракане, цъкане, луда работа). Или автоматично трябва да се прави или въобще да не се прави.
Аз освен това препоръчвам спрей против замръзване а не силиконов (не знам дали говориш за същия). Другият вариант който аз използвам понякога - размърдвам огледалото няколко сантиметра наляво надясно преди да го отвориш с копчето. Така можеш да избегнеш някакъв фал при замръзнал механизъм.
Аз освен това препоръчвам спрей против замръзване а не силиконов (не знам дали говориш за същия). Другият вариант който аз използвам понякога - размърдвам огледалото няколко сантиметра наляво надясно преди да го отвориш с копчето. Така можеш да избегнеш някакъв фал при замръзнал механизъм.
TOYOTA AVENSIS 2.0 VVT-I D4
- Freedom
- Благодарил/а: 9 пъти
- Получена благодарност: 12 пъти
Наскоро и моите се бяха обледенили в прибрано положение. Полях с гореща вода хоризонталните площадки в зоните на сгъване и ги разтворих без проблем. Водата вероятно е замръзнала след това, но за момента свърши работа. От тогава избягвам да ги прибирам при отрицателни температури.