Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
-
Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Мнение
от Kiki » 05 Дек 2012 20:46
E60_Power написа:
Любопитен съм да разбера кой е този орган, който ще ме глоби за това, че карам с чисто нови летни гуми / давам просто пример, иначе съм със зимни / и на какво основание ще ми състави акт?
За сега няма законово основание, но имам чуството, че в най-скоро време ще го има, защото много упорито се говори по всички медии по въпроса.

Ако питаш мен, съм на мнението, че трябва да се намери в най-сноро време това законово основание, защото никак не ми се иска заради някой безрасъден колега да си карам колата на тенекиджия и бояджия.
Да не говорим за най-лошото, което може да се случи.

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
Kiki
-
Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
-
Обратна връзка:
Мнение
от Vesko » 06 Дек 2012 00:59
Kiki написа:E60_Power написа:
Любопитен съм да разбера кой е този орган, който ще ме глоби за това, че карам с чисто нови летни гуми / давам просто пример, иначе съм със зимни / и на какво основание ще ми състави акт?
За сега няма законово основание, но имам чуството, че в най-скоро време ще го има, защото много упорито се говори по всички медии по въпроса.

Ако питаш мен, съм на мнението, че трябва да се намери в най-сноро време това законово основание, защото никак не ми се иска заради някой безрасъден колега да си карам колата на тенекиджия и бояджия.
Да не говорим за най-лошото, което може да се случи.

Ходенето на тенекиджия си е много досадно.... само дето къде е гаранциата, че ако другата кола е била със зимни гуми, а не с летно е щяло да то се размине? Както много пъти писах напоследък, карал съм и с летни гуми зимата. И само едно птп имам в този период (блъснах шефа си) biggrin.gif От както съм със зимни гуми зимата ПТОтата ми са повече. Та къде е "далаверата" от зимните гуми?
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г

Vesko
-
slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Мнение
от slowtraveler » 06 Дек 2012 12:01
Въпреки, че карам със зимни гуми, не смятам, че трябва да бъде вкарано в закон това нещо...
Какво ще стане например с джиповете, дето повечето им гуми са 'по-рошави' от зимните на леките автомобили?
Колега кара луксозни коли от край време (всичките 4х4) и никога не е слагал зимни гуми. И го разбирам... Няма ПТП, въпреки, че е екстремен водач...
При пряко сравнение между Авенсиса и приблизително същия размер седан по едни заснежени и заледени баири, се оказа, че авенсиса със зимни гуми се държа много по-зле от колата на колегата с изтрити летни галошки (високоскоростни, дето и като нови грайферчетата са им едва забележими).
И като тръгване, и като спиране...
Та затова и не смятам, че за нашите ширини трябва да има такова задължително условие...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
mirott
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
Мнение
от mirott » 06 Дек 2012 12:09
Но ще има! Както и карането на фарове! Защото вместо да ограничат идиотите и неуките да управляват автомобили по пътищата търсят под вола теле. Дори и вола да е гей, няма как да роди теле...! Гледат да вземат парите на хорицата по всевъзможни начини граничещи на моменти с рекет, а всъщност нищо не се променя! И ако изобщо се промени то не е към добро...
По темата. Монтирам зимни гуми, сипвам зимна течност за чистачки и евентуално подменям последните с нови. Вериги, метличка, стъргалка...! Нищо по-специално от обикновенно-автомобилите ми винаги са в кондиция...
mirott
-
andrian999999
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 1 път
Мнение
от andrian999999 » 06 Дек 2012 23:31
ss_mitko написа:Искам да помоля колегите които не са си подготвили колите за зимата или самите те не се чувстват уверен да намерят друг транспорт за предвижване.Падна първият сняг и започнаха задръстванията заради коли с летни гуми.По бул.Черни връх от Хемус нагоре имаше поне седем закъсали коли,просто буксуваха на едно място.На долу същото полужение,колите подпряни в тротоара или в предната кола за да не се пързалят.
КОЛЕГИ ПО ТОЗИ НАЧИН РИСКУВАТЕ НЕ САМО ВАШИЯТ НО И НАШИЯТ ЖИВОТ.
колега повярвай ми никой с летни гуми не застрашава твоя живот, това са пълни глупости!!! с летни гуми на сняг по черни връх не може да вдигнеш 50км/ч. Човекът които кара кола с летни гуми на сняг е предпазлив и едвм пъпли по пътя да се добере до вкъщи единствено може да направи задръстване
професионален мапер
andrian999999
-
andrian999999
Мнение
от andrian999999 » 06 Дек 2012 23:53
mirott написа:Но ще има! Както и карането на фарове! Защото вместо да ограничат идиотите и неуките да управляват автомобили по пътищата търсят под вола теле. Дори и вола да е гей, няма как да роди теле...! Гледат да вземат парите на хорицата по всевъзможни начини граничещи на моменти с рекет, а всъщност нищо не се променя! И ако изобщо се промени то не е към добро...
По темата. Монтирам зимни гуми, сипвам зимна течност за чистачки и евентуално подменям последните с нови. Вериги, метличка, стъргалка...! Нищо по-специално от обикновенно-автомобилите ми винаги са в кондиция...
тук си много прав

аз съм много против фаровете, да не сме Швеция и половината година да е тъмно за да караме на фарове. Най- обичам август месец ще ослепя от слънцето и полицай да ме спре и глоби, че съм забравил да си включа фаровете. рядко има и такива полицай който са ме подсещали със знак на ръката да си включа фаровете това е човек за уважение, но за съжаление на село нема работа и отиват в големя град и стават полицай, и понеже някои са много пробивни пумяри, лицемери и тн..... кариеристи , ще преебът всеки за да растат нагоре..... и така почти навсякаде с лумпени пълно професионалисти много малко
професионален мапер
andrian999999
-
Даниел Чобанов
Мнение
от Даниел Чобанов » 07 Дек 2012 07:13
Като стана въпрос за полиция чувам от познати че в София взели да правят проблем на пътя за зимни гуми.Има ли нещо вярно?Струва ми се тъпо при положение че още не са задължителни а препорачителни.По закон знам че над 1,6мм няма проблем.
Даниел Чобанов
-
ss_mitko
Мнение
от ss_mitko » 07 Дек 2012 08:31
andrian999999 написа:ss_mitko написа:Искам да помоля колегите които не са си подготвили колите за зимата или самите те не се чувстват уверен да намерят друг транспорт за предвижване.Падна първият сняг и започнаха задръстванията заради коли с летни гуми.По бул.Черни връх от Хемус нагоре имаше поне седем закъсали коли,просто буксуваха на едно място.На долу същото полужение,колите подпряни в тротоара или в предната кола за да не се пързалят.
КОЛЕГИ ПО ТОЗИ НАЧИН РИСКУВАТЕ НЕ САМО ВАШИЯТ НО И НАШИЯТ ЖИВОТ.
колега повярвай ми никой с летни гуми не застрашава твоя живот, това са пълни глупости!!! с летни гуми на сняг по черни връх не може да вдигнеш 50км/ч. Човекът които кара кола с летни гуми на сняг е предпазлив и едвм пъпли по пътя да се добере до вкъщи единствено може да направи задръстване
Не си прав, че не застрашава живота.Точно по бул. Черни връх като пускаш от Японскят хотел на долу има пешеходна пътека пред училището.Ако не можеш да спреш докато пресича някое дете какво става???Дори да караш с 10км. можеш повлечеш някой.Онзи ден видях доста коли натиснали спирачкте и се носят надолу като шейна.
ss_mitko
-
digitalpr
Мнение
от digitalpr » 07 Дек 2012 09:42
Твърдо съм ЗА въвеждането на закон, за задългителни зимни гуми.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL
digitalpr
-
Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Мнение
от Kiki » 07 Дек 2012 12:20
andrian999999 написа:
колега повярвай ми никой с летни гуми не застрашава твоя живот, това са пълни глупости!!!
Андрианчо, тука, батко изобщо не си прав.
Щом летните гуми са по-рискови от зимните, значи са и по-застрашаващи сигурността.
Огледай се и виж, че повечето коли с летни гуми в момента са служебни-личи си по надписите на тях.
Повечето работодатели не дават пари за зимни гуми, а колите се карат от кой ли не.
Колкото до фаровете, те подкрепям напълно.

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
Kiki
-
veso_hds
- Благодарил/а: 51 пъти
- Получена благодарност: 39 пъти
Мнение
от veso_hds » 07 Дек 2012 14:49
Даниел Чобанов написа:Като стана въпрос за полиция чувам от познати че в София взели да правят проблем на пътя за зимни гуми.Има ли нещо вярно?Струва ми се тъпо при положение че още не са задължителни а препорачителни.По закон знам че над 1,6мм няма проблем.
По сега действащия ЗДП зимните гуми нито са задължителни,нито препоръчителни.В него дори изобщо не съществуват понятията "летни" и "зимни" гуми,а само изисквания за износване на протектора, както правилно си отбелязъл, до 1,6мм.Така че никой орган няма право да ви прави проблеми-нито в София,нито другаде.
Тойота РАВ 4 D4D-2002г.
veso_hds
-
Даниел Чобанов
Мнение
от Даниел Чобанов » 08 Дек 2012 08:55
Лично на мен проблеми няма да ми правят .Както споменах по горе зимата винаги я посрещам готов защото ми се налага да пътувам често.Просто ми стана любопитно от хорските приказки.Интересното в нашия град че ако падне сняг и че без зимни гуми си обречен защото на всякъде е стръмно.
Даниел Чобанов
-
andrian999999
Мнение
от andrian999999 » 10 Дек 2012 14:43
ss_mitko написа:
Не си прав, че не застрашава живота.Точно по бул. Черни връх като пускаш от Японскят хотел на долу има пешеходна пътека пред училището.Ако не можеш да спреш докато пресича някое дете какво става???Дори да караш с 10км. можеш повлечеш някой.Онзи ден видях доста коли натиснали спирачкте и се носят надолу като шейна.
да колега навремето му викахме стъкленото у-ще 122-ро маи беше , но като погледнеш нагоре и виждаш пързаляща се кола с 10км/ч ще се предпазиш няма да тръгнеш да пресичаш, мисълта ми беше ,че при лошо и хлъзгаво време скоростта е ниска и има леки птп и смачкани ламарини , НО дойде ли лятото скоростта се вдига и стават тежките произшествия ,и жертвите (всеки от нас е карал със 160км/ч) да не говорим лятото като тръгнат в петък за морето какви състезатели има ( същите зимата горе вечер на витоша ги подминавам с баничарка), пак хубаво че се качват на Витоша а не по улиците.
професионален мапер
andrian999999
-
Владислав
Мнение
от Владислав » 10 Дек 2012 15:20
По принцип идеята е ВИНАГИ да контролираш колата си.А не да разчиташ някой (особено дете с I-pod в ушите) да прецени, и да не тръгва да пресича.И после никой няма да се интересува с какви гуми си и с колко си карал.Не че със зимни гуми имаш някаква гаранция, но ШАНСА да избегнеш ситуация е по-голям.
Е, вчера като бях със зимни гуми, пак се въртях странично при опит да изкатеря стръмна улица в "Княжево".Ама поне се въртях "контролирано".... laugh.gif laugh.gif laugh.gif
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...
Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6
Владислав
-
Me4oKyX
-
Обратна връзка:
Мнение
от Me4oKyX » 10 Дек 2012 22:47
Има много региони, където зимните гуми са доста наложителни, има и места, където повече от 5см трупа през 5 години...... Но реално си е всичко до задволанното устройство. Нищо друго не може да подобри положението по улиците... Аз зимни гуми на Королата слагам само предни, защото е 90% в Пловдив и региона, а тук рядко има снек особено дълго, а и като има бърза работа нямам, но поне тръгвам лесно и спирам лесно. А сега бащата кара Королата, аз запалих джипара, той е със всесезонни Бриджстонки, тия гуми са ЧУК!! Спират на лед приказно, днес много ги тествах biggrin.gif И на предишния дърт джип си го карах само с такива Бриджстоунки и по горите и планините нямало е грижа... А ако има закон, ходи обеснявай, че тази гума покрива и става за зимата ..... Така че, реално колеги - всичко е в глЪвЪтъ на задволанното устройство

Me4oKyX