Зимата идва! Шофьори, готови ли сте? Кои за колко $ ?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
stefan_stz
Получена  благодарност: 1 път

Зимата идва! Шофьори, готови ли сте? Кои за колко $ ?

Мнение от stefan_stz » 25 Ное 2012 20:48

Кой какви гуми е сложил? ДУНЛОП = 220лв / 2-ра от 1 приятел /
Течност за чистачки ? - 5лв от carfura
Антифриз червен или син слагате? - моят е син / така я купих /
Акумулатор - МОНБАТ = 140лв.
4 нови свещи смениха ги в toyota като я обслужваха.

също си взимам от някоя аптека спирт и си мажа прозорците от вътре и не се запотяват много...

:whistle: :whistle:
Toyota Avensis 04/2003 1.8 VVT-i , 1zz-fe

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 97 пъти
Получена  благодарност: 177 пъти

Re: Зимата идва! Шофьори, готови ли сте? Кои за колко $ ?

Мнение от Akima » 26 Ное 2012 15:58

Гуми:GY UltraGrip 7 /очертава им се последен сезон - макар,че имат много грайфер/;
Джанти:OEM железни;
Налягане на гуми:2.2 атм - смес SecurPneus;
Антифриз:Toyota LongLife /сменен напълно преди 14 месеца/;
Акумулатор:Bosch Silver S5 /по-голям не се събира в нишата/;
Свещи:Denso Iridium Power IK16/на средата на експлоатационния живот/;
Течност за чистачки:Sonax концентрат за -30 °C;
Фарове:Osram UltraLife H4;
Габарити:W5W LED 1-3W - предни + осветление на рег.№;
Чистачки:Bosch - най-базовите/смяна на всеки 6 м или по-рано/.

Стандартен комплемент от препарат за размразяване и стъргалки - естествено,намиращи се в торба в нас;

Обработка на уплътненията с глицерин при по-ниски температури.

Багажник:
Вериги - стандартен модел - слагани само за проба;
Въже за теглене х2;
Течни вериги;
Самоделни кабели за подаване на ток/многожилни с голяма квадратура/ - поздрави на колегите с дизели; :whistle:
Ако пада голям сняг слагам и един шанцов интрумент на ~ 70-80 години/с "дупчици" по края на сапа/.

Обмислям:
Третиране на предното стъкло против мръсотия и прах с Нано частици;
Монтаж на ДРЛ модул.
Чакам внос на зимен Sonax 1:100 Концентрат - ако не ще се съберем да пробваме може ли да се поръча спирт от ДЕ или е стока с "двойна" употреба. wink.gif
Евентуално покупка на Текстилни вериги.

Поздрави. cool.gif
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 341 пъти
Получена  благодарност: 371 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Ное 2012 17:46

Никаква специална подготовка не правя ...
За какво ми е, ако колата се поддържа в нормален вид ?!
Антифриза няма какво да го пипам - само на 4г/92х.км (дават му 11г/200х.км) и е с добро ниво.
Гумите - като застудее, ще ги сменя (заедно с джантите са ми и работата става за 15 минути пред блока).
Лопатката, въже и т.н. са си винаги в багажника.
Да, течността за стъклата и фаровете вече е зимна в цялата система (прекарах се, че взех Sonax - предни години бях много разочарован от зимната им течност, но се сетих след като я налях - 5л)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
andrian999999
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от andrian999999 » 27 Ное 2012 00:10

подготовка за зимата!
1. Сваляне на паметника на ръждата от вилата , плащане на каско (мъка) откак Маргените не са в БУЛ ИНС я нема застраховката за кражба до 10 000лв за 50лв
2. Пръскане от долу с 3-шпрея от типа на вд40 щтото незнам от къде да купя парафин.
3. Зимни гуми на 5 години последен сезон (ако има пари че купя по малък цолаж нови гуми 205 /55р16)
4. В багажника- НИЩО оти е много тежка , резервната гума седи в мазето
5. за смяна на ремък и ролки съм требе да давам 300лв на тойота форевър пак мъка, а и нещо потропва отпред в десно
незнам има ли некви биалетки или тем подобни , че одим на предница да видим.
6. Четвъртък сам на екото да сплаша хондажиите с тия 10-15 сивици (ЩОТО СЪМ ТОЙОТАДЖИЯ И ТРЕБЕ ДА ГИ ДРАЗНИМ)
7. БЕГАЧКАТА ОБАЧЕ Е В БОЙНА ГОТОВНОСТ само чака към зимните гуми да и сложа на предния мост и надпис на задната врата
професионален мапер

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 27 Ное 2012 14:57

Вчера смених летните със зимни гуми дадени ми гратис от Тойота барабар с летите джанти.
Течност за чистачки 12 евро:
Изображение
Гумите на вратите ги мажа с това 4 евро:
Изображение
В ключалките пръскам ВД-40 2-3 евро макар, че още колата не съм е отварял още с ключ. Отвътре пръскам стъклата със спрей против изпотяване 5 евро:
Изображение и от време на време ги мажа с един препарат с някаква нано технология, но трябва да го погледна каква марка беше.
С това тествам антифриза за точката му на замръзване 1-2 евро:
Изображение
Общо взето това са нещата ми за зимата. Имам застраховка към АДАК и недай си боже нещо се случи или закъсам някъде из Европата идват и съдействат, дори безплатен хотел осигуряват, ако повредата е сериозна, безплатни здравни услуги, хеликоптери и т.н.. До сега не ми се е налагало да им ползвам услугите им и дай боже да не ми се случва. Само един път жената беше забравила светлините на едната кола(въпреки зумера wacko.gif ), акумулатора беше паднал и ги викнах да дойдат да ми е запалят. :thumbsup:

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 341 пъти
Получена  благодарност: 371 пъти

Мнение от slowtraveler » 27 Ное 2012 17:27

Да, застраховките са добро нещо - и аз имам такава застраховка (водеше се mazda europe service и се получава 'безплатно' като направиш ТО в сервиза, до следващото ТО) , но не ми се е налагало да я ползвам дори зимата...
Но като гледам покритието и - супер е... Включва много такива дреболии като това да ти доставят бензин ако си закъсал, палене при паднал акумулатор, доставяне на резервна гума, нощувки,та чак до връщане на автомобила от чужбина и самолетни билети (покритието е Европейско)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 29 Ное 2012 00:01

За зимни неща - 0 - имам си още от миналата година :) (включително 2-3 литра течност за чистачки зимна и 2-3 стъргалки за лед и сняг за всеки малък член на семейството, който прояви излишен ентусиазъм...)
Виж застраховката, която не е непременно зимен данък и аз трябва да плащам соленичко :-( Ама ще я разсроча....

А тоя спрей за изпотяване действа ли изобщо ?

Даниел Чобанов

Мнение от Даниел Чобанов » 29 Ное 2012 07:22

Аз съм готов от 15 тина дни .За тази зима купих само 2 нови гуми за предницата Гиславед за 140 лв бр като имам и 4 по старички за от зад.Като замисъла ми е да износя и четирите докато свършат новите и после нов комплект.

Имам въпрос към ползващите зимна течност с нано технология.Имали някакъв ефект с какво е по различна от другата или пак е поредната реклама?

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 29 Ное 2012 10:48

Спрея против изпотяване на стъклата действа идеално, но не повече от седмица и трябва пак да се пръскат с него и с парцал да се забършат.
Зимната течност, а и не само зимна с нано технология е много добра. Отблъсква водата и е кара да се стича на малки капчици по стъклата. Като вали дъжд може дето се казва да не пущаш изобщо чистачките, защото капките се стичат. Няма отблясъци, отражения и се вижда перфектно през нощта особено. Старите чистачки спират да скърцат, като се движат по стъклото. За да има по-добър ефект е хубаво от препарата да се втрие с парцал по прозорците. Действието е не повече от седмица и трябва процедурата да се повтори. Със зимната течност прозорците почти не замръзват.
http://www.youtube.com/watch?v=ldqFAWODK4k
http://www.youtube.com/watch?v=Ln3Prx9tdRc

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 29 Ное 2012 11:29

интересно, това с дъжда не ме блазни, но отвътре ако няма запотяване би било добре, ползва ли се от вътрешната страна?

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 29 Ное 2012 12:18

Дал съм препарата против изпотяване от вътрешната страна, който ползвам.

Аватар
ss_mitko

Мнение от ss_mitko » 03 Дек 2012 19:40

Искам да помоля колегите които не са си подготвили колите за зимата или самите те не се чувстват уверен да намерят друг транспорт за предвижване.Падна първият сняг и започнаха задръстванията заради коли с летни гуми.По бул.Черни връх от Хемус нагоре имаше поне седем закъсали коли,просто буксуваха на едно място.На долу същото полужение,колите подпряни в тротоара или в предната кола за да не се пързалят.
КОЛЕГИ ПО ТОЗИ НАЧИН РИСКУВАТЕ НЕ САМО ВАШИЯТ НО И НАШИЯТ ЖИВОТ.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 05 Дек 2012 14:19

Мислиш ли че тези със закъсалите коли пишат по автомобилни форуми ? Явно не им дреме как си поддържат колата и пазят живота. Има си обаче органи, които трябва да почнат да раздават глоби за тия гуми и др технически неизправности, а не да те дебнат за 10 км отгоре или за липсваща винетка ! Къде бяха тия органи тогава в първия сняг? Където снегорините сигурно....

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 05 Дек 2012 16:39

@Тойко, Няма предвидена глоба за каране с летни гуми.

И това с "задръстванията са защото водачите карат с летни гуми" си е една евтина пропаганда и замазване на очите на населението. Това сигурно е под натиска на вносителите на гуми, за да си осигурят по-голям пазар.

Голяма част от водачите не знаят кога са спредимство, а на какво отгоре ще знаят как се кара в зимни условия?

Износените и/или остарели зимни гуми надали са по-добри от летните. Едни вериги биха свършили работа също.

ПП: С летни гуми съм се качвал на почивната станция на ТУ-то през върла зима, е вярно с вериги wink.gif
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

E60_Power

Мнение от E60_Power » 05 Дек 2012 20:19

Toyko написа:Мислиш ли че тези със закъсалите коли пишат по автомобилни форуми ? Явно не им дреме как си поддържат колата и пазят живота. Има си обаче органи, които трябва да почнат да раздават глоби за тия гуми и др технически неизправности, а не да те дебнат за 10 км отгоре или за липсваща винетка ! Къде бяха тия органи тогава в първия сняг? Където снегорините сигурно....
Любопитен съм да разбера кой е този орган, който ще ме глоби за това, че карам с чисто нови летни гуми / давам просто пример, иначе съм със зимни / и на какво основание ще ми състави акт?

Публикувай отговор