Газов терор - пази Боже - докога?

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти

Да има ли газ по колите?

Против газта съм в България, понеже не отговаря на изискванията и контролът е много занижен!
4
9%
За газта съм, но контролът трябва да се повиши!
15
35%
Да за газта съм, излиза ми по добре на джоба и се грижа уредбата си добре.
16
37%
Не ме бърка, така ми е добре като пестя някой друг лев на месец.
1
2%
По-добре хибриди.
7
16%
По-добре метан.
0
Няма гласували

Общо гласове: 43

Аватар
Toyko

Газов терор - пази Боже - докога?

Мнение от Toyko » 21 Ное 2012 23:13

Днес ми се случи следното. Паркирах на 100 метра от детската градина и на път за нея жена ми спомена, че и мирише на нафта или газ, аз и казах - нормално "цензура""цензура""цензура""цензура"... 1 минута по-късно си говорим с други хора и чуваме силен гръм! След малко облак пушек и силен огън се вдига от кола , от която излиза майка с дете ?!!? Няколко човека бягат с пожарогасители, а други звъним на 112?!!? Паника едва ли не - Хамаз! Е гати... оказва се пак "цензура""цензура""цензура""цензура" с газ! ("цензура""цензура""цензура" не че има значение). Изумителна бързина на хората обаче подадени 10ина сигнала пожарната пристигна на 7ма минута, междувременно огъня е угасен и куките също се домъкнаха..... Въпросът е обаче - кой да е** майка му е произвел и монтирал тази газова уредба, която може да отнеме човешки живот? Докога? Преди няма два месеца таксито , в което пътувах се запали, аз му казах сори обаче слизам и изчезнах , за да не се взривя...
Честно ви казвам аман от тоя газ, искам закон ако не да го забрани, поне да го направи прекалено скъп за монтиране и ползване! Просто мърлячите не могат да го монтират и да го по поддържат. Нека си плащат за нормално гориво!

Така - цензурирах си мнението , за да няма обидени и да не спекулират, че съм засегнал някой - повтарям - въпросът за мен е на безопасност, закони и дисциплина, а не толкова финансов. Ако има подходящ контрол и с по-скромни средства може да се поддържа добре една кола.
Последно промяна от Toyko на 23 Ное 2012 08:52, променено общо 2 пъти.

Аватар
SFINKS

Re: Газов терор - пази Боже - докога?

Мнение от SFINKS » 22 Ное 2012 11:44

Колега ,ако майката с "италианската трошка" на газ ,можеше да си позволи нов автомобил бензин или дизел мислиш ли че нямаше да кара нов автомобил, без газ ?
Ако клиентите на такситата можеха да плащат 2 лв на километър мислиш ли че някой щеше да се занимава да им слага газ ?
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 22 Ное 2012 12:42

Контрол трябва да има. И самодисциплина (а не да се завираш в подземните паркинги без да ти пука)...
Но според мен е прекалено крайно мнение 'да се забрани газта', въпреки, че никога не съм имал кола на газ....
Някои хора нямат възможности и това е една поносима алтернатива.
Пример - родителите ми са пенсионери от доста годинки, а пенсията им не е висока, защото бяха обикновени трудови хора (нищо, че баща ми дълги години бе главен инженер и заместник директор по предприятия, но не бе партиен член wink.gif )...
Та откакто сложиха газта спокойно си пътуват из страната, като плащат за 20-30 лева за разстояние, за което аз плащам 130лв....
Баща ми не прави компромиси с безопасността - чисто нова бутилка, правилен монтаж и поддръжка. Не виждам нищо лошо в такава експлоатация.
А мърлячите винаги могат да направят проблем - бях писал и тук как се запали Камрито на братовчед - изгоря като факла. А си бе само на бензин..
И бе Тойота :whistle:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

kalkam
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от kalkam » 22 Ное 2012 14:18

Освен контрол трябва да има и санкции, защото българина само от контрол не разбира. Имам един комшия с ренде. От колата му смърди на газ та се не трае. Забранил съм на моите хора да минават покрай нея. Ако случайно спре до мен, веднага си премествам колата.
Corolla Verso 2,2 D4D 2008г.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 22 Ное 2012 14:36

SFINKS написа:Колега ,ако майката с "италианската трошка" на газ ,можеше да си позволи нов автомобил бензин или дизел мислиш ли че нямаше да кара нов автомобил, без газ ?
Ако клиентите на такситата можеха да плащат 2 лв на километър мислиш ли че някой щеше да се занимава да им слага газ ?
Първо - не съм се изказал точно така, моля моля.
Второ - дай да не сменяме накладки и дискове, щото нямаме пари? И следващия път да утрепем още някой освен себе си ?
Трето - Подобни коли на бензин харчат 3/10 - пример опел корса. Е колко по-евтино ?
Четвърто - кой ще гарантира качеството и безопасността на такава уредба, ако умишлено не е прекарана през преглед?
А кой ще плати на случайните жертви ? То по тая логика ако нямаш пари за бензин нямаш и за застраховка ?

Не измествай въпроса към финансите моля !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 22 Ное 2012 14:55

Защо да не измества въпроса??
Въпроса е точно финансов - едва ли има мазохисти, които ей-така заради спортната злоба да си слагат газови уредби..
Голяма част от ползващите газови уредби не са и самоубийци - обръщат достатъчно внимание на безопасността.
Това, че има хаховци да правят простотии - това го има независимо от типа гориво...
Вярно е, че при газта трябва да са по-внимателни, но немърливостта се заплаща...
Преди много време чичо ми се оплака, че ЗАЗ-ката (гърбатия) му горяла над 30л/100км. Отворих капака на двигателя (защото за чичето това бе сложна операция), и видях как маркуча, хранещ бензиновата печка, бе скъсан и хвърля струя бензин върху ауспуха... Как не се бе запалил - не знам....
И то от обикновена човешка немърливост...

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 22 Ное 2012 15:01

slowtraveler написа: Та откакто сложиха газта спокойно си пътуват из страната, като плащат за 20-30 лева за разстояние, за което аз плащам 130лв....
:
може ли само да кажеш модел на колата и разход на бензин срещи разход на газ ? Че тая твойта сметка ме зашемети леко . По мои сметки и писания в някои клубове например с голяма кола като пасат разликата на 100 км е 5 лева и то бензин/газ. А ти си писал 6 пъти !!!!!!

Пример - пасат на газ - икономично - 9/100 - 500 км - 45*1.44 = 64,8 лв
пасат бензин - 8/100 - 97,6 лв
дизел - 6/100 - 74,4 лв

Сиреч на 1000 км дизел / газ разлика = 20 лева / на година 15 К - 300 лева !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Другото - газова уредба колко струва и за колко ще се изплати ? А метанова ?

Някой може ли да ми провери сметките ? Щото при малки разстояния не виждам сметка от газ голяма.

http://www.vwclub.bg/forum/viewtopic.php?f=22&t=216744
данни за пасат, някои ако има да даде за авенсис :)

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 22 Ное 2012 15:05

slowtraveler написа:Защо да не измества въпроса??
Въпроса е точно финансов - едва ли има мазохисти, които ей-така заради спортната злоба да си слагат газови уредби..
.
Почвате да звучите като собственици на заведения по повод тютюна :) , ще перифразирам:
slowtraveler написа:Защо да не измества въпроса??
Въпроса е точно финансов - едва ли има мазохисти, които ей-така заради спортната злоба работят в одимени барове и ресторанти и хващат рак на белия дроб....
.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 22 Ное 2012 15:35

Ето един сайт намерих с интересни калкулации, за съжаление в паунди смята - 378 лв на година за 10К мили:

http://www.fuelture.com/option,com_lpgc ... temid,108/
Прикачени файлове
Capture11 - Copy.JPG
Capture11 - Copy.JPG (45.57 KiB) Преглеждано 2336 пъти

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 22 Ное 2012 16:07

Toyko написа:
SFINKS написа:Колега ,ако майката с "италианската трошка" на газ ,можеше да си позволи нов автомобил бензин или дизел мислиш ли че нямаше да кара нов автомобил, без газ ?
Второ - дай да не сменяме накладки и дискове, щото нямаме пари? И следващия път да утрепем още някой освен себе си ?
Трето - Подобни коли на бензин харчат 3/10 - пример опел корса. Е колко по-евтино ?
Четвърто - кой ще гарантира качеството и безопасността на такава уредба, ако умишлено не е прекарана през преглед?
А кой ще плати на случайните жертви ? То по тая логика ако нямаш пари за бензин нямаш и за застраховка ?

Първо въпроса е именно финансов , явно не си го разбрал, затова ти поясних .
Второ , има много хиляди автомобили които не си сменят накладките докато не се строшат напълно именно поради същата причина ..
Ако не знаеш, има десетки хиляди автомобили които се движат в повече от отчайващо техническо състояние именно поради същат причина ..
Ако не знаеш, има десетки хиляди автомобили които се движат без застраховки пак поради същат причина ..

Доста е цинична твоята позиция .Никой не кара трошка на газ защото му е кеф а защото това може да си позволи ..
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 22 Ное 2012 16:41

Toyko написа:
slowtraveler написа: Та откакто сложиха газта спокойно си пътуват из страната, като плащат за 20-30 лева за разстояние, за което аз плащам 130лв....
:
може ли само да кажеш модел на колата и разход на бензин срещи разход на газ ? Че тая твойта сметка ме зашемети леко .....
Е, сравнението не бе съвсем коректно, но е приблизително вярно.
Баща ми има Рено 19 (май 1.7 или 1.9 но абсолютен дефорсак - около 65-70к.с.), горящо около 7л/100км LPG. Все пак баща ми е на 75години и кара достатъчно бавно и избягвайки по възможност натоварените магистрали. Маршрута - Търговище - Берковица през Плевен и Криводол (малко след Монтана му свършва газта)...
При мен като настъпя разхода ми скача и над 10л/100км бензин.
Въпроса бе, че кучето скача според тоягата.
Преди това караше на бензин и вместо 20-30 лева плащаше двойно, които за него са си пари - вместо един път, сега може да си позволи пътуването 2-3 пъти в годината...
А за ходене за риба - цена няма biggrin.gif

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 22 Ное 2012 16:57

SFINKS написа:
Toyko написа:

Първо въпроса е именно финансов , явно не си го разбрал, затова ти поясних .
Второ , има много хиляди автомобили които не си сменят накладките докато не се строшат напълно именно поради същата причина ..
Ако не знаеш, има десетки хиляди автомобили които се движат в повече от отчайващо техническо състояние именно поради същат причина ..
Ако не знаеш, има десетки хиляди автомобили които се движат без застраховки пак поради същат причина ..

Доста е цинична твоята позиция .Никой не кара трошка на газ защото му е кеф а защото това може да си позволи ..

Абсолютен популист си !!! Предлагам ти кариера в парламента !
Не съм циник, а ценя здравето и живота на хората на първо място!
Знам много добре за отчайващото състояние на автопарка, но част от него се дължи не на финанси, а на липса на контрол и съвест.
Значи може да колим прасета , може да пушим за 150 лева на месец и да се наливаме с по 3-4 литра бира всеки ден, а пари за накладки няма ? Е гати циника съм :)

Цензурирах си мнението да не се обижда някой случайно като теб, а ти караш на дизел така че....
Последно промяна от Toyko на 22 Ное 2012 17:09, променено общо 1 път.

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 22 Ное 2012 17:02

slowtraveler написа:
Toyko написа:
slowtraveler написа: ................
Преди това караше на бензин и вместо 20-30 лева плащаше двойно, които за него са си пари - вместо един път, сега може да си позволи пътуването 2-3 пъти в годината...
А за ходене за риба - цена няма biggrin.gif
Съгласен съм разхода е по-малък, аз съм ползвал газ за готвене и др цели навремето, цена няма, обаче колко съседи се взривиха.... един включително бутилката му минала през съседния апартамент и влязъл в следващия....

А сега да речем за отопление пък изобщо не бих си помислил... като знам сметките на някои....

Тоест - извода от цялата тема е - караме на газ щото няма пари ?!?!? Хммм малко съмнително е при тия сметки за дизела по-горе....освен ако не въртим геврека по цял ден като бакшиши , а те както знаем са на метан вече

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 22 Ное 2012 17:15

Toyko, и аз бях на абсолютно същото мнение като теб преди бащата да си вземе 'изделието'...
И му мърморих доста. Обаче нямаше пари за дизелак. А ако бе взел дизелак за тея пари (под 2х.лв), то познай в какъв филм щеше да се вкара.
Докато с тази газова бензинка сега (май минаха над 5 години) се оплаква, че май клапаните почнали да потропват, но не му пука много много - ще си ги смени (че и цялата глава) и пак ще е добре.
Газовата му излезе почти без пари - подариха му нов изпарител, тръби, клапан. Сам си направи на фреза плочка. Купи си единствено бутилката с принадлежностите към нея (нивомер, пълначка, клапан и т.н.).
Настройката си е негова грижа (работи учудващо добре - в първия момент не разбрах, че работи изцяло на газ - дори я пали на газ).
Така, че си промених мнението.
Иначе за годишни прегледи и т.н. - прави ги както трябва. Дори май наскоро направо смени бутилката, защото и изтекъл хидротеста...
Просто при повишен риск трябва повишено внимание към детайлите...

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 22 Ное 2012 17:36

slowtraveler написа:Toyko, и аз бях на абсолютно същото мнение като теб преди бащата да си вземе 'изделието'...
И му мърморих доста. Обаче нямаше пари за дизелак. А ако бе взел дизелак за тея пари (под 2х.лв), то познай в какъв филм щеше да се вкара.
Докато с тази газова бензинка сега (май минаха над 5 години) се оплаква, че май клапаните почнали да потропват, но не му пука много много - ще си ги смени (че и цялата глава) и пак ще е добре.
Газовата му излезе почти без пари - подариха му нов изпарител, тръби, клапан. Сам си направи на фреза плочка. Купи си единствено бутилката с принадлежностите към нея (нивомер, пълначка, клапан и т.н.).
Настройката си е негова грижа (работи учудващо добре - в първия момент не разбрах, че работи изцяло на газ - дори я пали на газ).
Така, че си промених мнението.
Иначе за годишни прегледи и т.н. - прави ги както трябва. Дори май наскоро направо смени бутилката, защото и изтекъл хидротеста...
Просто при повишен риск трябва повишено внимание към детайлите...
Тука има прекалено много НО :) Баща ти сам е правил доста неща и прочее, тоест малко трудно се пресмята цялата история ....А какво му гледат при годишен преглед и къде ? Тези тестове са на др място предполагам... дали там не може да минеш както минаваш на годишен - понякога без да ти видят дори колата ?

Публикувай отговор