Мнение за Toyota Yaris 1.33 2010г. 6 скорости

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
PyCoKoCkA

Мнение за Toyota Yaris 1.33 2010г. 6 скорости

Мнение от PyCoKoCkA » 19 Окт 2012 20:15

Здравейте,колеги.Първо искам предарително да благодаря на всички,които ще се отзоват на запитването ми.Въпросът ми е какво ви е мнението за Toyota Yaris 1.33 2010г. 74 кw/101 к.с.?Kaто цяло не разбирам много от коли,но вече имаме една Тойота Рав 4 и преди сме имали Мазда 626 97г. и знам,че в общи линии най-скъпото е да си позволиш да купиш японската кола ,оттам нататък тя ти се отплаща biggrin.gif Днес дадохме капаро за съответната кола.На 18 600 реални км.е,вътре направо си мирише на новичко.Има сензор за дъжд,климатроник,халогени,парктроник като по-нестандартни,така да се каже,екстри.Внос от Италия е,като предишният и собственик е бил набор 33,т.е едва ли я е напъвал кой знае колко biggrin.gif Чувала съм,че Ярисите са сглобка във Франция,а и по номера на шасито се виждаше,че не е японска,защото не започваше с J,а с VNKKH.Kaзаха ми,че е с верига,но в интернет не намерих точна информация, а само от някои автоморги,където се споменаваше думата верига,но ще серадвам,ако ми кажете със сигурност дали е верига.Питам се дали това наистина е надежден японски автомобил,който,живот и здраве,без допълнителни усложнения като катастрофи,би могъл преспокойно да се кара поне 10 год.,без да се развали нещо сериозно?Харесала съм си колата,защото има перфектен градски разход за бензинка-6-6,5/100,средно голяма кола,с 4 врати,много по обезопасена от сегашното ми Браво,приличен мотор спрямо купето,който няма да издъхва като моделите Ярис 1,1 примерно,и най-вече,защото е японска и с по-малко електроника спрямо повечето нови коли.Ще се радвам да чуя мнения и от хора с такава кола.

ПС:Дилемата ми беше между този и един дизелов Ярис 1,4 края на 2008 на 39 000км. за същата цена(почти 13 000лв. ),но с безключово палене и МНОГО повече електроника,която не виждам смисъл да изреждам,че половината дори и аз не я разбрах biggrin.gif .Доста се консултирахме с познати и повечето ни препоръчаха да се въздържаме от тази екстра с паленето,защото била за по-заможни българи и правела доста проблеми понякога,а и поддръжката на дизела,както и аз принципно знам,е доста по-солена.Иначе онази имаше доста повече екстри,била някакъв СОЛ,най-висок клас,но аз си падам по-консервативен човек и предпочитам нова кола с нормален ключ,където да си е чипът, и по-малко електроника.Надявам се да съм направила най-добрия избор и да не се налага капаротo ми да изгаря biggrin.gif Още веднъж благодаря за отделеното време на всички.

PESHO OT MARS

Re: Мнение за Toyota Yaris 1.33 2010г. 6 скорости

Мнение от PESHO OT MARS » 20 Окт 2012 00:13

Ми то за мнение е вече късно tooth.gif ти колата си я капарирала.

А по темата аз на търгаши за собственици 33-ти набор не вярвам много много. Изкарах едно известно време в Талянско и ми се вижда безкрайно странно накой да отърве кола която все още е в гаранция. Но щом ти изглежа добре изобщо не го мисли. Има си нормалния набор екстри и всичко каквото ти трябва. Доколкото си спомням май всичките VVTi мотори са с верига (може и да се лъжа все пак познав по-добре по-старите мотори). Доколкото си спомням единственото което се споменаваше за 1.33 мотора е че харчи повечко от 1.0 пък динамиката му не е баш толкова по-голяма и дотам.

Със здраве да си я караш, на мен жена ми ми е забранила да и купувам друга марка коли вече.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Аватар
PyCoKoCkA

Мнение от PyCoKoCkA » 20 Окт 2012 08:31

Е,сумата от капарото е 200лв. така че не е болка за умиране в краен случай да го прежаля biggrin.gif Иначе аз погледнах документите на колата-година на производство,номер на рамата,разход,собственик.Всичко е точно,защото преди 1 година,когато вземах Бравото пак беше внос от Италия(то къде ли другаде биха го карали biggrin.gif ) и документите бяха идентични откъм дизайн така да се каже.А това с отърваването от кола в гаранция в конкретния случай си го обяснявам с възрастта на човека-все пак догодина гони 80-те и едва ли вече е в цветущо състояние за каране biggrin.gif Иначе доста четох за този модел на Тойота и всички,кой от личен опит,кой от странични наблюдения,хвалеха точно този мотор като най-добът в съпоставка с купето на колата и разхода на гориво в градски условия.Иначе знаех отпреди и пак четох за разни проблеми на различни модели Тойота от 2009,когато компанията е изтеглила за поправка близо 8 млрд. коли заради проблеми с педала на газта или на ел.мотор на предните ел.стъкла.Но на повечето места пишеше,че било за модели до 2009.На някои се споменаваше и до 2010.Така че се надявам тази да е ок,като я взема и я видят от-до в сервиз ще разбера,но според мен за тези километри и година,няма какво толкова да и има евентуално,затова и я капарирах.Иначе благодаря много за информацията и безаварийно и безпроблемно откъм финанси каране и на теб,и на семейството ти. smile.gif

PESHO OT MARS

Мнение от PESHO OT MARS » 20 Окт 2012 09:15

Бе то и моите хазяй в Талянско бяха пенсионери и караха Ярис ама никой нямаше намерение да се сбогува с него. Там колата се купува нова за да е в гаранция и се кара яко. Затова и при тях гаранциите са много важни хората си плащат за това и си го търсят. На 80 гоини ако е мислил че няма да кара надали е щял да я купи, освен ако не се е гътнал човека. Та затова го казвам търгашите ни са майстори на късия разказ наравно с ловджиите, но са доста по неграмотни. Майната му не е това най-важното, просто искам да ти намекна да се абстрахираш от това и да си караш колата. Аз лично не обичам дизели, така че от моята камбанария си направила читав избор.

Иначе здраве да е, има нужда да оглеждаш една кола не можеш да купуваш на сляпо но пък и твърде многото чудене също не е добро. Аз преценявам колите главно по салон двигател и окачване. Ако вътре е приятно и не е съсипан салона, ако не лопа не тропа и двигателя пали работи държи обороти набира се и не тече като лейка отнякъде взимам.

Мисля че можеш да я заведеш в ТМАуто и да се провери дали е минала кампанията за педала на газта ако въобще е имало нужда. И колите не са 8 милярда (егати Тойота са произвели по 1 кола на всеки човек на планетата и после са ги върнали за доработка tooth.gif ).

А относно това къде е произведена не си го слагай на душата, колкото и да ти се иска надали ще я караш 10 год. Това е нов автомобил и след около 5-6 год може и малко повече в зависимост от поддръжката и експлатацията ще почне да си показва рогите.

А и да ти кажа че сравнение с Бравото почти 90% от колите изглеждат на светлини години. Бравото освен че е евтино за купуване и за правене (ама редовно правене) друго предимство няма.

В общия случай при Тойота с две посещения годишно за прегледи на ходова част и общ оглед малко забравяш откъде се отваря капака на двигателя. Сещаш се само за да си долееш течност за чистачките.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V

Аватар
PyCoKoCkA

Мнение от PyCoKoCkA » 20 Окт 2012 09:43

Да ти кажа честно,продавачът,който беше и собственика на салона,хич не беше от приказливите.В смисъл не беше тип "ще ти разправям надълго и нашироко за птичките и пчеличките,че да ми направиш оборота и да изчезваш".Каза си точно и ясно,че това е един от най-сполучливите мотори и колата е хубава,мирише си на ново и има интерес към нея и в най-скоро време ще я няма(което наистина си е така).Другото,за което наистина ме хвърли в размисъл е гаранцията.На колата има лепенка за 3 години гаранция,колата е произведене на 19.02.2010г.следователно трябва да има още 4-ри месеца гаранция,защото варианта с изминатите 100 000 + км. е на светлинни години в случая.Мисля да питам как стоят нещата с тази гаранция,дали е валидна и тук,ако се обслужва в сервиз на Тойота,разбира се.Ще се радвам,ако някой знае как стоят нещата тук.А тази проверка за педала на газта в Тойота един вид диагностика ли е и горе-долу каква е цената?(от Пловдив съм).В смисъл горе-долу в диапазона 30-50лв. или нагоре?И ако евентуално има проблем с педала или ел.стъклата,аз ли трябва да плащам за поправката (четох,че ставала с добавянето на някаква пластинка за педала на газта,а за стъклата не знам) или евентуално,ако важи гаранцията,тя ще го покрие?Или по принцип и със,и без гаранция,са длъжни да го поправят за тяхна сметка?Ох,много въпроси зададох,и много благодаря за коректните отговори. bow.gif

ПС:Сега се обадих в Тойота Тиксим и ми казаха,че най-вероятно не трябва колата да има проблем с педала на газта,цялостна диагностика струва 60лв.,а гаранцията ще важи в България,ако колата има сервизна книжка и е обслужвана навреме и в сервиз на Тойота,ще важи.В обявата пише,че има сервизна книжка,днес ще се надявам наистина да е така и всичко да е точно.

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 20 Окт 2012 19:18

Двигателя и скоростната кутия на 1.33 са нова разработка и все още не може да се каже дали са сполучливи.
Мога да кажа че аз поне нямам никакви проблеми с Яриса.
Гаранцията е международна, както вече си разбрала, сервизните кампании - безплатни. За педала на газта лесно могат да проверят в оторизиран сервиз, за стъклата - в момента се изпращат съобщенията към клиентите. Тъй като теб евентуално не ще те намерят, при сервизиране просто ще трябва да ти проверят по вин, дали си в кюпа.
Смятам, че 13 000 за тази кола /година+километри+екстри/ са съмнително ниска цена...
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

cast

Мнение от cast » 23 Окт 2012 17:59

Имаме RAV4 и точно такъв Ярис на малко повече от година и половина. Използваме го доста и на дълъг път, особено през лятото . Ходили сме с него на море у нас и в Гърция (става въпрос за 2-ма души, за повече е малка). Като се кротне на 6-та колата си върви тихо и спокойно без проблеми. Двигателят работи доста добре и на ниски обороти. Преди това сме имали 2 Микри от различни поколения - много си ги харесвахме, но Яриса е нещо съвсем различно.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 25 Окт 2012 14:25

cast написа:Имаме RAV4 и точно такъв Ярис на малко повече от година и половина. Използваме го доста и на дълъг път, особено през лятото . Ходили сме с него на море у нас и в Гърция (става въпрос за 2-ма души, за повече е малка). Като се кротне на 6-та колата си върви тихо и спокойно без проблеми. Двигателят работи доста добре и на ниски обороти. Преди това сме имали 2 Микри от различни поколения - много си ги харесвахме, но Яриса е нещо съвсем различно.
И аз съм имал 2 Микри К10 и К11. Прекрасни автомобили. Абсолютно никакви грижи с тях. Стана ми обаче интересно защо Яриса е „нещо съвсем различно“? Ярис не съм карал, нито съм имал, но съм се возил и единственото, което установих, че отпред е по-тесен от Микрата. Друго съществена разлика не забелязах. Питам те, защото обмислям закупуването на Ярис хибрид.

cast

Мнение от cast » 25 Окт 2012 16:07

И аз съм имал 2 Микри К10 и К11. Прекрасни автомобили. Абсолютно никакви грижи с тях. Стана ми обаче интересно защо Яриса е „нещо съвсем различно“? Ярис не съм карал, нито съм имал, но съм се возил и единственото, което установих, че отпред е по-тесен от Микрата. Друго съществена разлика не забелязах. Питам те, защото обмислям закупуването на Ярис хибрид.
Аз имах K10 1.2 60к.с. 1997 г. с катализатор (карбуратора се управлява с едни вакууми и се държи като моноинжекцион). След това К11 1.0 1998 г. - нея още я имам, кара я дъщеря ми. Също не съм имал никакви грижи с тях.
Яриса е малко по-голям, но като градска кола не е нещо много по-различно, освен че все пак е с много повече екстри. На извънградско разликата е много голяма. Първо имаш 100 к.с. и 6 степенна скоростна кутия. Гумите са 15-ки сравнено с 12-ки и 13-ки на Микрите. Вози доста добре, на магистралата не се притеснявам да карам със 140 км/ч. Има изключително добра видимост защото като че ли си малко по-високо. Има допълнителни системи за улесняване на спирането и от 4 до 9 Airbag-а. Задните седалки са на шейни и при двама души разполагаш със съвсем нормален багажник без да сваляш седалките е да се вижда какво возиш. През лятото ходим с него на море и у нас, и в Гърция за двама души си е супер.
Има и разни глезотийки по интериора, които не са съществени но са приятни.
От това което съм гледал за хибрида той се продава със CVT скоростна кутия, което според мен е много приятно нещо. До колкото зная новият Ярис в Япония се продава само с такава. Когато купувах RAV-а единственото ми двуомене беше дали да не е Кашкай, точно заради CVT скоростната кутия - тогава не се предлагаше RAV с такава.

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 26 Окт 2012 14:30

PESHO OT MARS написа: А и да ти кажа че сравнение с Бравото почти 90% от колите изглеждат на светлини години. Бравото освен че е евтино за купуване и за правене (ама редовно правене) друго предимство няма.
...
В общия случай при Тойота с две посещения годишно за прегледи на ходова част и общ оглед малко забравяш откъде се отваря капака на двигателя. Сещаш се само за да си долееш течност за чистачките.
Съпругата ми караше Браво (малко го покарах и аз преди да го продадем за да опразним гаража за настоящата Тойота.
Освен кондензаторите за свещите (ремонта беше около 170 лв точно за 1/2 минута !!!!!!!, т.е. сваляш/подменяш, аз не си спомням да съм правил нещо, освен смяна консумативи и масло. И колата я продадохме без забележка и без да има проблем по нея.

А настоящата ни Тотка вече си подмени гаранционно рейката и водната помпа, както и онзи ден някакво уплътнение на възд.филтър ... та всичко е въпрос на късмет .... техника е все пак !

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 26 Окт 2012 18:25

scorpion написа:....
А настоящата ни Тотка вече си подмени гаранционно рейката и водната помпа, както и онзи ден някакво уплътнение на възд.филтър ... та всичко е въпрос на късмет .... техника е все пак !
Нищо, нищо! След гаранцията като ми я продадеш ще се кротне и няма да има разваляне. :thumbsup:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 163 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 26 Окт 2012 20:32

Купува / Продава е няколко реда надолу :)
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

shveb

Мнение от shveb » 28 Окт 2012 20:33

Много добра кола за града.На жена ми е такава.Спрях и нивото на маслото да гледам.Наистина са произвеждат в заводите на Пежо за съжаление.Разход градско в София 8.5-8.8 l/km ,но си зависи от карането , при мен дава по-малко.
Успех !

Аватар
Akima
Автомобил: Altezza
Благодарил/а: 95 пъти
Получена  благодарност: 175 пъти

Мнение от Akima » 30 Окт 2012 04:13

zi_zi_top написа:
scorpion написа:....
Нищо, нищо! След гаранцията като ми я продадеш ще се кротне и няма да има разваляне. :thumbsup:
@TATI

Доктора се опитва да се "надъхва".
То за този Авенсис има опашка и чакащи все едно си пред Мототехника. cool.gif

Единствената кола,за която знам,че не се кара в голям сняг,за да не и замине боята?! worthy.gif worthy.gif worthy.gif
Тържеството на разума се състои в това да живееш в мир с тези,които нямат разум.
Изображение
Непрочетените книги умеят да си отмъщават.
Особено добре това се отдава на "Наказателен кодекс" и "Ръководство за употреба на верижен трион".

Публикувай отговор