скоро ми свършва 3 годишна гаранция. Струва ли си да я продъ

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
kaki

скоро ми свършва 3 годишна гаранция. Струва ли си да я продъ

Мнение от kaki » 22 Сеп 2012 09:19

скоро ми свършва 3 годишна гаранция. Струва ли си да я продължа?

Аватар
Yuli
Получена  благодарност: 2 пъти

Re: скоро ми свършва 3 годишна гаранция. Струва ли си да я п

Мнение от Yuli » 22 Сеп 2012 12:00

Аз не я продължих. Имаше много фактори които натежаха в тази посока. Може и да бъркам, но...

1. Това не е гаранция, а застраховка. Много е различно когато сметката на края се плаща от Тойота Европа или от застраховател. Много по български за съжаление все още работят застрахователите и пази боже да се разправяш със тях и да се доказва на глед явното и причината за нещо.
2. Още 2 години си задължен да ходиш в ТМ Ауто. И добра работа са ми вършили по гаранционни проблеми и то истински, и много лошо се представиха на 3-тото ми ТО. Сложиха ми дефектен маслен филтър и ако не беше случайност да забележа, че нещо тече не знам какво можеше да си докарам на главата. Смениха ми го де, без да плащам, но ми оставиха маслото сменено само преди седмица на нивото което беше към момента и не доляха за тяхна сметка ново. Та в този ред на мисли още две ТО-та за сумата около 700 лева при мен и в удължения гаранционен интервал и една смяна на накладки която ще да се случи ~250-300 лв., и стойността на доплащането... абе отива за периода около и над 1300 лв. като поне половината отиват зян за не дотам очаквано добра работа. Виждали ли сте списъка с проверки които трябва да се извършат на ТО? То затова е примерно час и половина... та да ми врътнат гумите докато стои колата на крика и да светнат с фенерче отдолу, нещо не ме спечелиха. А и крушките сам си ги проверявам във всеки удобен момент.
3. Това е тойота... не трябва да се чупи. Детските болести и производствените дефекти вследствие на лоши материали и други фактори са отстранени в немалкия период от 3 години. Спестените пари могат да са част от "собствена застраховка" срещу проблеми - ако се случи плащаш, ако не се случи харчиш за себе си, а не отиват за бонусте и печалбите на други. Тесногръдо мислене, нали? Аз нямам нищо против да плащам реалната цена за нещата, но за съжаление съм сигурен, че други много повече ще се постараят за моите пари.

Случи се и нещо непредвидено с колата след 3-тата година. Беше се откъснал задния топлинния щит над ауспуховите тръби. Нещата звучаха зле като запалиш колата, но 3 шайби с по-голям диаметър и 10 минути на канал решиха проблема. После се оказа, че по темата в руския форум се разисква доста. Някои го махат, други фиксират трети сменят с нов, защото проблема е, че са разкъсани крепежните зони около гайките и шайбите. Дали щяха да платят един нов за около 70 евро застрахователите или и те с 3 шайби щяха да го оправят?
Абе за сега съм напред дето се вика от решението ми worthy.gif Пък ако и тази кола почне да иска повече от колкото да "дава", веднага ще замине при някой дето има желание да я спонсорира...
Изображение
Изображение

baba_metca

Мнение от baba_metca » 28 Сеп 2012 10:00

Не е нужно да се ходи в ТМ Ауто за ТО-та, а в оторизирани сервизи на Тойота. Има места където цените са по-ниски от ТМ Ауто и пак са оторизиран сервиз. На нашия Аурис имаме такава "гаранция", но за сега не се е налагало да се възползваме от нея. Ще знам дали е имало смисъл, след малко по-малко от 2г. И на нас не ни струваше наполовина на 700лв, защото си направихме каско застраховка през техния агент. Така че ако човек има желание има и по-евтини варианти.

kaki

Мнение от kaki » 29 Сеп 2012 12:33

от къде може да се узнаят кои со оторизирани сервизи?

baba_metca

Мнение от baba_metca » 29 Сеп 2012 22:33

Отиваш в страницата на toyota.bg и малко по-надолу има търсене за сервизи по град. Избираш от чек боксовете само сервиз, пишеш град и търсене.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 04 Окт 2012 20:10

Какво значи 'не става'?!
Не можеш да напишеш града си?!
Страничката си върви добре.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Japanese_fever
Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Japanese_fever » 04 Окт 2012 22:21

kaki написа: Струва ли си да я продължа?
Нема смисъл, това е Тойота.
Стана ли ти нещо на колата през последните 3 години, ако "не" значи вероятността за вбъдеще също е малка,
ако си обслужваш колата нормално.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed

България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 05 Окт 2012 10:54

Колега,
Въпрос на личен избор е да се продължи гаранцията и ако считаш, че си струва от гледна точка на риск от евентуален по-голям, значителен и скъпоструващ ремонт то ... ДА струва си !

За пример (давал съм го няколко пъти) ... Точно преди да ми изтече гаранцията по мое изрично настояване ми беше сменена рейката и водната помпа (рейката заради досадно почукване, а помпата заради сълзене). Естествено за БЕЗПАРИ biggrin.gif (макар и за водната помпа да ми намекнаха, че било като консуматив rolleyes.gif ).
Ако не бях продължил гаранцията, то автоматично гаранцията на сменените части щеше да отпадне с цялата гаранция, т.е върпос на дни . С продължаването на гаранцията се продължи и гаранцията на сменените части !
С думи прости: Да, платих 700 лева за удължване на гаранция но поне съм спокоен, че ако рейката пак се скапе, или помпата протече, или каквото и друго има по ходова част, двигател и пр. (обхваното от застраховката) ще имам претенции.

Въпрос на личен избор !

Публикувай отговор