Iztekla shofiorska knijka - vapros?
-
- Автомобил: Ford Kuga 2.5 hybrid, 2025
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 4 пъти
Iztekla shofiorska knijka - vapros?
zdraveite kolegi
predi 3dni mi izteche validnostta na shofiorskata knijka.
pusnal sam v KAT za nova i imam nomerche ot tqh, no shte si q polucha chak sled sedmica.
Vaprosa mi e dali pri iztekla knijka i pusnata zaqvka za nova zakona mi pozvolqva da shofiran?
mersi
predi 3dni mi izteche validnostta na shofiorskata knijka.
pusnal sam v KAT za nova i imam nomerche ot tqh, no shte si q polucha chak sled sedmica.
Vaprosa mi e dali pri iztekla knijka i pusnata zaqvka za nova zakona mi pozvolqva da shofiran?
mersi
RAV4 XA40 facelift - 2016г /3ZR-FAE 152hp / CVT / AWD
-
Re: Iztekla shofiorska knijka - vapros?
pitah nacupenata chinovnichka no i tq ne znaesh kak da ki otgovori nakraq kaza che ne sam mojel.digitalpr написа:защо не питаш КАТ?
no ot tuk i tam chuvam hora da.mi obqsnqvat kak mojelo shtot nqmalo edin mesec otkakto e iztekla. Drugi tvardqt che s starata knijka i nomercheto ot KAT chengetata ne ti praveli problemi i t.n. mnogo versi za tova otvorh tazi tema nqkoi ako se enzblaskval s takava situaciq...i znae.
По форумите се пишат куп глупости за законите. Не бих карал спокойно, ако някой във форума (пък било той и нашия) ми каже, че може. Единствената сигурна информация, която можеш да получиш според мен е в КАТ. Е... очевидно това не е била твоята лелка, друга трябва да намериш 

Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Първия ми акт бе точно за такъв случай...
Казуса е прост - отговори на въпроса : можеш ли да представиш валидна шофьорска книжка при проверката?
Щом не можеш значи караш без книжка.
Номерчето може да е за всичко, а подадените документи не означават, че имаш книжка.
При проверката в КАТ може да не ти издадат книжка (например да открият, че нямаш основно образование както беше с едни цигани) .
Казуса е прост - отговори на въпроса : можеш ли да представиш валидна шофьорска книжка при проверката?
Номерчето може да е за всичко, а подадените документи не означават, че имаш книжка.
При проверката в КАТ може да не ти издадат книжка (например да открият, че нямаш основно образование както беше с едни цигани) .
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Аз имах същия проблем моята книжка също беше изтекла и карах цял месец с изтекла книжка .Преди това обаче попитах в Кат дали мога да карам с толончето и изтекла книжка теми отговориха че неможе и глобата била 30 лв. Но един мой прятел също така кара с изтекла книжка и го бяха спрели показа талончето но него глобиха .Такаче това зависи на какви полицаи ще попаднеш
Аз също да споделя моя опит. Спирам си на бензиностанция и при излизане от нея с колата един камион ме сгази щото хич не гледаше. Как да е, само изкривени ламарини и всички сме живи и здрави. Обаче аз не исках да пишем протоколи с другия шофьор, а да дойде КАТ и да си опише всички щети и нарушения както си му е реда. Аз съм убеден че всичко при мене е изрядно, шофьора на камиона пък си скубе косите къде е гледал и т.н. Идва КАТ и ми казват: Абе момче, твоята книжка е изтекла преди 15 дни, сега няма да имаш покритие от Автокаското и няма да вземеш нито лев, а и ще ти пишем акт за изтекла книжка!!! (Това вече може би отговаря на въпроса ти как се възприема от КАТ книжка изтекла само преди 15 дни). Както и да е, оправихме нещата някакси
и успях да си оправя Автокаското.
С една дума и 1 ден да е изтекъл от книжката - тя вече е невалидна.
П.П. После разбрах че закона е удължил периода на книжките с още 6 мес. заради забавяне в издаването им.

С една дума и 1 ден да е изтекъл от книжката - тя вече е невалидна.
П.П. После разбрах че закона е удължил периода на книжките с още 6 мес. заради забавяне в издаването им.

TOYOTA AVENSIS 2.0 VVT-I D4
- Not_active_user_1
С номерче може да те глобят, може и да не те глобят, но са в пълното си право да те глобят, защото дефакто си без книжка. Номерчето не важи пред контролните органи, а важи само в КАТ за вземането на новото свидетелство. Хватката е да не ти изтича старата книжка и преди да е изтекла да отидеш да си вадиш нова. Това за мен обаче изобщо не е правилно. Бюрокрация, слаби закони и никаква информационна връзка между институциите. За всяко лице би трябвало да има някаква база данни, каквато всъщност със сигурност има и полицая, като те спре и установи как се казваш, ЕГН и т.н. да разбере имаш или нямаш книжка и защо нямаш.
Например в Германия са ме спирали без какъво и да е документ. Просто ги бях забравил в другата кола. Казах си само имената и адреса, полицаите отидоха в тяхната кола, бавиха се 10-тина минути, след което ми казаха, че всичко е наред, но ме предупредиха да избягвам да си забравям документите. Други хора също са ги спирали без документи и се е случвало същото, което значи, че не е частен случай. Въпросът е да имаш адресна регистрация и немски документи. Най-лесното е и у нас така да стане с някаква единна информационна система.
Например в Германия са ме спирали без какъво и да е документ. Просто ги бях забравил в другата кола. Казах си само имената и адреса, полицаите отидоха в тяхната кола, бавиха се 10-тина минути, след което ми казаха, че всичко е наред, но ме предупредиха да избягвам да си забравям документите. Други хора също са ги спирали без документи и се е случвало същото, което значи, че не е частен случай. Въпросът е да имаш адресна регистрация и немски документи. Най-лесното е и у нас така да стане с някаква единна информационна система.

-
Blagodarq na vsichki za otgovorite. Smqtam, che ne samo na men shte sa polezni
-
da de... no kogayo veche imash izdadena knijka bilo to i iztekla, predstavil si vsichki nujni dokumenti za preizdavanevkliuvhitelno i medicinsko... cqlata rabota e za da pechelqt ot barzite porachki...slowtraveler написа:Първия ми акт бе точно за такъв случай...
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Ами ако не се правиш на тарикат ще си пуснеш молбата 1месец преди изтичането на книжката...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???