Дневни светлини за Toyota - DRL модули,схеми,LED светлини...

Публикувай отговор
sam66

Re: Дневни светлини

Мнение от sam66 » 11 Сеп 2012 09:09

andrian999999 написа:аз мога да кажа ,че всички български коли са по празниците в Гърция изключваха светлините, с което показваха отношението към тъпия закон :thumbsup:
Едно правилно изречение не можеш да напишеш бе, andriane девятков. Тъпотията е май в главата ти....хайде сполай. offtopic.gif

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 11 Сеп 2012 09:29

Rudy написа:
scorpion написа:Според мен най-правилното решение да се включват късите светлини и нищо повече, както и задължително задните габарити. Знаем, че има решения само с предните светлини но при смрачаване някои забравят да си включат самите светлини за да включат и габаритите и стават опасни за околните и себе си.

Лично мнение !
Що за глупости? Късите светлини (особено тези с лупите) не са проектирани за дневни светлини. Те светят надолу, а не както е целта - напред. Не случайно в Щатите се ползват дългите, а всички производители на новите си модели слагат диодни "доработки". И да - повечето отбиваме номера, ама поне да го правим както трябва.
Изразявам лично мнение ! За съжаление не живеем в Щатите, където очевидно важат други правила (не случайно вкараните автомобили от САЩ е необходимо да преминат през ТЕХНОТЕСТ, който естествено пак се побългарява с вземане назаем фарове, стопове и т.н.). Похвално е, че ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ правят необходимите доработки, а не ПОТРЕБИТЕЛИТЕ ! Ако в ТМ предлагаха такава доработка, вероятно вместо предлагания модул за включване на дневни светлини (т.е късите) щях да се възползвам от тази доработка. Е, не предлагат ... поне засега.
Не знам и защо лупите НЕ са проектирани за дневни светлини. Не знам дали и ксенона няма да сдаде багажа по-бързо, отколкото ако се ползва само нощем.
Не говорим за отбиване на номера, а просто да се спазва закона. Ако коледните елхи, карането на габарити или на дълги е в съгласие със закона то тогава ОК. Така да бъде !

Аватар
Владислав

Мнение от Владислав » 11 Сеп 2012 10:14

Че е тъп тоя закон, тъп е...Ама наистина като го има тоя закон трябва да се спазва.То и той като повечето бързи решения не е изпипан, и подлежи на много и различни тълкувания.Може да се ползват и къси светлини, и намалени дълги, а ако се заяде човек може и да си кара само на фарове за мъгла...Съвсем отделно са и решенията от типа на ленти светодиодни светлини.Всяко решение си има плюсове и минуси, и всеки си решеава за себе си да кара както му е най-удобно...Много ми е интересно да се извади някаква статистика има ли въобще намаление на ПТП-тата след приемането му.Щото ако няма такава тенденция, по-добре да се махне, защото икономически е необоснован.
Младежи,уважавайте старостта-тя е вашето бъдеще...

Toyota Corolla 2001 VVT-i 1.6

scorpion

Мнение от scorpion » 11 Сеп 2012 11:20

Владислав написа:
...
Много ми е интересно да се извади някаква статистика има ли въобще намаление на ПТП-тата след приемането му.Щото ако няма такава тенденция, по-добре да се махне, защото икономически е необоснован.
Статистиката вероятно ще покаже, че пътните инциденти са намалели. Въпроса е кои, защото тези причинени от ПИЯНИ/ДРОГИРАНИ шофъори, непълнолетни, или неразумно каращи джигити едва ли ще се повлиаят от дневните светлини ! След отсяването на "кои" да се търси тенденция и тяхната степенуваност, както и икономическата обоснованост (за човешкия живот цена няма обаче!). Зад този закон стои една цяла армия чиновници и вероятно ще донесат вода от 10 кладенеца за да ни убедят, че нормите на закона са единствено и само правилни ! В крайна сметка ние избираме законотворците и ... носим последствията !

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 11 Сеп 2012 16:55

scorpion написа:... В крайна сметка ние избираме законотворците и ... носим последствията !
Целият свят се управлява от бандити, защото само те могат да оцелеят в политическия живот. Всеки нормално мислещ и що годе порядъчен човек не може да издържи повече от един мандат в тази джунгла. Бъдете сигурни, че основната причина за този закон в европейски мащаб е не грижата за пътната безопасност и човешкия живот, а се преследват някакви бизнес цели: повишена консумация на гориво = по-големи печалби за петролните компании и дистрибуторите + повече акциз, по-големи продажби на резервни части и крушки и т.н. и т.н. Никой не мисли за хората.

Ако подобрят техническия контрол на МПС-тата и инвестират в инфраструктурата ще има по-осезаем ефект за намаляване на ПТП и жертвите на пътя.
Със светещите фарове само си светкаме, а съвсем категорично е, че в резултат на башибозука със светлините /афтър маркет ксенони, диоди, дълги светлини, нерегулирани къси и т.н./ вече ме заслепяват и през деня. До скоро поне само нощем се случваше. wacko.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

maklaut

Мнение от maklaut » 11 Сеп 2012 20:23

zdraveite,nqkoi moje li da mi kaje dali v tm auto mogat da mi braknat v koputara i da mi nastroiat farovete da se puskat sami i da segasqt sami,kalata e avensis 2000g 3zz-fe

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 11 Сеп 2012 22:48

maklaut написа:zdraveite,nqkoi moje li da mi kaje dali v tm auto mogat da mi braknat v koputara i da mi nastroiat farovete da se puskat sami i da segasqt sami,kalata e avensis 2000g 3zz-fe
Ако не е възможно със сигурност ще ти предложат друго решение на проблема.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

nikolas3
Получена  благодарност: 4 пъти

Мнение от nikolas3 » 12 Сеп 2012 10:10

Току-що звънях в ТМ Ауто и ми отговориха,че няма софтуерна възможност за Королата ми/2006г 1,4 бензин/ за активиране.Срещу 136 лв с ДДС ии 10 дена по-късно с модул няма да се грижи жената да щрака с врътката.Те така...
План Б ще се задейства...
Avensis 2.0 бензин 2004 Т25
Corolla 1.4 бензин 2006
RAV4 XA40 hybrid 11.2017

Аватар
Georgepetrov137

Мнение от Georgepetrov137 » 12 Сеп 2012 13:06

Много скъпичко, досега искаха 100 лв за модула
Toyota Auris 2010 1.33 ->Lexus - RX II - 300 4WD (204 Hp)->Lexus RX450H 2012 fl

dimpex_01

Мнение от dimpex_01 » 15 Сеп 2012 20:46

Да се похваля и аз. от вчера съм с DRL по схемата на колегата "a_stankov" с PIC16F684 и дълги светлини на 35%, плавен пуск и стоп, функция изпрати ме до вкъщи. Работи перфектно, като освен изработката на платката по схема се наложи да преработя и дългите светлини с релета. Ако някой колега има нужда от НОУ-ХАУ да свирка, аз съм насреща ( за да не открива топлата вода отново). Във фара съм вградил ето това реле, с габарит наполовина на автомобилно реле:
Изображение
Закупено от магазин на фирма ФУГО: http://www.fugo.bg

Тъй като колеги ми писаха за необходимите операции за да се пускат дългите светлини като DRL (мисля че за къси като DRL няма нужда от релета), прилагам последователността:
В двигателният отсек, във самият фар се монтират допълнителните релета по схемата, като за по лесно кримпване е най лесно да се разкачи частично бронята и да се демонтира фара ( може и цялата броня и двата фара едновременно). Имайте в предвид, че във левият фар ще тръгва сигнала за вкл. фабрични светлини). Ето и снимка:
Изображение
Лично аз прекарах така получилият се сноп (напъхан в термошлаух) под акумулатора и после покрай снопа, който върви над левият калобран. След това с отверка разпробих маншона, който уплътнява влизането на снопа кабели в краката на шофьора.
Ето и частта, която е вътре в купето:
Изображение

Изображение

Изображение
На така подведените кабели закачих DRL модул, изработен по материали предоставени от колегата "a_stankov" в рено форум и PIC 16F684.
Нека някой ме светне как да кача файловете на самият DRL и последователносста му на изработка. В противен случай пишете и ще ги пращам на майл лично. 0898400627 - Десо.
Ако не желаете да изработвате модула, бихте могли да си закупите готов от http://www.cardrl.eu или подобен, след което да си го монтирате сами.
Успех!
Последно промяна от dimpex_01 на 28 Сеп 2012 08:50, променено общо 1 път.
AVENSIS combi, D4D, 2001

Изображение

Аватар
Brigo

Мнение от Brigo » 18 Сеп 2012 20:43

И аз реших проблема с автоматичните светлини срещу 80лв. с монтажа. :thumbsup: Отнема около 30-40 минути и е супер удобна екстра - светлините се пускат 2-3 секунди след стартиране на двигателя и се гасят при изгасване, като превключвателя за фаровете си стои на постоянно включено положение. В ТМ за същото ми искаха 140лв. отново с НЕОРИГИНАЛЕН модул...
Toyota Auris 1.4 D4D '08
Hyundai Terracan 2.9 CRDI '06

scorpion

Мнение от scorpion » 19 Сеп 2012 10:11

Аз направих монтажа Август за 99.60 на DLR на Авенсиса в ТМ. Ако наистина са качили цените не им прави чест но вероятно има и разлика в поставянето на модула в различните модели и модификации rolleyes.gif rolleyes.gif rolleyes.gif

ОФФ: По повод благодарността на колегата dimpex_01 към колега от форума на Рено : Дълги години се подвизавах в този форум и мога да кажа само добри думи за колегите там. Има какво да се поучим, вкл. и за малко "аранжиране" разделите тук ... но това е друга тема smile.gif

Поздрави !

dimpex_01

Мнение от dimpex_01 » 26 Сеп 2012 20:21

Ето как стои въпроса и с DRl на ВЕРСО 2003:
Изображение

Изображение
AVENSIS combi, D4D, 2001

Изображение

slavi7

Мнение от slavi7 » 27 Сеп 2012 20:23

винаги съм си мислел, че монтирането на подобен модул е елементарно. Сигурно е така, но не и за мен ohmy.gif .
Схемата на модула е следната - взема се захранването на фаровете преди ключа за светлините и захранването на късите след ключа за светлините. Освен това трябва 12в, които да са активни когато автомобила е "на контакт".
Нищо работа, обаче захранването преди ключа на светлините не можах да го открия.
След ключа за светлините има червено зелен кабел който захранва късите т.е. има 12в когато включа светлините от ключа, но от къде идва захранването преди ключа на светлините? Всички останали кабели в буксата за светлините ми се струват много тънки за захранване пък и не открих кабел с 12в при изключени къси от ключа в тази букса. Някой може ли да помогне с възможно най-елементарни обяснения?
Изображение
сигурно трябва да открия къде са релета?

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 27 Сеп 2012 21:40

А каква е колата?

На този конектор мисля, че няма да намериш както постоянен плюс така и плюс при контакт. Съдейки по броя жици крушките ти за захранени от постоянен плюс (или през реле) и ключа подава минус на късите или на дългите светлини. От трите дебели проводника бяло с черно е минус, а останалите два съответно към късите и дългите.
Последно промяна от Vesko на 27 Сеп 2012 21:56, променено общо 1 път.
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г
Изображение

Публикувай отговор