Антифриз
- alex_varna
- Благодарил/а: 1 път
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 366 пъти
Винаги ми е било странно като каже някой 5г гаранция
Както казваше един колега - чужденец относно индустриални бои: "ако ти искат 2г гаранция за покритието можеш да се притесняваш, но ако искат 5-10 г давай без никакви притеснения. Можеш да им дадеш и 50г, щото след 5г или купувача или продавача няма да ги има, или вече ще са му загубили края кой откъде и при какви условия е купувал".
Колега, как очакваш да получиш рекламация за антифриз?!
Основната разлика в 'long-life" антифризите са инхибиторите, предотвратяващи корозия, а също и добавките за смазване.
Дори и да е имало случай на протичане на водна помпа или скъсване на съединение (някои от long life антифризите не се препоръчват например за автомобили със силиконови уплътнения и тръбопроводи) едва ли на човека ще му дойде на акъла, че проблема може и да е бил в антифриза, защото реално погледнато и самата помпа може да е износена 'по старост', а не заради намалени смазочни свойства на антифриза....
Нямам личен поглед върху антифризите на Приста, но лично аз не бих рискувал, при условие, че оригиналния антифриз (или дори 'фирмените антифризи - шел кастрол и т.н. в бензиностанциите) не е нещо скъпо, пък и дори да спазваш всички препоръки и го сменяш на 2г (в което се съмнявам) периода на нормална експлоатация е доста дълъг.
Важното е типа на антифриза да е същия, като препоръчания от производителя.

Както казваше един колега - чужденец относно индустриални бои: "ако ти искат 2г гаранция за покритието можеш да се притесняваш, но ако искат 5-10 г давай без никакви притеснения. Можеш да им дадеш и 50г, щото след 5г или купувача или продавача няма да ги има, или вече ще са му загубили края кой откъде и при какви условия е купувал".
Колега, как очакваш да получиш рекламация за антифриз?!
Основната разлика в 'long-life" антифризите са инхибиторите, предотвратяващи корозия, а също и добавките за смазване.
Дори и да е имало случай на протичане на водна помпа или скъсване на съединение (някои от long life антифризите не се препоръчват например за автомобили със силиконови уплътнения и тръбопроводи) едва ли на човека ще му дойде на акъла, че проблема може и да е бил в антифриза, защото реално погледнато и самата помпа може да е износена 'по старост', а не заради намалени смазочни свойства на антифриза....
Нямам личен поглед върху антифризите на Приста, но лично аз не бих рискувал, при условие, че оригиналния антифриз (или дори 'фирмените антифризи - шел кастрол и т.н. в бензиностанциите) не е нещо скъпо, пък и дори да спазваш всички препоръки и го сменяш на 2г (в което се съмнявам) периода на нормална експлоатация е доста дълъг.
Важното е типа на антифриза да е същия, като препоръчания от производителя.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- slowtraveler
Не се занимавам с продажба на автоконсумативи ако това имаш впредвид,
но като клиент с практика около 20г съм се сблъсквал с доста ситуации при контактите си със сервизи.
В този случай съм убеден, че е невъзможно да отидеш при търговеца и да му кажеш - 'аз взех преди 3-4 години от Вас антифриз, ама сега виждам, че има корозия вътре в блока (то как и ще видиш, ама нейсе) пък и помпата, която протече не е заради това, че колата е 10 годишна, ами заради вашия антифриз', а и гарнитурата, която се разпадна стана заради антифриза. Най много да ти дадат една туба антифриз да им се махнеш от главата, но ядовете си остават за тебе.
А не съм от 'меките' клиенти: След мои писма до Шкода - Чехия, Опел Германия и Унгария (централа за източна европа) успешно уважиха гаранции и нарочни представители пристигнаха и ремонтираха на място тук във Варна Шкода Фабия, Опел Зафира и т.н.
Но в случая с антифриза нещата са толкова провлачени в период от време, а и няма пряко доказателство - да не би да правиш химичен анализ на антифриза след 3-4 години.
Затова мисля, че практичните варианти са 2 - концентрат от:
1. Оригинален антифриз от производителя
2. Син антифриз(етилен-гликол) от някоя от реномираните марки (в книжката на тойота пише антифриза да на основа на етилен-гликол).
Съжалявам, ако съм засегнал някого на професионална тема
но като клиент с практика около 20г съм се сблъсквал с доста ситуации при контактите си със сервизи.
В този случай съм убеден, че е невъзможно да отидеш при търговеца и да му кажеш - 'аз взех преди 3-4 години от Вас антифриз, ама сега виждам, че има корозия вътре в блока (то как и ще видиш, ама нейсе) пък и помпата, която протече не е заради това, че колата е 10 годишна, ами заради вашия антифриз', а и гарнитурата, която се разпадна стана заради антифриза. Най много да ти дадат една туба антифриз да им се махнеш от главата, но ядовете си остават за тебе.
А не съм от 'меките' клиенти: След мои писма до Шкода - Чехия, Опел Германия и Унгария (централа за източна европа) успешно уважиха гаранции и нарочни представители пристигнаха и ремонтираха на място тук във Варна Шкода Фабия, Опел Зафира и т.н.
Но в случая с антифриза нещата са толкова провлачени в период от време, а и няма пряко доказателство - да не би да правиш химичен анализ на антифриза след 3-4 години.
Затова мисля, че практичните варианти са 2 - концентрат от:
1. Оригинален антифриз от производителя
2. Син антифриз(етилен-гликол) от някоя от реномираните марки (в книжката на тойота пише антифриза да на основа на етилен-гликол).
Съжалявам, ако съм засегнал някого на професионална тема

- alex_varna
- alex_varna
Оригинален антифриз от Сервиза на Тойота го продават по 8.30лв/л ама не ми се дават толкоз пари, че много ми се събират за даване....предните накладки от 1та страна нещо не са в час.... и зимни гуми тряя да слагам и джанти някви .....ебало си майката направо 

TOYOTA AVENSIS 2012 г., 2.0 D4D 124 КС
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
TOYOTA YARIS, 2004 г. 1000 куб., vvti
PEUGEOT 407, 2006г., 2000 куб., HDI
Ex:
TOYOTA AVENSIS , 1999 г. 2000 куб. TD
Колеги,мислите ли че,ако антифриза не може да издържи минимума от това което е написано на етикета на реномирани фирми,не съответства с истината?Мога само да кажа,че лично съм присъствал на тест на антифриз в физико-химичната лаборатория на Приста,и нямам думи как да го опиша!!!-не става въпрос само за издръжливостта му при ниски температури, а още поне 30 фактора при които се тества.А за "Long Laif" колите ни могат само да се облизват,и да се надяват че всеки собственик ще може да си го позволи!
- alex_varna
- slowtraveler
Въпреки, че никога не бих си взел антифриз от нашенски производител (както личи от по-горните ми постове), честно казано се съмнявам да е замръзнал антифриза, пък бил той и Лукойл, ако си го разреждал съгласно инструкцията - явно си взел някакъв фалшификат или си го разредил прекалено (имало е остатък от вода в двигателя)....
Purvo antifriza ne be6e koncentrat i ne sum go razrejdal, daje i da e imalo voda v dvigatela tova koeto ostana sled smqnata v 6i6eto si be6e absolutno 4ista i originalna te4nost i tq su6to be6e zamruznala . Su6to napravih i drug opit slojih 6i6eto i v kamerata na hladilnika kudeto tq te4nostta otnovo zamruzna a tam temperaturata e max -15