Hyper TESEN e banda ,za da stane na kupeto na avtomobil - ia mi kazi pri 3000 oborota kolko procenta ot toz Vyrtqst mometn sha imam?? ,a pri 2000???V35GTR написа:^tochno tam e razlikata mejdu motora na Hayabusa i tozi koito ti opisvash toest high reving 600cc motor!
Motora na Hayabusa-ta combinira sravnitelno niski oboroti (za motor) i dosta visok vurtiash moment(na 6000 RPM)(za motor) v combinacia sus mnogo visok diapazon na power - primerno ot 6000 - 11000 RPM
Ako tova ne e shirok power band.... kaji mi koe e?
Hayabusa engine w AE86
- LordDigital
- СупраДжия

razbira se... toest kak inache da poluchim tozi downforce za cornering pri 3-4G... no nie ne govorim za takiva skorosti nito pri 4AGE nito pri busa engine!LordDigital написа:cD-to e po-golemo ,vyzmozno e. No vyv formulata to se umnozava po Fronatal Area-ta - koqto e mnoogooo povece pri kolite ,a razlika vyv "mnozitel" pri lineino uravnie ne e syvsem linaina ,umnozeno po kvadrata na skorosta - stava matematichesk neupisuema razlika i edinstveno syizmerima sys ponqtieto GIGANSKA ,vzeto ot kvartalnata sbirkaV35GTR написа:^ ama nali tova kazah - che triabva vuzmojno vsichki variacii da budat vzeti pod vupros predi da se pravi podoben "proekt"
V sluchaia sus S3 - RABOTI PERFECTNO
V sluchaia sus A86 - Edva li!
BTW LORDE - otnosno CD, misleh che znaesh che motociletite ima po visok rating na CD, toest ne sa tolkova aerodinamichni kolkoto da rechem race avtomobil!![]()
Trebat diagrami na tiq matori, ama na men dnes mi se iztoshtiha bateriite i ne mi se tyrsi weche taq wecher:). Btw. i na aktualniq vankel(mixer) det e w RX8cata trqbwa, che da ima za kwo da si goworim:P. I 4AGE e sys stymna harakteristika, ama negowite gi imam:).
P.S. Ako nekoi nameri mejduwremenno nema da e losho:P.
P.S. Ako nekoi nameri mejduwremenno nema da e losho:P.
ami moje bi na izust kazano %60-70% ot tova koeto 4AGE shte predloji na sushtite oboroti! No ti mi kaji, kato cialo, spestenoto teglo, podobrenia balans, niama li spored tebe da podobriat haractera na edna ultra ulekotena mashina??LordDigital написа:Hyper TESEN e banda ,za da stane na kupeto na avtomobil - ia mi kazi pri 3000 oborota kolko procenta ot toz Vyrtqst mometn sha imam?? ,a pri 2000???V35GTR написа:^tochno tam e razlikata mejdu motora na Hayabusa i tozi koito ti opisvash toest high reving 600cc motor!
Motora na Hayabusa-ta combinira sravnitelno niski oboroti (za motor) i dosta visok vurtiash moment(na 6000 RPM)(za motor) v combinacia sus mnogo visok diapazon na power - primerno ot 6000 - 11000 RPM
- LordDigital
- СупраДжия
E za kakvi skorosti govorim ,dai mi skorosto pri koqto za F(drag) mislis che razlikata mezdu motor i avtomobil nema da e pone 4 pyti?? moze bi 1km/h?V35GTR написа:razbira se... toest kak inache da poluchim tozi downforce za cornering pri 3-4G... no nie ne govorim za takiva skorosti nito pri 4AGE nito pri busa engine!LordDigital написа:cD-to e po-golemo ,vyzmozno e. No vyv formulata to se umnozava po Fronatal Area-ta - koqto e mnoogooo povece pri kolite ,a razlika vyv "mnozitel" pri lineino uravnie ne e syvsem linaina ,umnozeno po kvadrata na skorosta - stava matematichesk neupisuema razlika i edinstveno syizmerima sys ponqtieto GIGANSKA ,vzeto ot kvartalnata sbirkaV35GTR написа:^ ama nali tova kazah - che triabva vuzmojno vsichki variacii da budat vzeti pod vupros predi da se pravi podoben "proekt"
V sluchaia sus S3 - RABOTI PERFECTNO
V sluchaia sus A86 - Edva li!
BTW LORDE - otnosno CD, misleh che znaesh che motociletite ima po visok rating na CD, toest ne sa tolkova aerodinamichni kolkoto da rechem race avtomobil!![]()

LordDigital написа:Hyper TESEN e banda ,za da stane na kupeto na avtomobil - ia mi kazi pri 3000 oborota kolko procenta ot toz Vyrtqst mometn sha imam?? ,a pri 2000???V35GTR написа:^tochno tam e razlikata mejdu motora na Hayabusa i tozi koito ti opisvash toest high reving 600cc motor!
Eeee, ama i 4AGE ne se kara s 3000 oborota byrzo:). 4-7000 - samo i edinstweno tam, che da wyrwi. Twa sa 3000 oborota. Wyrtqsht moment pri 5xxx = 145NM i max moshtnost okolo 7000.
Ideqta e, che buzata ako ima 205NM maximum i 250 konq maximum hich ne me interesuwa, che pri 6000 shte ima 145NM, zashtoto towa e kraq na 4AGEto. Ot 6000 do 11000 sa 5000 oborota power band!
E koq rali kola ima tolkowa shirok power band?

- LordDigital
- СупраДжия
Ako e 60-70% - tva e idealno i znaci che ima smetka da se swapi ,no mene bezkraaaaino me symnqva tova da e vqrno. Sravneno sys pravilno tyrbiniran 4AGE ,moze da se okaze che e i 6-7% - ma dai nekva inzinerna grafika ,a ne chertana sys boichki za motora na Busata i da vidim - tam po motordziiskite forumi horata ne hodqt li na Dyno?V35GTR написа:ami moje bi na izust kazano %60-70% ot tova koeto 4AGE shte predloji na sushtite oboroti! No ti mi kaji, kato cialo, spestenoto teglo, podobrenia balans, niama li spored tebe da podobriat haractera na edna ultra ulekotena mashina??LordDigital написа:Hyper TESEN e banda ,za da stane na kupeto na avtomobil - ia mi kazi pri 3000 oborota kolko procenta ot toz Vyrtqst mometn sha imam?? ,a pri 2000???V35GTR написа:^tochno tam e razlikata mejdu motora na Hayabusa i tozi koito ti opisvash toest high reving 600cc motor!

- LordDigital
- СупраДжия
Dobre de 4000rpm da rechem - kvo e sravnenieto tam mezdu Busa motor i 4A? Ne zabravai che trebe i da trygvas po nekoga ,kak sha trygnes sys Busa motora - na poluAmbriaz do 3000 rpm?El Camino написа:LordDigital написа:Hyper TESEN e banda ,za da stane na kupeto na avtomobil - ia mi kazi pri 3000 oborota kolko procenta ot toz Vyrtqst mometn sha imam?? ,a pri 2000???V35GTR написа:^tochno tam e razlikata mejdu motora na Hayabusa i tozi koito ti opisvash toest high reving 600cc motor!
Eeee, ama i 4AGE ne se kara s 3000 oborota byrzo:). 4-7000 - samo i edinstweno tam, che da wyrwi. Twa sa 3000 oborota. Wyrtqsht moment pri 5xxx = 145NM i max moshtnost okolo 7000.
Ideqta e, che buzata ako ima 205NM maximum i 250 konq maximum hich ne me interesuwa, che pri 6000 shte ima 145NM, zashtoto towa e kraq na 4AGEto. Ot 6000 do 11000 sa 5000 oborota power band!
E koq rali kola ima tolkowa shirok power band?
Ami Rally kolite imat mnoogoo shirok PowerBand ,gledal syn na Skoda Octavia WRC grafiki - ideqta pri tqh e che RESTRIKTORA e za potok na vyzduha i ne igrae pri niskie oboroti ,tam overBoostvat i cepqt edno 550NM ot vole na dovolno niski oboroti. A koga AntiLagvat nestata sa oste po-nenormalni.

- LordDigital
- СупраДжия
Tva ne sa krivi ,a chetezi na 6-to klasnik sys BOICHKI (ot tez deto mnogo sa razmazvat kak se kazvaha)?V35GTR написа:El KAm - krivite na Busa motora gi slojih po rano... page 1 ili 2... za 4AGE niamam taka che postni gi kato mojesh...
za vankel she potursia no predpolagam vi iasno kak sthe soiat neshtata tam!

-
по темата, но научно
1. мощността е субективен фактор - тя е просто една формула, в която има обороти и въртящ момент. това, което върти колелата НЕ Е мощността, а въртящият момент. на този въртящ момент противодействат други въртящи моменти - инерционни - теглото на линейно и въртеливо движещите се елементи на колата генерират инерционен въртящ момент, който се противопоставя на този, генериран от двигателя във всеки единмомент от време. разликата, която остава в излишък - тя отива в ускоряване. единствено и само остатъка от въртящият момент, генериран от изгарянето на горивната смес движи колата или мотора. всичко останало е на втора линия
2. динографика на хубав мотор(1430 STREET BUSA: 4-2-1 VS 05 MURRAY SW):
http://www.brocksperformance.com/dyno_c ... 0Murry.jpg
що-годе добрия му въртящ момент(над 100NM) започва от 5000оборота и стига до 11500. дотук добре. но този двигател е предназначен да върти малък маховик, малък съединител, малка скоростна кутия, леки колела, и да движи лека конструкция. всичкото това въртящо се и движещо се желязо има инерционен въртящ момент. на колата - дори да оставиш настрана теглото, което също генерира инерционен въртящ момент върху маховика - всички тези неща тежат повече. ако се опиташ да приспособиш двигател от мотор на кола - няма как да използваш неговата скоростна кутия - или поне не и без много модификации - тя просто ще се счупи на нормална кола. ще трябва да промениш предавателното отношение от маховика на двигателя и да намалиш оборотите чрез по-голяма предавка. по-голямата предавка пак има тегло и инерционен въртящ момент
говоря за всички тези моменти, защото ако сложиш двигател от мотор на кола, ако ще и 200кс да е, той ще се развърта мудно, когато се развърти оборотите му ще падат бавно - такъв двигател в сетъп за кола няма да има никаква динамика, просто не е предвиден да се справя с такива инерционни въртящи моменти. затова ги слагат само
на леки конструкции. 250-300 кила, превърнати в инерционен момент дават ОГРОМНА разлика - толкова ще е разликата между суперлека АЕ86(800кг) и S3(500кг), като сложиш в сметката и всички допълнителни инерционни моменти от модифициране на трансмисията, картинката става плачевна. двигателят на мотора тотално ще се разбалансира при натоварване с такива големи инерционни моменти

1. мощността е субективен фактор - тя е просто една формула, в която има обороти и въртящ момент. това, което върти колелата НЕ Е мощността, а въртящият момент. на този въртящ момент противодействат други въртящи моменти - инерционни - теглото на линейно и въртеливо движещите се елементи на колата генерират инерционен въртящ момент, който се противопоставя на този, генериран от двигателя във всеки единмомент от време. разликата, която остава в излишък - тя отива в ускоряване. единствено и само остатъка от въртящият момент, генериран от изгарянето на горивната смес движи колата или мотора. всичко останало е на втора линия
2. динографика на хубав мотор(1430 STREET BUSA: 4-2-1 VS 05 MURRAY SW):
http://www.brocksperformance.com/dyno_c ... 0Murry.jpg
що-годе добрия му въртящ момент(над 100NM) започва от 5000оборота и стига до 11500. дотук добре. но този двигател е предназначен да върти малък маховик, малък съединител, малка скоростна кутия, леки колела, и да движи лека конструкция. всичкото това въртящо се и движещо се желязо има инерционен въртящ момент. на колата - дори да оставиш настрана теглото, което също генерира инерционен въртящ момент върху маховика - всички тези неща тежат повече. ако се опиташ да приспособиш двигател от мотор на кола - няма как да използваш неговата скоростна кутия - или поне не и без много модификации - тя просто ще се счупи на нормална кола. ще трябва да промениш предавателното отношение от маховика на двигателя и да намалиш оборотите чрез по-голяма предавка. по-голямата предавка пак има тегло и инерционен въртящ момент
говоря за всички тези моменти, защото ако сложиш двигател от мотор на кола, ако ще и 200кс да е, той ще се развърта мудно, когато се развърти оборотите му ще падат бавно - такъв двигател в сетъп за кола няма да има никаква динамика, просто не е предвиден да се справя с такива инерционни въртящи моменти. затова ги слагат само
на леки конструкции. 250-300 кила, превърнати в инерционен момент дават ОГРОМНА разлика - толкова ще е разликата между суперлека АЕ86(800кг) и S3(500кг), като сложиш в сметката и всички допълнителни инерционни моменти от модифициране на трансмисията, картинката става плачевна. двигателят на мотора тотално ще се разбалансира при натоварване с такива големи инерционни моменти

status: за БАН
NE Lorde Ne sum suglasen, tezi cherteji idvat directno ot dyno testove na zadnata guma na Busa, pod nadzora na SPORTS RIDER! Da ne govorim che te sa srashno conservativni!LordDigital написа:Tva ne sa krivi ,a chetezi na 6-to klasnik sys BOICHKI (ot tez deto mnogo sa razmazvat kak se kazvaha)?V35GTR написа:El KAm - krivite na Busa motora gi slojih po rano... page 1 ili 2... za 4AGE niamam taka che postni gi kato mojesh...
za vankel she potursia no predpolagam vi iasno kak sthe soiat neshtata tam!
A za WRC govorim za TURBO motor koito struva atski mnogo pari!
Mda ne trqbwashe da pitam za WRC:). Da si goworim za realni neshta, demek za 4AGE i za 1.5 busa s 250 konq. Ta 4AGEto ako go podkarwash ot 1000 oborota i tam nqma nikoi, no ne go prawi newyzmojen za karane. Predpolagam syshtoto shte e i sys buzowiq, demek momenta mu nqma da e po malyk ot na 4AGEto tam. Wse pak srawnqwame 1,5 sys 1,6 motor. Ama si trqbwat diagramite, taka si prikazwame samo prikazki.LordDigital написа:
Dobre de 4000rpm da rechem - kvo e sravnenieto tam mezdu Busa motor i 4A? Ne zabravai che trebe i da trygvas po nekoga ,kak sha trygnes sys Busa motora - na poluAmbriaz do 3000 rpm?
Ami Rally kolite imat mnoogoo shirok PowerBand ,gledal syn na Skoda Octavia WRC grafiki - ideqta pri tqh e che RESTRIKTORA e za potok na vyzduha i ne igrae pri niskie oboroti ,tam overBoostvat i cepqt edno 550NM ot vole na dovolno niski oboroti. A koga AntiLagvat nestata sa oste po-nenormalni.