Питане относно разхода на Corolla 1.4 vvti 2002

Аватар
ss_mitko

Мнение от ss_mitko » 16 Яну 2012 19:54

dian1969 написа:
ataveto@abv.bg написа:
cooler4e написа:Здравейте и благодаря за мненията. Преди малко погледнах дроселовата клапа и има лек нагар, който поизчистих. Проблемът обаче най-вероятно не е от там. Като подам газ има леко забавяне от около секунда-две докато се качат оборотите. Освен това се чува съскащ звук откъм колекторите. Сега забелязах, че като се изгаси двигателя се чува едно съскане около 1-2 секунди пак откъм колекторите. Все едно спада гума. Какво може да е това и може ли да ми дадете съвет за добър специалист?
Много добьр вьпрос сега да чуем спецовете
Здравейте! Тъкмо и аз мислих да пусна подобна тема за забавянето на оборотите при подаването на на газ и при мен се чуди дали да се изфорсира а когато го направи като си махна крака от газта сама се изфорсира и вдига оборотите с 100-200. Така става и когато ускорявам и сменям предавките -след като натисна съединителя и изключа от скорост оборотите сами се вдигат с 100-200 и това много ме дразни, получавасе нещо ката междинна газ. Моля ако някой има същия проблем да сподели
Това не е проблем така си е.Това е направено да не губиш обороти докато сменяш скоростите.

dian1969

Мнение от dian1969 » 16 Яну 2012 20:39

Благодаря! :thumbsup:

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 17 Яну 2012 16:20

Хм, ако пробваш първо да отнемаш газта и мааалко след това да натискаш съединителя, може да се научиш да не ти се вдигат оборотите. Не знам защо така са го направили японците... Дори на карбураторната Корола от 1991 г имаше подобен ефект: като пусна рязко газта, от, примерно 3000 об/мин, те не спадат бързо както беше при руските коли, а много по-бавно. Разбрах на карбуратора от къде може да се променя тая настройка и я направих да падат доста по-бързо. Разлика в разхода на гориво не усетих, но веднъж като ходих на проверка и центровка в ЮВЕ, те без да ми обясняват или питат, я върнаха към фабричните стойности.
Каквото сам си направя, никой не може...

Аватар
Dobrin

Мнение от Dobrin » 20 Яну 2012 12:48

Здравей, колега. Аз също съм собственик на Корола 1.4 и разхода ми е същия като твоя, макар че на борд коп. показва около 1 до 1.5 литра по малко. при мен обаче си гори масло. Приемам го за нормално впредвид че е на 220к. Сегменти не съм сменял и да кажа нямам и намерение, може само да сменя гумичките на клапаните.
TOYOTA COROLLA 1.4 VVTI
TOYOTA AURIS 1.4 D4D

Аватар
LEXUS
Благодарил/а: 12 пъти
Получена  благодарност: 12 пъти

Мнение от LEXUS » 20 Яну 2012 22:57

Instruktor59@yahoo.com написа:Хм, ако пробваш първо да отнемаш газта и мааалко след това да натискаш съединителя, може да се научиш да не ти се вдигат оборотите. Не знам защо така са го направили японците... Дори на карбураторната Корола от 1991 г имаше подобен ефект:
Знам,знам. Това е заради екологията да доизгори горивото ,което е подадено. Така ми казаха на мен.
TOYOTA/LEXUS--made in JAPAN

cooler4e

Мнение от cooler4e » 24 Яну 2012 15:20

Dobrin написа:Здравей, колега. Аз също съм собственик на Корола 1.4 и разхода ми е същия като твоя, макар че на борд коп. показва около 1 до 1.5 литра по малко. при мен обаче си гори масло. Приемам го за нормално впредвид че е на 220к. Сегменти не съм сменял и да кажа нямам и намерение, може само да сменя гумичките на клапаните.
Аз като я вземах маслото беше на минимума. Все още не мога да усетя дали гори масло защото го смених декември. Ако гори какво трябва да се направи - смяна на сегменти, гумички на клапаните?

jsp

Re: Питане относно разхода на Corolla 1.4 vvti 2002

Мнение от jsp » 25 Яну 2012 18:13

Карал съм СЛУЖЕБНА корола 1.4 ввти от 2005 година беше ( не знам двигателят дали е същият но май да )
Градско зимата достигаше до 11/100. Лятото с климатик под 10/100 трудно я добутвахме. Но това беше pool автомобил все пак!
cooler4e написа:Здравейте,

От около месец съм собственик на Toyota Corolla 1.4 vvti 2002ра, седан.
Опитвам се да разбера точно какъв разход ми дава. За сега по показания на компютъра и по моите изчисления варира около 11-12 на сто в градски условия. Извънградско е някъде около 7-7.5 ако не я настъпвам (до 110). Струва ми се, че този разход е висок.
Когато подавам газ при тръгване моментните показанията на компютъра достигат доста високи стойности от порядъка на 20-30, че и повече на 100. Това нормално ли е?
По принцип когато я купувах в сервиза Пит стоп (София) ми казаха, че трябва да се почисти дроселовата клапа. Дали би имало ефект върху разхода?

Petee

Мнение от Petee » 10 Авг 2012 11:44

Карам Корола 1.4 VVT-i 2002 г. седан на 195 хил. км, made in Japan, и мога да кажа, че разхода много зависи от начина на каране.
Лято време в града като сменям често скоростите на около 2 хил. оборора, примерно карам на 5-та с 60 км/ч, харчи нищо - около 6-7. Ако започна да я настъпвам много, до 4-5-6 хил. оборота, харчи около 10л./100 км дори повече. Зимата при нормално каране стига до 9л./100 км.
При извънградско каране със 90-120 км/ч разхода е около 6-7. При 170 км/ч разхода е 12л./100 км. Ако не греша, съпротивлението на въздуха, което колата трябвад а преодолее, се увеличава с квадрата на увеличението на скоростта.
Като цяло Тойота не прави много икономични коли, но пък VVT-i-а дава голяма свобода на водача отностно каране - разход, а и говорим за не много лек автомобил. Същото важи и за всички останали VVT-i двигатели на Тойота, Лексус, Мазда, Грейтуол и т.н. И да не забравяме, че говорим за почти 100 коня кола biggrin.gif
Не гледайте моментния разход на компютъра - лъже! При доста от европейските марки моментния разход е ограничен до 15-20л./100км. При спортно каране на студен двигател екранчето може да точето 50-60л./100 км., което е физически невъзможно. При Королата на баща ми, която е същата, показва дори 70-80л./100км. Просто някой нескопосан японец е писал софтуера за компютрите на тойотите.
Поздрави
П.

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 12 Авг 2012 00:02

Petee написа:....Като цяло Тойота не прави много икономични коли, ... Не гледайте моментния разход на компютъра - лъже! ... Просто някой нескопосан японец е писал софтуера за компютрите на тойотите.
Поздрави
П.
Колега, по моите наблюдения няма други серийно произведени коли, които при равни условия (напр. каране в София, по маршрут Соф. - Балчик и обратно, Соф. - Видин и обр. и пр., с равно натоварване и грамотно каране, да имат едновременно такава тяговъоръженост и такъв нисък разход на гориво. Разбира се, сравняваме сравними неща - една и съща година на производство, един и същ клас на оборудване, тип гориво и пр. smile.gif

За да покаже и поддържа тези ниски разходи на гориво (пък и на други неща), е необходимо и малко грижи. Много са малко хората, които поддържат коректно и докрай колата, която ще продават... Та един подробен и компетентен преглед, включващ дори налягането в гумите, геометрии, луфтове, следи от удари, измиване на двигател вътре, компресии, центровки, правилни горива, грамотно и пестеливо каране и пр., са неща за вършене на всяка кола, особено купена на 100+ к... Чак след това може да се сравнява разходът на гориво. Например всеки колега, новозакупил кола, само от свикване с нея може да свали първоначалния разход с около 1 (!!!)л/100 след първите 20 - 40 к - при условие, че иска. :thumbsup:
Последно промяна от Instruktor59@yahoo.com на 12 Авг 2012 18:29, променено общо 1 път.

Petee

Мнение от Petee » 12 Авг 2012 12:07

Въпреки, че съм почитател на Тойота, бих казал, че автомобили на Хонда и Пежо от същия клас бият Королата по разход, а Сивик-а и по динамика. Фактите са си факти.

Аватар
Instruktor59@yahoo.com

Мнение от Instruktor59@yahoo.com » 12 Авг 2012 18:54

А съвсем отделен е въпросът, какви възможности (или желания) за точно измерване на километровия разход на гориво има обикновеният ползвател - без специални уреди за целта...

Моите скромни измервания по метода "пълни до капачката, нулирай километража и ... след Х км... пак пълни до капачката" неотдавна показаха:
Бургас - София, денем, ненатоварена кола, климатик, постоянно +10-40 км/ч над ограниченията и след това градско докъм 650 - 700 изминати км, - 6,7 л/100 км - бензин 95 от ОМВ... Гумите са Фулда, нови, традиционно здрави, но малко звучни и твърди идват, не са икономични.
Друго скорошно измерване - само на софийско градско движение - на къси разстояния, климатик - около 7,8 л/100 км...
Убеден съм, че с по-смислени гуми може още 0,5 - 0,8 л да сваля, но, за сега - толкова. Королата е на 220 к, турска сглобка (но съм положил всички грижи, за които смятам, че е добре и мога да си позволя...).
Колко са верни тези мои измервания - не знам. Размерът на гумите е препоръчителния - мисля 185/60 - 14".
Имам твърдото наблюдение, че много голяма част от колегите, като стане дума за разход на техните коли, скромно намаляват с 1 до 2 л... Или не са правили възможно най-точните измервания, или искат да изкарат любимите си играчки по-добри... smile.gif

Petee

Мнение от Petee » 12 Авг 2012 19:01

Колега, ти все с попътен вятър ли караш? Много икономична тая твоята Тойотка! biggrin.gif
Карал съм японска и турска, няма разлика в разхода на гориво. Градско все около 8.
Явно карам прекалено спортно biggrin.gif
Иначе гумите на королите са 195/60/15 wink.gif

Публикувай отговор