Дупка ... вероятно метър-два квадратни ... спотаила се на пътя и чакаща поредния да падне в нея. Нали ги знаете онези дупки, които се появяват изневиделица, и които не оставят шанс на водача. Е, имах щастието да попадна точно в такава и в резултат на безуспешния ми опит да я избегна се оказах със сцепен десен борд на предна дясна гума и огромен балон на задна дясна. И всичко това в Петък вечерта на път за вилата. Чисто новичката гума "патерица" свърши работа. Добре, че поне задната не беше гръманала.
В Събота веднага при застрахователя. Писане, оглед, снимки, измерване на протектора (6мм) и ... "Ами то дота ви е от няколко години (естествено, че ще е на няколко години и по точно 4 половина ) макар и гумите да са ви като нови..." казва застрахователя. "Донесете фактура за новите гуми, които ще купите и също върнете тези, а ние ще направим оценка и ще видим какво ще платим".
В най-големия пек в Събота обикалях гумаджийнице докато накрая намерих същите гуми - Good Year Eagle NTC 5 215/50/17". Цена ... космическа ... с отстъпката 400 лв/бр но с ДОТ 0612, т.е пресни пресни. Е, вярно с индекс W, вместо V (по-дяволите! Тази кола не може да вдигне 270 км/ч !), вместо в Германия произведени в Словения, липсва борд протектора но шарката е еднаква ... Проверяват момчетата джантите (леко жулната едната, а те са 5 лъчевите ) и се оказва, че са на шест. Не са мръднали. Браво, здрави джанти ! Монтаж на новичките гуми и както му е реда слагаме ги отпред. Баланс и ... потеглям. С потеглянето усетих, че нещо изтрака под калника на едната гума но си викам някой камък съм настъпил. А и жегата ме мъчеше вече и бързах да се прибирам ... В Понеделник рано прибирайки се от вилата, усетих аз между Драгичево и Владая, а после и по южната дъга на София, че след 110 км волана започва да вибрира ... Странно ! Прибирайки се привечер от работа минах покрай гумаджийницата до нас и в резултат ... липсващ баланс на едната гума (е изтракването е било явно от падналия калпаво залепен баланс) и около 20 грама недостиг на другата гума. Платих си чинно и сега всичко е ОК.
Е това е моята сага. Сега очаквам все пак някакво обещетение от застрахователя, което едва ли ще е голямо но все пак. А, и си имам две нови гуми все пак

Човек и бавно да кара, винаги има дупка, която го дебне на пътя. Тя е неговата и го чака !
П'С: Момчетата, които ми добалансираха гумите