Дупка .. гуми ... застраховка !

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Дупка .. гуми ... застраховка !

Мнение от scorpion » 17 Юли 2012 09:32

Да споделя.
Дупка ... вероятно метър-два квадратни ... спотаила се на пътя и чакаща поредния да падне в нея. Нали ги знаете онези дупки, които се появяват изневиделица, и които не оставят шанс на водача. Е, имах щастието да попадна точно в такава и в резултат на безуспешния ми опит да я избегна се оказах със сцепен десен борд на предна дясна гума и огромен балон на задна дясна. И всичко това в Петък вечерта на път за вилата. Чисто новичката гума "патерица" свърши работа. Добре, че поне задната не беше гръманала.
В Събота веднага при застрахователя. Писане, оглед, снимки, измерване на протектора (6мм) и ... "Ами то дота ви е от няколко години (естествено, че ще е на няколко години и по точно 4 половина ) макар и гумите да са ви като нови..." казва застрахователя. "Донесете фактура за новите гуми, които ще купите и също върнете тези, а ние ще направим оценка и ще видим какво ще платим".
В най-големия пек в Събота обикалях гумаджийнице докато накрая намерих същите гуми - Good Year Eagle NTC 5 215/50/17". Цена ... космическа ... с отстъпката 400 лв/бр но с ДОТ 0612, т.е пресни пресни. Е, вярно с индекс W, вместо V (по-дяволите! Тази кола не може да вдигне 270 км/ч !), вместо в Германия произведени в Словения, липсва борд протектора но шарката е еднаква ... Проверяват момчетата джантите (леко жулната едната, а те са 5 лъчевите ) и се оказва, че са на шест. Не са мръднали. Браво, здрави джанти ! Монтаж на новичките гуми и както му е реда слагаме ги отпред. Баланс и ... потеглям. С потеглянето усетих, че нещо изтрака под калника на едната гума но си викам някой камък съм настъпил. А и жегата ме мъчеше вече и бързах да се прибирам ... В Понеделник рано прибирайки се от вилата, усетих аз между Драгичево и Владая, а после и по южната дъга на София, че след 110 км волана започва да вибрира ... Странно ! Прибирайки се привечер от работа минах покрай гумаджийницата до нас и в резултат ... липсващ баланс на едната гума (е изтракването е било явно от падналия калпаво залепен баланс) и около 20 грама недостиг на другата гума. Платих си чинно и сега всичко е ОК.

Е това е моята сага. Сега очаквам все пак някакво обещетение от застрахователя, което едва ли ще е голямо но все пак. А, и си имам две нови гуми все пак wink.gif

Човек и бавно да кара, винаги има дупка, която го дебне на пътя. Тя е неговата и го чака !

П'С: Момчетата, които ми добалансираха гумите cool.gif ми казаха, че качеството на GY вече не било толкова добро въпреки цената. Не се очудвам. Все пак са представители на BF Goodrich, Vredestain и други марки biggrin.gif

Аватар
alligator

Re: Дупка .. гуми ... застраховка !

Мнение от alligator » 17 Юли 2012 14:56

Ами хубавото във случката е че ти си невредим. worthy.gif

А иначе за гумите - и аз като си търсих това лято 215/50/17 направо се видях в чудо защото нямаше хубави гуми под 370-400 лв!!! Този размер дето са го избрали Тойота, направо са за псуване. Затова се принудих да мина на 225/45/17 който е много по често срещан размер и цената съответно е с близо 100 лв/бр. надолу. Ще ми е интересно застрахователя колко пари ще ти даде. Аз предполагам че в най добрия случай ще ти дадат 100 лв на гума.
TOYOTA AVENSIS 2.0 VVT-I D4

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 341 пъти
Получена  благодарност: 373 пъти

Мнение от slowtraveler » 18 Юли 2012 01:06

На мен за доста износена (над50%) платиха около 200лв.
Моите бяха Бриджстон и ги намерих в Диана за около 360лв.
Същия размер...
П.с. летни гудиър НИКОГА ВЕЧЕ... Отказах се от тях след проблеми с шума и здравината на бордовете преди около 7-8 години. Със зимните им нямам проблеми..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 18 Юли 2012 17:00

slowtraveler написа:На мен за доста износена (над50%) платиха около 200лв.
Моите бяха Бриджстон и ги намерих в Диана за около 360лв.
Същия размер...
П.с. летни гудиър НИКОГА ВЕЧЕ... Отказах се от тях след проблеми с шума и здравината на бордовете преди около 7-8 години. Със зимните им нямам проблеми..
Интересното е, че новите гуми нямат борд за предпазване на джантата rolleyes.gif , но пък са със скоростен индекс W, което предполага именно поставяне на алуминиева джанта.
Наистина са малко по-шумни но съм кара същата кола и с бриджстоун и с мишлен и не бих казал, че са по-лоши по този показател.

От Диана ми предлагаха само Firestone или Fulda (такъв размер) . Последните на цена 300 лв/бр. За съжаление не ми показаха шарката а, на въпроса за ДОТ-а вдигнаха рамена. Затова избрах същия тип гуми, т.е ГИ, а и дота е то началото на тази година. Надявам се да служат вярно и безаварийно biggrin.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 341 пъти
Получена  благодарност: 373 пъти

Мнение от slowtraveler » 18 Юли 2012 17:06

Имах предвид не предпазване на джантата, а лесната деформация на стените на самата гума :thumbsup:
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Публикувай отговор