Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
-
toyota_starlet
Мнение
от toyota_starlet » 06 Юли 2012 15:29
Здравейте колеги, ровейки се из нета попаднах на нещо интересно и реших да пусна тема ако някой е ползвал нещо подобно да псодели мнения и виждания. Става въпрос за това въпрос за някакви силиконови пристени които се монтират между намотките на пружините на колата и които уж омекотявали возията и повдигали леко колата като запазвали живота на амортисьорите. Ето и линк към основния сайт:
http://amortisior.com/
Интересно ми е ако някой е ползвал подобно нещо да сподели дали има ефект или не особенно.

toyota_starlet
-
slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 373 пъти
Мнение
от slowtraveler » 07 Юли 2012 08:17
Таксиджиите бяха намерили евтиния вариант на тези буфери - топки за тенис, напъхани в пружината biggrin.gif
Обикновено общия работен ход на окачването е ограничен от тампони, и удара в крайно положение не се понася от амортисьора, а от тези тампони.
Тази добавка прави пружината 'двустепенна' - при малки ходове на окачването ще остане меко (ще с свиват участъците без втулка ), а когато те се сгънат напълно (ако въобще това е възможно конструктивно)- пружината ще промени параметрите си и ще се втвърди.
Този ефект се постига и с обикновена нецилиндрична пружина (бъчвообразните)...
Според мен поставянето на такава втулка може да има негативен ефект - практически при нормална работа няма да се използва активно цялата пружина, а ще се натоварват предимно частите без втулка (които специално за тази пружина няма да са изчислени за такова натоварване), и съответно много по-бързо ще се уморяват тези части (риск от счупване)..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
toyota_starlet
Мнение
от toyota_starlet » 07 Юли 2012 19:05
Мерси за мнението колега. Аз бях се зачудил да слагам подобно нещо отпред на Селиката като дойде зимата понеже е много ниска и е трудно по нашите хубави пътища, но ми се искаше да събера мнения във форума дали вооще ще има ефект. Мерси за изчерпателния пост

toyota_starlet
-
esox hunter
Мнение
от esox hunter » 09 Юли 2012 10:55
toyota_starlet написа:Здравейте колеги, ровейки се из нета попаднах на нещо интересно и реших да пусна тема ако някой е ползвал нещо подобно да псодели мнения и виждания. Става въпрос за това въпрос за някакви силиконови пристени които се монтират между намотките на пружините на колата и които уж омекотявали возията и повдигали леко колата като запазвали живота на амортисьорите. Ето и линк към основния сайт:
http://amortisior.com/
Интересно ми е ако някой е ползвал подобно нещо да сподели дали има ефект или не особенно.

И аз преди време питах за тези буфери в тази тема:
http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?p ... 12c#222477
Обаче се отказах да слагам

esox hunter