Точност на скоростомера
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Точност на скоростомера
Някой да знае (и по-точно да има докъмент) какъв е класа на точност на скоростомера в колата? Птам защото преди малко си погледнах електронният фиш от камерата дето ме снима... Снимали са ме с 25км в повече от разрешената скорост. Ама ако скоростомера е с 10% грешка може да съм се движил със <20км превишение при ограничение от 90км/ч 

-
Re: Точност на скоростомера
Скоростомера в колата никога не е точен.Винаги има отклонение във +.Засичал съм го доста пъти със GPS на навигацията и при показания на скоростомера 120 км,на навигацията ми показва 111-112 км.При по висока скорост отклонението е около 10-11 км.Някъде бях чел,че това е направено нарочно със цел субективно успокоение,че се движиш със по висока скорост,а реално си със по-малко.Предполагам,че камерите и радарите отчитат реалната скорост.Vesko написа:Някой да знае (и по-точно да има докъмент) какъв е класа на точност на скоростомера в колата? Птам защото преди малко си погледнах електронният фиш от камерата дето ме снима... Снимали са ме с 25км в повече от разрешената скорост. Ама ако скоростомера е с 10% грешка може да съм се движил със <20км превишение при ограничение от 90км/ч
Показанията на скоростомера зависят и от размера на гумите,но това предполагам го знаеш

Без Toyota , засега .......
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Размера на гумите е препорачаният от производителя. Според закона точността на радара трябва да е 1% или 1км за скорости на 100км/ч. Е как въпросната камера е покрила изискванията на закона като измерва скоростта със точност 1км/ч?? За скорости под 100км/ч грешката е над 1%... да не говорим че всеки цифровров уред винаги ина грешка в рамер от най-малката разделителна способност на показанието. Просто няма начин да покрие 1% грешка......
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Мислех, че на Лексуса поне са го направили да е точен и да не се налага да пресмяташ логаритмично грешката.
Изводът, които се налага в последно време е: поради многото камери - мобилни и стационарни е силно препоръчително да се спазват ограниченията. Забележка: Поради липсата на по-точен скоростомер се налага да използваме този на автомобила.
Изводът, които се налага в последно време е: поради многото камери - мобилни и стационарни е силно препоръчително да се спазват ограниченията. Забележка: Поради липсата на по-точен скоростомер се налага да използваме този на автомобила.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Въпросът е риторичен.... как с уред дето никога не показва вярно да спаваш някакви ограниченив? biggrin.gifzi_zi_top написа:Мислех, че на Лексуса поне са го направили да е точен и да не се налага да пресмяташ логаритмично грешката.
Братле, много е просто, хората са го измислили - имаш си скоростомер в колата-гледаш си него и проблеми със превишена скорост няма да имаш.:-) . Е, има си разлика от 5-6км/ч в повече със реалната скорост, но пък все да караш на ръба е малко напрягащо и ако не си и на круиз контрол, при спускане лесно се превишава скоростта без да се усетиш и в този случай тази разлика ти е от полза защото реално не си в нарушение. Пък и тебе май са те снимали с повече от 6км/ч, така че не обвинявай неточността на скоростомераVesko написа:Въпросът е риторичен.... как с уред дето никога не показва вярно да спаваш някакви ограниченив? biggrin.gifzi_zi_top написа:Мислех, че на Лексуса поне са го направили да е точен и да не се налага да пресмяташ логаритмично грешката.

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
vesko, търсиш под вола теле....
Дори и да има документ (а такъв няма), то нищо не би доказал, защото нямаш фактология - официално записана стойност...
Скоростомера винаги показва ПОВЕЧЕ от действителната скорост.
Т.е. - по скоростомер ти е показвал например +30км/ч ....
И какво ще спориш - че скоростта ти е била не +25, а +30????
Дори и да има документ (а такъв няма), то нищо не би доказал, защото нямаш фактология - официално записана стойност...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Последният път, като ме спряха за скорост ми познаха скоростта по километражslowtraveler написа:vesko, търсиш под вола теле....

- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Е толкова ли е трусно да прибавят 5-6 километра към скоростта, която показва радара?
Нали се сещаш, че тозо радар е калибриран и след това тестван на различни марки и модели коли за да видят какви отлонения дават техноте скоростомери спрямо стойностите на радара.
Много ми е интересно как се калибрира полицейски радар, но имам един познат полицай, тук в САЩ и ще го питам, защото той твърди, че им калибрират радарите на колите и лазерните такива на всеки 6 месеца.
Нали се сещаш, че тозо радар е калибриран и след това тестван на различни марки и модели коли за да видят какви отлонения дават техноте скоростомери спрямо стойностите на радара.
Много ми е интересно как се калибрира полицейски радар, но имам един познат полицай, тук в САЩ и ще го питам, защото той твърди, че им калибрират радарите на колите и лазерните такива на всеки 6 месеца.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- slowtraveler
Ти снимка ли направи за да видиш точната скорост? И на стрелкови ли скоростомер?Vesko написа:....
Последният път, като ме спряха за скорост ми познаха скоростта по километражТака че последното твърдение не винаги е вярно
Защото и аз имах претенции към полицаите като ме спряха.
Бях твърдо убеден, че последната скорост, която видях на километража секунди преди да ме спрат, а и тази, която забелязах едновременно с палката бе по-ниска..
След това като разчетох логовете на GPS се оказа, че наистина полицаите са били прави - 'мръднал' съм нагоре скоростта до 'тяхната стойност' точно когато са ме засекли...
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Имам и цифров скоростомер на предното стъкло. Бях си настроил КК на 145км/ч по него. И като ме спряха се оказа, че и според полицейският радар съм карал със 145. След това си правих експеримент да си нулирам показанието на БК по време на равномерното вдижение и според него се движа със 135км/ч средна скоростslowtraveler написа:Ти снимка ли направи за да видиш точната скорост? И на стрелкови ли скоростомер?Vesko написа:....
Последният път, като ме спряха за скорост ми познаха скоростта по километражТака че последното твърдение не винаги е вярно
Защото и аз имах претенции към полицаите като ме спряха.
Бях твърдо убеден, че последната скорост, която видях на километража секунди преди да ме спрат, а и тази, която забелязах едновременно с палката бе по-ниска..
След това като разчетох логовете на GPS се оказа, че наистина полицаите са били прави - 'мръднал' съм нагоре скоростта до 'тяхната стойност' точно когато са ме засекли...

- slowtraveler
Веско, знаеш, че скоростомера колкото и да е точен (дори и да няма умишлено вкарана грешка) конструктивно не може да ти даде голяма точност поради това, че смъква данни от оборотите на въртене на колелата или трансмисията, а гумите не са с калибриран диаметър...
Затова и отклонения може да има големи... Например при Опел Астра информацията се вземаше от датчика на АБС на предно ляво колело... Т.е. - ако предна лява гума ми е по-мека, или правя десен завой, или пък съм по-тежък, километража ще започне да ми показва малко повече...
Затова и аз приемам за достоверни само данните от 'независим' източник - GPS или радар...
Затова и отклонения може да има големи... Например при Опел Астра информацията се вземаше от датчика на АБС на предно ляво колело... Т.е. - ако предна лява гума ми е по-мека, или правя десен завой, или пък съм по-тежък, километража ще започне да ми показва малко повече...
Затова и аз приемам за достоверни само данните от 'независим' източник - GPS или радар...