Нуждая се от помощ-сериозен разход на масло
-
Нуждая се от помощ-сериозен разход на масло
Наскоро си взех Тойота Авенсис 1,8. Колата е 2004г. След първоначалната радост се установи че има сериозен разход на масло. Доколкото разбрах от четенето във форума това явно е често срещано явление. Искам да попитам някой който се е сбласквал с това как е решил проблема. Благодаря предварително
-
- Instruktor59@yahoo.com
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Без диагностика няма да стане... Не се навивай предварително.
Един колега преди седмица едва не се запали - голям разход на масло, който премина към пушеци отпред ако колата се кара малко по-продължително...
Оказа се, че хвърля почти незабележими капчици масло от щеката за масло върху ауспуха. Отново 'майсторите' наточиха брадвите за бутала и сегменти. А се оказа запушена 'цедката' на вентилацията на картерните газов (маслоуловителния филтър) - едно промиване реши въпроса...
Така, че огледай всичко отвсякъде преди да почнеш разглобяване...
Един колега преди седмица едва не се запали - голям разход на масло, който премина към пушеци отпред ако колата се кара малко по-продължително...
Оказа се, че хвърля почти незабележими капчици масло от щеката за масло върху ауспуха. Отново 'майсторите' наточиха брадвите за бутала и сегменти. А се оказа запушена 'цедката' на вентилацията на картерните газов (маслоуловителния филтър) - едно промиване реши въпроса...
Така, че огледай всичко отвсякъде преди да почнеш разглобяване...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
този двигател не би трябвало да има проблем с разхода на масло, но май всичко е възможно ако предишният собственик я е карал душманската. наистина първо направи добра диагностика и тогава премини към отваряне на двигателя. аз имах същият проблем. колата е с 1.4 двигател.при градско каране не харчеше масло, но при скорост над 100 си го лапаше яко. проблема се оправи след смяна на сегменти. ремонта ми го направиха в оторизираният сервиз в Пловдив и съм доволен.
-
Ходих до сервиза на Тойота в Бургас. Казаха ми че по принцип имало проблем с този двигател. Измериха ми компресията и на 4-те цилиндъра показа 12атм. Имам чувството че дръпна доста сериозно когато пътувах от Бургас до София и по магистралата караха с около 150-160км/ч. Като гледам по щеката за около 2300км ми е изгорила около 500-600мл масло. Като я взех налях масло Кастрол 10W 40. От сервиза ми казах да я карам до смяната на маслото и после да пробваме с масло на Тойота(имало някакво масло с това име). А иначе колата си върви нормално. Ускорява си нормално. Отзад няма никакви пушаци(от сервиза ми казаха че и да харачи масло няма да пуши отзад защото катализаторите го неутрализирали това). Ще покарам така да видим какво ще стане. От сервиза чак ми казаха че сменяли и блоковв на двигатели. Направо останах като грамнат. Надявам се да не се стигне до там. Направо не мога да се нарадвам на колата от това.
- Instruktor59@yahoo.com
Хм, при продължително каране на къси разстояния из града, в картера навлиза и постепенно се натрупва известно количество вода. Тя повдига видимото ниво на маслото - по масломерната линийка.
Ако след това колата се кара по магистрала с над 100 км/ч, тая вода доста бързо се изпарява и на линийката показва изведнъж спадане на маслото, уж - горене.
Диагностирай, наблюдавай (цвят на маслото, цвят на дима отзад при рязко тръгваве, студен/топъл двигател) и ще вземеш информирано и обосновано решение
Ако след това колата се кара по магистрала с над 100 км/ч, тая вода доста бързо се изпарява и на линийката показва изведнъж спадане на маслото, уж - горене.
Диагностирай, наблюдавай (цвят на маслото, цвят на дима отзад при рязко тръгваве, студен/топъл двигател) и ще вземеш информирано и обосновано решение
Каквото сам си направя, никой не може...
- slowtraveler
Е, водата въпреки, че влошава качествата, не вдига 'видимо' нивото на маслото... Представи си 200-300 грама вода в маслото, които да се разбъркват изпаряват - това ще ти направи такъв 'каймак' в маслото, че ще го виждаш по капачка, вентилации и т.н.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Re: Нуждая се от помощ-сериозен разход на масло
При работещ двигател като си отвориш капачката за маслото духа ли много?
Като подадеш газ хвърчи ли масло от там?
Като подадеш газ хвърчи ли масло от там?
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
-
- Instruktor59@yahoo.com
Слоу, не съм я мерил водата, но в инструкцията на предишната ми Королка имаше такъв текст. Ползвателят да има пред вид, че при продължително каране (1-3 месеца) в град на къси разстояния, при последващо каране по магистрала, по масломерната линийка ще се отчете рязко намаляване количеството масло в двигателя. Пък то си било спадало по малко, както си е редно, още в градското каране, но не се отчитало поради натрупването на вода в картера (на дъното). И по магистралата, като стои нагрято по-дълго време, водата се изпарявала и... готово.
Естествено, не говорим за ползване на колата в пустиня, при много сух въздух.
Естествено, не говорим за ползване на колата в пустиня, при много сух въздух.
Каквото сам си направя, никой не може...
- slowtraveler
Рав 4 повишен разход на масло. Закупих джипа преди година и полвина.
Навъртях му към 50 000 км. Нооо проблема с разхода все ми човърка ума.
Минах през всичките писания - то вентилация на картера, различни масла и пр. Преди седмица се прекръстих и в сервиза на тойота. Като отвориха двигателя проблеми доста, даже нямаше да повярвам, ако не бях видял с очите си. И пак повтарям джипката обиколи Европа с 140-150 км/ч плюс климатик. Според техника проблема е дошъл от несменяне на маслото. Така са братята италианци, докато колата е в гаранция всичко ОК. После яко каране и...към България.
Навъртях му към 50 000 км. Нооо проблема с разхода все ми човърка ума.
Минах през всичките писания - то вентилация на картера, различни масла и пр. Преди седмица се прекръстих и в сервиза на тойота. Като отвориха двигателя проблеми доста, даже нямаше да повярвам, ако не бях видял с очите си. И пак повтарям джипката обиколи Европа с 140-150 км/ч плюс климатик. Според техника проблема е дошъл от несменяне на маслото. Така са братята италианци, докато колата е в гаранция всичко ОК. После яко каране и...към България.
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път