Общи разсъждения за данъци, държави и т.н.

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Апр 2012 15:05

prius 3 написа:... Лениви и бюрократи в смисъл, че там за нещо за което в друга държава чакаш да речем 1 седмица, там минават месеци. ...
Не знам - за малкото време когато бях там останах с коренно противоположно мнение...
Всичко е направено максимално улеснено без никаква излишна бюрокрация... Като почнеш от счетоводни/отчетни документи (например за да оправдаеш средства за закупен авиобилет стига да напишеш на един лист декларация, че си платил еди-колко си пари за билета) и стигнеш например до автоматите за регистрация на летище, които ти пестят опашки...
Или пък автоматите за билети на бързия им влак от Осло до летището (май с около 180-200км/ч), които са дадени под аренда на норвежци... И норвежеца си наблюдава 'стадото' автомати, та ако някой има проблем да се справи с устройството - да му помогне...
Или пък хотела, където дори не ти искат лична карта при резервацията, но в стаята телевизора те посреща с 'добре дошъл г-н еди-кой си', защото са записали името докато си правил резервация по телефона...
Няма моткане, няма мотаене...
Всичко е експедитивно и планирано.... А са само 4 милиона..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 26 Апр 2012 18:55

slowtraveler написа:Всичко е направено максимално улеснено без никаква излишна бюрокрация...
Понякога максималното улеснение и ред създават затруднения ... напр. като не можеш да прескочиш опашката пред автомата за билети, щото няма на кого да 'бутнеш' 5 лева или да отидеш същия ден на зъболекар, щото ти бил приятел. tongue.gif

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 26 Апр 2012 21:44

Scott написа:Понякога максималното улеснение и ред създават затруднения ... напр. като не можеш да прескочиш опашката пред автомата за билети, ... tongue.gif
Остави автомата, бях се нареди за билет на каса и съм си изтеглил номерче и си чакам, а до влака има 30 мин. По едно време се разсеях и в миг виждам как моят номер се сменя със следващия. Естествено се хвърлих към касата като опъченец, но бях безапелационно отбит от касиера и отидох да си изтегля нов номер. :censored:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 26 Апр 2012 23:49

Scott написа:
slowtraveler написа:Всичко е направено максимално улеснено без никаква излишна бюрокрация...
Понякога максималното улеснение и ред създават затруднения ... напр. като не можеш да прескочиш опашката пред автомата за билети, щото няма на кого да 'бутнеш' 5 лева или да отидеш същия ден на зъболекар, щото ти бил приятел. tongue.gif
Tи и да искаш няма да можеш, защото конкуренцията на Албиона в лицето на индийци, пакистанци, араби и друга подобна свлоч е огромна и не ти остава нищо друго освен мирно и тихо да си чакаш реда, ако изобщо някога дойде. В същото време мазен, червендалест англичанин с прилепнали кожени гащи, кожено елече и кожен каскет, лекичко те побутва с меката си китка и ти се усмихва сладострастно... biggrin.gif

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 27 Апр 2012 00:23

prius 3 написа: мазен, червендалест ... лекичко те побутва с меката си китка и ти се усмихва сладострастно...
Да, личния опит си е като едно второ висше...

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 27 Апр 2012 00:38

Scott написа:Понякога максималното улеснение и ред създават затруднения ... напр. като не можеш да прескочиш опашката пред автомата за билети, щото няма на кого да 'бутнеш' 5 лева или да отидеш същия ден на зъболекар, щото ти бил приятел.
Scott написа:Да, личния опит си е като едно второ висше...
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

baba_metca

Мнение от baba_metca » 27 Апр 2012 09:24

Абе само като видиш хората как влизат в градския транспорт и ти става ясно че нещата са на съвсем друго ниво, много по-добро. Вярно опашки има, ама все пак е комунизъм какво искате biggrin.gif. Плюс това там минерална вода, почти не се продава, даже по заведенията ти носят от чешмата. Защо ли?

Колко са добре или зле не знам със сигурност, защото съм бил там като турист за 3 дни. Ама за последно там видях да си оставят велосипедите (защото има къде да ги ползват и са много), на публичен паркинг, да пренощуват, без да са заключени. На другия ден не съм ги гледал един по един, ама тези които запомних си бяха още там.

Който не е ходил по тези части на света и се чуди къде да се разходи следващия път, нека иде и там и сам да си направи изводите.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 27 Апр 2012 09:44

Има огромна разлика между това да отидеш, като турист и да живееш там. wink.gif

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 10 Май 2012 00:14

prius 3 написа:
Toyko написа:
смей се ти .... много сме назад от тия държави .... макар да страдат от климата и депресията.... изобщо колкото по на юг е една държава толкова по-тъпа и нецивилизована е , общо правило, важи дори за райони на една и съща държава като изключим Аляска да речем където верно трябва да си много тъп и упорит да отидеш и Калифорния, където може да си гъзар
По твоята логика руснаците трябва да са един от най-цивилизованите народи, а чукчите да се раждат гении. biggrin.gif
За колко велики древни северни цивилизации се сещаш? Аз нещо не мога да се сетя за никоя северна. Почти всички велики открития, велики учени и гении са се раждали и живели на юг от Скандинавието. Така, че теорията, че те са големи умници, а другите тъпи е доста несъстоятелно. Освен всичко, колкото и добре да живеят постоядно да си депресиран заради лошото време, месеци да не виждаш слънце, да нямаш 4 сезона и повече от 6 м. зима...не мерси. Благоденствието го дължат не толкова заради заради някакъв голям ум, а просто, заради дисциплината и данъчната система. Там ти вземат повечето пари за данъци. Един вид бачкаш за държавата и обществото. Там е раят на мързеливите. Социалната им система не оставя никой зад борда. Дъндуркат си лентяите цял живот. Там има страхотна бюрокрация, консерватизъм и ленивост на обществото. Хората са въоръжени с волско търпение. У нас да отидеш на зъболекар можеш почти веднага, а там ходенето на един прост зъбар ти трябват 2-3 месеца предварително да си определиш среща. На лекар също и почти за всичко е така. Изобщо не са идеалната дестинация за живот. Много малко хора отиват там и издържат дълго време да живеят. Така, че да не ги величаем чак толкова! Не са това, което повечето си мислят.
гледай сега не съм съгласен - както днес казаха по радиото Евросъюза има ефективност 2/3 от тая на Щатите а на България 20 % от Евросъюза.... така че кой колко работи и е тъп не ми се говори, работил съм почти година със скандинавци и както ти се струва че не правят нищто, така си вършат работата, за разлика от индииците например, които постоянно може да тичат и пишат писма а резултат никакъв
аз лично се чувствах идеално там на север - никой не те заговаря и не ти досажда, човек понякога има нужда от почивка

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 10 Май 2012 17:03

Ефективността на труда е нещо съвсем различно от трудолюбието. Никой не е казал също така, че са мързеливи хора, но да кажеш, че са големи работяги не е истина. Българите работим много повече, но неефективно и за тва са ни такива резултатите...

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 10 Май 2012 17:48

Ленив е синоним на мързелив според тълковния речник....
А трудолюбието на българина май е плод предимно на приказките на старите хора...
Мисля, че бях споделял премеждията ми с ремонт на апартамент в едно малко градче, останало без поминък в северозападна България...
Та там местните младежи без образование казват 'ами няма работа'...
Трябваха ми общи работници за 1-2 месеца.
Та на въпроса какво искат - 60лв надник?! На контра-предложението ми за 30лв надник ми отговориха 'аааа, що требЕ да работим за толкова малко пари, като моА си седя тук в кафенето, да си пуша цигарката (под бройка, щото са кът), и да чакам родителите ми да ми пратят пари от Гърция'....
Та така - 800лв чисти пари на месец не ги харесаха от чист мързел и то не един и двама от младежите...
Чалга културата 'изучи', че на всеки младеж му се полага бял мерцедес или поне някое БМВ (може и дърто), а на девойките - богат батко да им подари цици и джип....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 10 Май 2012 18:50

Също според тълковния речник значението е и бавен. Точно в тази връзка използвах думата ленив. За мен не е правилно за ленивият човек да се каже, че е мързелив. Познавам лениви хора, които са работяги. Просто нещата ги правят по-бавно по една или друга причина. Трудолюбието на българина според мен е голямо, когато има далавера, но разбира се има единици или цели прослойки на които не им се бачка. От глад може да умират, но на работа няма да се хванат. За североЗАПАДНАЛА България да не говорим! Извинявам се, ако има колеги от там, казвам го без лоши чувства и без да имам желание да обиждам някой, но съм имал работници от този край и ако някой ми дойде и ми каже, че е от Враца или Монтана просто го отпращам. Не само невероятно мързеливи хора, но и големи интриганти, муфтаджии и тИрикати. Впечатленията са ми не само от времето когато съм бил работодател, но и още от студентските години.

Публикувай отговор