Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
-
nowyaris
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение
от nowyaris » 08 Май 2012 18:21
slowtraveler написа:prius 3 написа:....Съвета ми е, като отидеш на място да видиш какви клонове на какви банки има в близост и тогава да се ориентираш.
+1
Поне с банките, с които съм говорил, ВСЯКА си работи в конкретната държава сама за себе си независимо от наименованието...
Хващай една банка, провери параметрите и действай....
Повечето имат и интернет банкиране, така, че можеш да си оперираш с парите и от тук ако се върнеш.
Междубанковите преводи не са много евтини (около 20ЕВРО минимум), но пък обикновено излиза по-евтино отколкото да пратиш карта, от която да се тегли в БГ...
Пък и нали ще почнеш да трошиш големите пари - ще ги пращаш на по-големи траншове

То да хвана някоя германка-ше я хвана.Ама цяла банка

.Благодаря за последния ти пост-разбрал си ми мисълта.Интересува ме дали някой си е откривал сметка конкретно в Райфайзен-Германия?Първите три месеца съм без адресна регистрация,щото съм командировка в бирена фабрика на техен терен в тяхно общежитие.Не виждам защо ще има проблем само с лични документи-русенския Райфайзен регистрира разплащателни сметки и на марсианци само с лична карта...Кат видя каква е хавата ще си легализирам инженерската диплома(един път и аз да имам файда от нея) и ще почна да си търся директно работа за периода до януари 2014,когато официално могат да назначават без разрешение-сега е само за вишисти свободното,обаче адресната регистрация е поне три месеца.Иначе за големите пари си прав-за сега само ги троша-не знам кога точно ще почна да ги къртя biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif
nowyaris
-
slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Мнение
от slowtraveler » 08 Май 2012 18:31
Не би трябвало да имаш проблем с регистрацията на банкова сметка там....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
KiLLeR
- Получена благодарност: 1 път
Мнение
от KiLLeR » 08 Май 2012 20:58
С международен паспорт няма причина да откажат да ти открият сметка
Не може да си захраниш сметката директно на каса, защото доста често се случва да има грешки при нареждането на международни валутни преводи и тези пари трябва да се върнат по твоята лична сметка.
Както каза слоу не са евтини банковите преводи. Погледни таксите и на Moneygram или Westernunion. В повечето случаи тези на Moneygram са същите като за банков превод, разликата е, че парите могат след 10 минути да бъдат изтеглени от тук. Ако е през банков превод отнема от 3 до 5 ДНИ докато постъпят по сметката на бенефициента. Като това са нормалните срокове, ако заговорим за спешни SWIFT и Спешен днешен вальор става голямо безумие в размера на таксите. И това пак строго зависи от политиката на самата банка.
П.С. И още нещо важно не плащаш месечна такса за поддръжка на банкова сметка.
П.С.2
https://www.moneygram.com/wps/portal/mo ... r?LC=en-GB
И така като гледам като пращаш евра е изгодно да получава евра защото курса им е 1,926492 при фиксинг 1,95583 за 1000 евро дава разлика към 30 лв. Ако ги обмени на място в банката ще е по-изгодно, а ако е на чейндж най-изгодно.

Toyota Avensis D4D 2001

KiLLeR
-
Scott
Мнение
от Scott » 08 Май 2012 21:21
slowtraveler написа:Scott, ако правилно разбрах идеята на nowyaris, той иска вариант при който да праща пари на жена си...
Банките тук в БГ вземат 4%...
Точно де, аз така "пращам" пари в България. Дам съм им една кредитна карта и теглят от банкомат или на каса. Таксата е 3 паунда или 1%. До 400 кинта ме устройва, защото е значително по-евтино от всякакъв превод. А курса на преобразуване е този на банката издала кредитната карта и е винаги по-добър от всяка друга валутна гимнастика. Единственото условие е да "изравня" баланса на момента за да не се трупат лихви - при теглене на кеш начисляването започва от момента на операцията, а не в края на месеца като с покупките.
Scott
-
Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
-
Обратна връзка:
Мнение
от Vesko » 08 Май 2012 21:24
Не е ли по-добре да е дебитна картата? Поне в БГ за кредитните карти таксата при теглене на пари в брой е доста по-голяма от тази на дебитните.
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г

Vesko
-
KiLLeR
Мнение
от KiLLeR » 08 Май 2012 21:29
Пак е същото водят се в чужбина картите и таксите са много близки ако не и същите. Плюс, че дори на Виза от скоро занижиха риск лимитите за теглене кеш в чужбина. . .
Вече за ползване на ПОС са перфектно решение ! ! !
Toyota Avensis D4D 2001

KiLLeR
-
Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
-
Обратна връзка:
Мнение
от Vesko » 08 Май 2012 21:35
http://www.unicreditbulbank.bg/bg/Indiv ... /index.htm
Уникредит БГ предлага дебитни карти, при които е безплатно тегленето из цяла европа на техните банкомати. А дали европейските карти са им същите не знам
Преди: Авенсис 1.6 4АФЕ/1999г, Авенсис 1.8/2003г, Ярис 1.3 Авт/2004г, Авенсис 2.2Д4Д/2005г

Vesko
-
iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Мнение
от iovkito » 08 Май 2012 21:43
Мъжът на сестра ми праща на техните пари от Германия без никакви такси , ще попитам и като ми отговори ще ти кажа. Само знам , че парите се получават в Първа Инвестиционна , но не знам от коя банка ги праща от Берлин.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
iovkito
-
slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Мнение
от slowtraveler » 08 Май 2012 21:53
Сега гледам, че наистина може да са поспаднали процентите.. Последно теглих септември-октомври'2011...
Погледнах ПИБ - теглене от ВИЗА от АТМ в чужбина - 10лв+3%
Предполагам, че е реципрочно...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
Мнение
от Japanese_fever » 09 Май 2012 00:02
Vesko написа:Не е ли по-добре да е дебитна картата? Поне в БГ за кредитните карти таксата при теглене на пари в брой е доста по-голяма от тази на дебитните.
Да, навсякъде по света е така за кредитните карти.
После и лихвата е по-голяма на парите теглени кеш.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
Japanese_fever
-
KiLLeR
Мнение
от KiLLeR » 09 Май 2012 00:05
Плюс, че кредитна биха издали доста по-трудно от колкото дебитна карта

Toyota Avensis D4D 2001

KiLLeR
-
Not_active_user_1
Мнение
от Not_active_user_1 » 09 Май 2012 14:10
Кредитната карта ти е вадят безплатно и не плащаш никакви такси по нея най-малко 1 година. Въпросът е да имаш и да можеш да си направиш банкова сметка. За най-тънките преводи се правят между банки кореспонденти. Като си откриеш или преди да откриеш сметката виж кой български банки са кореспонденти или още в БГ го направи това нещо. Ако между две банки кореспонденти пращаш пари, таксите са по-ниски, а от немска страна нямаш такива. Просто отиваш в банката и казваш, че искаш да преведеш еди каква си сума пари в еди коя си банка и лицето, което ще ги тегли ще плати таксите. Така таксата се плаща само в БГ без да се начислява никаква сума от немска страна. Това важеше до 10 000 евро.

Not_active_user_1
-
desSs
Мнение
от desSs » 09 Май 2012 14:22
алианц имаха наскоро промоция за кредитни карти без никакви такси, не само за година, а завинаги. с такава съм от преди 4-5 години /тогава промоцията беше само за жени, покрай 8-ми март/. те всъщност издават две карти - една виза, и една мастер, с обща сметка, и плащаш с която искаш, просто лимита е общ. отделно че от всяка транзакция над 50 лева, 1 лев отива в сметка на детето. можеш едната карта да я оставиш на жена си, и да вземеш другата, все ще ти влезе в употреба.
питай какви ще са таксите, ако превеждаш от чужбина пари по тяхна кредитна карта /алианц би трябвало да имат клонове и в чужбина/.
desSs
-
KiLLeR
Мнение
от KiLLeR » 09 Май 2012 23:49
За кредитна карта най малкото изискване е постоянен трудов договор. Не знам как решихте, че откриването на банкова сметка е по-трудно от издаването на кредитна карта
Не става въпрос за таксите на кредитната карта

Говорим за ползване на кредит от банката под формата на овърдрафт. Сещате се, че не ги раздават за щяло и нещяло

Toyota Avensis D4D 2001

KiLLeR
-
Not_active_user_1
Мнение
от Not_active_user_1 » 10 Май 2012 16:51
KiLLeR написа:За кредитна карта най малкото изискване е постоянен трудов договор. Не знам как решихте, че откриването на банкова сметка е по-трудно от издаването на кредитна карта
Не става въпрос за таксите на кредитната карта

Говорим за ползване на кредит от банката под формата на овърдрафт. Сещате се, че не ги раздават за щяло и нещяло

За Германия няма подобно изискване. В документите, които попълваш няма графа трудов договор или месторабота. При откриването на сметка казваш и попълваш дали искаш кредитна карта или не искаш, която така или иначе ти е безплатна и няма такси по нея най-малко 1 г.

Not_active_user_1