За гумите по нашите пътища
За гумите по нашите пътища
Става ли ви криво, когато сервизите за гуми препродават старите гуми, които вие сте изхвърлили? Или когато във форума се продават 7-8-10 годишни гуми, макар и за малко пари? Щом се продават, значи се и купуват. Дали изобщо хората се замислят, че продавайки едни такива гуми подлагат на риск живота на този, който ги купува? А този който ги купува, има ли ясната представа че може да нарани някой трети и да стане непоправимо нещастие. Ами ако удари дете? Тогава дали ще се заслужава "далаверата"? Дали понякога разума не трябва да надделява над финансовото положение и стремежа за най-изгодната покупка? Как мислите? Глупости ли говоря, или това е действителността у нас... от немотия ли го правим, или от тарикатлък?
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Според мен от глупост. По-добре да си купиш по-нисък клас нови гуми, отколкото за почти същата цена висок клас "стари галоши"!
Има нискобюджетни марки, които са по джоба на българина, ама на... пуста фукара...
Има нискобюджетни марки, които са по джоба на българина, ама на... пуста фукара...

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Не знам какво ги правят , но тук в Добрич денонощно се горят гуми , които циганите товарят на каруците си от различни гумаджийници . Лично съм виждал как товарят гуми за камиони от Примекс и след това цяла нощ горят . От пожарната са вдигнали ръце и нищо не можели да направят , дори вече не искат и да се разходят до там , защото аз естествено сигнализирам всеки път. Като цяло държавичката ни е скапана и всеки прави каквото си иска .
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Вадят теловете от гумите за вторични суровини. Но тези гниди не си дават сметка колко замърсяват въздуха.iovkito написа:Не знам какво ги правят , но тук в Добрич денонощно се горят гуми , които циганите товарят на каруците си от различни гумаджийници ...
Навсякъде в Западна Европа за палене на гума ще ти съдерат кожата с глобата, да не говорим, че може и да те арестуват.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
-
Голяма част от гумите в бюджетния спектър и чеп за зеле не става от тях. Казвам го от опит на човек който винаги си купува нови гуми но поради финансовите ми възможности все там гледам. Писнало ми е от откровени боклуци. И ще продължа да търся все нови няма да тръгна да купувам втора употреба освен ако не са на по-малко от 1-2 години.zi_zi_top написа:Според мен от глупост. По-добре да си купиш по-нисък клас нови гуми, отколкото за почти същата цена висок клас "стари галоши"!
За пример за калпави гуми мога да посоча:
- Малоя Хроно 465
- Мишлен бюджетния клас
- Корморан Импулсер Б
- Барум някакви модели.....
В момента карам с BF Goodrich G-Grip GO (купени нови с DOT 0211) които се водят бюджетни и засега се представят добре но ще имам истинско инфо след 3 сезона.
Има гуми които според мен могат да се предлагат втора употреба и да се карат. Такива са гуми не по-стари от 5 год каращи се само "бавно" и "на село" или да вземеш наякакъв комплект и да отидеш на писта и да има скъсаш шошоните за един ден и после по-предназначение към боклука.
Често забелязвам обаче че тези които купуват втора употреба тръбят как все "премиум" гуми взимат но такактично не споменават на каква възраст са. Това са си чисти "селски" тарикатлъци.
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
-
- Получена благодарност: 1 път
Добре де, нека бъда 'адвокат на дявола' - с какво едни гуми от по-висок клас, но втора ръка на 3 години, ще са по-лоши от твоите на същата възраст? Щото планираш да ги караш >3 сезона, нали ... И тогава ще караш ли 'бавно' и 'на село'?PESHO OT MARS написа:... ще продължа да търся все нови няма да тръгна да купувам втора употреба освен ако не са на по-малко от 1-2 години... В момента карам с BF Goodrich G-Grip GO (купени нови с DOT 0211) които се водят бюджетни и засега се представят добре но ще имам истинско инфо след 3 сезона.
Има гуми които според мен могат да се предлагат втора употреба и да се карат. Такива са гуми не по-стари от 5 год каращи се само "бавно" и "на село" или да вземеш наякакъв комплект и да отидеш на писта и да има скъсаш шошоните за един ден и после по-предназначение към боклука.
Често забелязвам обаче че тези които купуват втора употреба тръбят как все "премиум" гуми взимат но такактично не споменават на каква възраст са. Това са си чисти "селски" тарикатлъци.
Не в гумите е проблема, а в усещането за превъзходство над останалите, което всеки облича като седне зад волана...
-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
Не съм съгласен.Всеки нормално мислещ ще предпочете 2-3 годишни континентал, бриджстоун, мишелин пред нов траял, таурус, максис и тем подобни...zi_zi_top написа:Според мен от глупост. По-добре да си купиш по-нисък клас нови гуми, отколкото за почти същата цена висок клас "стари галоши"!
за този въпрос най-добре модераторите да пуснат една анкета и да коментираме после, но общо взето водачите ккато и доста голяма част от населението обеднява и именно поради тази причина същите тези хора не мислят или не се съобразяват с повечето очеведни различи и затова пристъпват към покупка на сатри галоши.
Camry 95 2,2,
Camry 07 2,4,
Camry 12 3.5 - in progress!
Camry 07 2,4,
Camry 12 3.5 - in progress!
- Me4oKyX
- Обратна връзка:
И все пак ще е добре да се уточни какво се има предвид под стари галоши, защото според мен гума на 2-3 години и 5-7мм грайфер не е галош... Та спретнете определение за стари галоши.... Моите гуми са на 3 години, 5мм грайфер, Мишелини, съхранявани на 10-15 градуса в подземно помещение без слънчева светлина и средна влажност.... Това галоши ли ги прави !?? Пак се отварят теми, в които се пишат разни работи, дето са относителни и имат общо едно с друго, колкото е общото между локум и локомотив......
- Not_active_user_1
Според мен по-добро нещо от една нова гума няма. В зависимост от бюджета скъпа или не толкова, но нова. Казвам го, защото купувайки втора ръка не знаете какво е правено с тези гуми, каки къде са търкаляни. Височината на протектора не винаги е най-важният показател за качестрата на гумите. Ако колата е стояла дълго време на слънчево място, гумите изобщо няма да са това за което мислим, че са.
Най-важното е обаче задкормилното. С каквито и гуми да си, то про 200 км/ч с Рей Бан и самочувствие на голям шофер далеч няма да стигнеш.
Най-важното е обаче задкормилното. С каквито и гуми да си, то про 200 км/ч с Рей Бан и самочувствие на голям шофер далеч няма да стигнеш.

- Me4oKyX
- Обратна връзка:
prius - пак някакви принципни работи, които пак не са толкоз правдиви, защото АКО, колата е стояла толкоз време, колкото имаш предвид, тези гуми ще са изкривени и ще издават много досадни звуци, все едно имаш шест големи камъчета в грайферите наредени в една линия..... А ти си карай с нова гума, дето спира от 50км/ч за 50м, пък аз ще си карам с 3 годишната, дето спира за има-няма 15м...... 

-
- Благодарил/а: 14 пъти
- Получена благодарност: 16 пъти
"Всеки нормално мислещ ще предпочете 2-3 годишни континентал, бриджстоун, мишелин пред нов траял, таурус, максис и тем подобни..."prius 3 написа:Според мен по-добро нещо от една нова гума няма. В зависимост от бюджета скъпа или не толкова, но нова. Казвам го, защото купувайки втора ръка не знаете какво е правено с тези гуми, каки къде са търкаляни. Височината на протектора не винаги е най-важният показател за качестрата на гумите. Ако колата е стояла дълго време на слънчево място, гумите изобщо няма да са това за което мислим, че са.
Говоря за хубави гуми втора ръка, а не галоши...
- Not_active_user_1
Принципен човек съм и за това говоря принципно. Я ми кажи как ги виждаш ти гумите в гумаджийницата и как ги определяш стояли ли са на слънце, имат ли слаби или скъсани връзки, телове, колко пъти е пукана или цепена и т.н.Me4oKyX написа:prius - пак някакви принципни работи, които пак не са толкоз правдиви, защото АКО, колата е стояла толкоз време, колкото имаш предвид, тези гуми ще са изкривени и ще издават много досадни звуци, все едно имаш шест големи камъчета в грайферите наредени в една линия..... А ти си карай с нова гума, дето спира от 50км/ч за 50м, пък аз ще си карам с 3 годишната, дето спира за има-няма 15м......
С новата евтина гума ще знаеш как да караш, защото и знаеш възможностите, а със старата „хубава“ не знаеш къде ще хвръкнеш...

П.П. Евтини гуми също не купувам, така, че спирачния път не ми го мисли. На принципа съм, че от гуми не трябва да се пести.