МОЛЯ за малко Помощ, Toyota Yaris 2002TS 1.5 /датчик Ламбда

ivantarlev

МОЛЯ за малко Помощ, Toyota Yaris 2002TS 1.5 /датчик Ламбда

Мнение от ivantarlev » 02 Май 2012 14:33

:help:

Здравейте. ПРеди 2 седмици майками се сдоби с посочената тойота. Много хубава и стегната колица, но както винаги има едно "НО.

На таблото светна чек лампата за изгорелите газове и не изгасна.
Днес я пратих на сервиз, казаха "Изгорял датчик на ламда сондата".
От това което прочетох във форумът видях нещо за 2 сонди една след друга, че самата ламбда е вид датчик, но за дадчик на ламбда сондата не прочетох. Казаха оригинален над 300 - 400 лв, универсален за 100 на лева, който обаче не сработи .

Някой с подобни проблеми, възможно решение?
Благодаря.[/b] :help:

В последният пост прикачих снимка!!!
Последно промяна от ivantarlev на 02 Май 2012 23:36, променено общо 1 път.

memorex

Мнение от memorex » 02 Май 2012 15:55

1.Не пращай никога жена на сервиз в 99% от случаите ще опитат да излъжат нещо.Защото казваш пратих я.
2.Мисля да става въпррос за О2 датчика или иначе казано MAF sensor,или дебитомер.Възможно е последния да не е изгорял ами да е замърсен и е лесно да бъде почистен
3.Ако е изгорял трябва нов но кажи освен лампата на таблото имаше ли други симптоми/обороти,тягя и т.н/
4.Не се разбира точно пробва ли да сложиш нов неоригинален и какво не сработи
5.Оторизиран сервиз ли посети

lubooo

Мнение от lubooo » 02 Май 2012 16:16

ако е първата сонда колата ще има завишен разход на гориво , ако е втората решението ти е една втулка за 20 лв , но няма как да се разбере от това което си дал като информация дали е първата сонда или втората wink.gif
Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE

ivantarlev

Мнение от ivantarlev » 02 Май 2012 17:35

Момчета могада разглобя и сглобя копютър със затворени очи но от коли не разбирам. wink.gif

Принципно я пратих при приятел. Той от своя страна при негов. Понеже съм карал Мазда 121 1.4, оборотите по звук за мен са нормални. Покарах Яриса, няма "запъвания", лети. Казаха ми че щом свети лампата за изгорелите газове може да вдигне разходът на гориво. Това ще се разбере дали е така след 2-3 дена като я покараме. Понеже лампата светна вчера.

А това което не сработи, е някакъв универсален датчик. Каквото и да значи това. ТОест в елкона са сложили някъв неоригинали с надеждата да се разпознаят и да тръгне. Но уви не е станало. УТре ще го махнат и ще върнат стария. После ще се търсят варианти.

Ако кажете какво точно да попитам монтьора, ще ми е по лесно да ви отговоря след това.

п.п. Ако става с почистване и е нещо което може да се свърши пред блока, къде и с какво трябва да се почисти, след като върнат утре старият датчик?

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 02 Май 2012 18:09

ivantarlev написа:Ако кажете какво точно да попитам монтьора, ще ми е по лесно да ви отговоря след това.
Ами най-малкото да ти каже кода на грешката, записана за да светне чек ламБата. В зависимост от апаратурата, ако може да ти даде и т.нар. live data - графика на ламбда сондата ще е още по-добре.

Espace&Yaris

Мнение от Espace&Yaris » 02 Май 2012 20:41

Дай код за грешка. Всичко друго са свободни съчинения без картинка.
memorex написа: 2.Мисля да става въпррос за О2 датчика или иначе казано MAF sensor,или дебитомер.Възможно е последния да не е изгорял ами да е замърсен и е лесно да бъде почистен
Под О2 датчик се разбира ламбда сонда. MAF е дебитомер.

memorex

Мнение от memorex » 02 Май 2012 21:04

Прав си.Набързо писах и исках да кажа на колегата къде може да е грешката.Разбира се че най точно се установява с диагностика.Моята идея е че нищо не пречи да извади дебитомера и О2 сензора и да ги почисти със подходящ спрей преди да посети майстор нали затова си пишем тука.Но както виждам вече е късно те са взели стария.Даже очаквам да са го почистили и да се е оказал добре и сега да го сложат като за нов.
За колегата с проблема питай в твоя таен сервиз кой датчик свалиха и си вземи си стария иди при някой свестен майстор да ти направи диагностика и да разбере къде е проблема и да замери стария .След това ако искаш пак може да пишеш преди да си оставиш колата за смяна .

ivantarlev

Мнение от ivantarlev » 02 Май 2012 22:27

Те това нещо са махнали , подозрително ми прилича на една от сондите.

Екстри като диаграми е нямало. Апаратът с който е правил замерванията е бил мобилен.

Утре ще върнат старото на мястото му и ще се ходи на копютър /истински/. Не се смейте :-)
Оказа се че наш близък имал елкон, ние бяхме убедени че няма.

Те тва с 4 жички имали смисъл да се чисти и да се пробва или....?

Имам идруг въпрос, този неоригинален датчик/сонда/, имали шанс да си е сработил нормално, но проблемът със чек лампата да е от друго място и за това да си свети. /Пак не се смейте/
Прикачени файлове
02052012349.jpg
02052012349.jpg (500.68 KiB) Преглеждано 1442 пъти

ivantarlev

Мнение от ivantarlev » 03 Май 2012 11:10

Днес пробваха 2-3 неоригинални сонди, нищо не става. А нещо не могат да намерят оригинална по варненските магазини.

lubooo

Мнение от lubooo » 03 Май 2012 11:20

http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?t=11597 това е човека с частите :thumbsup:
Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE

ivantarlev

Мнение от ivantarlev » 03 Май 2012 11:30

lubooo написа:http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?t=11597 това е човека с частите :thumbsup:
Да мерси, случайно го намерих в търсачката тази сутрин и му писах. Дано да отговори.

Espace&Yaris

Мнение от Espace&Yaris » 03 Май 2012 15:43

Виж сега, колегата правилно ти го е написал по-горе с изключение на чистенето на сондата със спрей. Връщай си старата оригинална сонда - в тази връзка защо са и отрязали кабелите? Извади MAF-а и го почисти със спрей за карбуратори. Като се натрупат по него маслени налепи, а това е неминуемо защото и маслените пари вървят през него и Яриса почва да бие грешка или за бедна или за богата смес(не помня точно) на първа ламбда. И майсторите първосигнално се хвърлят на нея. Върни старата сонда, изчисти MAF-а и нулирайте грешката. И след това на всяка смяна на масло профилактично го чистете. Аз така правя и никакви проблеми нямам оттогава.

ivantarlev

Мнение от ivantarlev » 03 Май 2012 16:00

Espace&Yaris написа:Виж сега, колегата правилно ти го е написал по-горе с изключение на чистенето на сондата със спрей. Връщай си старата оригинална сонда - в тази връзка защо са и отрязали кабелите? Извади MAF-а и го почисти със спрей за карбуратори. Като се натрупат по него маслени налепи, а това е неминуемо защото и маслените пари вървят през него и Яриса почва да бие грешка или за бедна или за богата смес(не помня точно) на първа ламбда. И майсторите първосигнално се хвърлят на нея. Върни старата сонда, изчисти MAF-а и нулирайте грешката. И след това на всяка смяна на масло профилактично го чистете. Аз така правя и никакви проблеми нямам оттогава.

Ами отрязаха го щото универсалните сонди намат букса. Сега ще пробваме такава сонда но с букса за тойотата. На 2 рият елкон също казаха че тази "задната" сонда е изгоряла, въобще не отчита нищоно копютъра. В крайна сметка Forever даде добра цена за оригинална.
Вече и тази алтернативната сонда с буксата ако не стане пак, преди да се поръча оригинална , ще пробваме с почистването. Трябвали в сервиз да се чиси тоя сензор,ако не, как изглежда и как се извършва почисването . :-)

Благодаря все пак на всички отзовалисе на проблема ми.

Espace&Yaris

Мнение от Espace&Yaris » 03 Май 2012 16:50

Оф, уморих се. ДАЙ КОД ЗА ГРЕШКА!!!!!

ivantarlev

Мнение от ivantarlev » 03 Май 2012 17:19

Espace&Yaris написа:Оф, уморих се. ДАЙ КОД ЗА ГРЕШКА!!!!!
Ами нямам код за грешка. Не се сърди :-) Не съм присъствал на елконите. За варна 2 ри майстор казва че този който сме ходили бил най добрия тука. Със сигруност е била изгоряла.

Не помня точно кода - но беше
"Прекъснато отопление на 2 ра ламбда сонда. "
Самата сонда също била изгоряла

Публикувай отговор