Мнение
от bobsn » 29 Сеп 2006 22:00
Бих ти препоръчал този модел: YOKOHAMA AVS Winter V901. Карах предната зима с тях и съм безкрайно доволен, но с уточнението, че са перфектни за зимни градски и магистрални условия, много са стабилни в завои, не тропат и са сравнително тихи. На пресен сняг и дълбока киша с камънаци, сиреч за планина не са подходящи. Въпроса със зимните гуми е много сложен: да, за сняг по-високи но тесни са добри, но след 2-3 дни като се загуби снега и вече нямаш нужната контактна площ кво праиш тогава. Аз затова си взех при летен размер 195/60/15'' зимните да са 195/65/15''. Аз за мене тоя въпрос го разреших, като направих следната приблизителна калкулация: предната година съм карал зимата (от средата на ноември до средата април) около 8-10 дни на пресен бял сняг; 20-25 дни на утъпкан с ледени бабуни; около 20-25 дни на киша и студени локви; през останалото време на напълно сух но студен асфалт основно в София. На планина не можах да отида и затова съм доволен от моя избор, все пак зимата си возя в багажника чифт вериги за всеки случай. Прави ми впечатление, че масово хората в София се хвърлят да купуват едва ли не офф-роудски гуми за зимата, без да се замислят, че в урбанизираната ни среда, са неподходящи като летните модели. Съвет: най-вече да се махат зимните чак когато средната температура на асфалта се вдигне поне до 8-10 гр.Ц., а това е към средата или края на април... За джантите съвет не мога да ти дам, щото съм с един комплект алуминки и им менкам галошите. Ако изпадне добра оферта бих си взел втори алуминки.